[#1] Fonty i standard ISO-PL
Zauważyłem że polskie fonty w kodowaniu ISO-PL (czyli jak zakładam - ma to być iso8859-2) mają zdublowaną literę 'ę' - pod kodem 234 i 235, a są tez takie ze zdublowaną 'ć' - kody 230 i 234 (to jest już nieprawidłowe, bo w/g iso pod 234 ma być 'ę'). Pod kodem 235 powinna być litera 'ë'. Duże odpowiedniki tych liter są zakodowane podobnie dziwnie (czyli zdublowane 'Ę', a czasem 'Ć'). Dlaczego te e-umlauty zostały zdyskryminowane? Albo ogólnie - jak to się stało że iso-pl w AmigaOS jest nie do końca iso (pamiętam że było wiele artykułów na ten temat w MA, jakieś okrągłe stoły w sprawie ustalenia standardu itp. że w końcu ustalono iso-pl, no ale jakoś to krzywo wyszło...).
W efekcie wygląda na to, że sam sobie muszę wydziergać prawidłowego fonta iso-pl (może da się przekonwertować np. z ttf?).
[#2] Re: Fonty i standard ISO-PL

@BigBang, post #1

Były, zdaje się, tzw. "czcionki uniwersalne", pasujące zarówno do standardu AmigaPL jak i ISO-8859-2. Możliwe że znalazłeś właśnie taką czcionę.
[#3] Re: Fonty i standard ISO-PL

@BigBang, post #1

1. Tak jak napisał recedent, to są czcionki „uniwersalne”. Ponieważ kodowania ISO-2 i AmigaPL częściowo się nakładają, występuje problem z „ć”.
2. Tak naprawdę to po wszystkich tych stołach okrągłych ustalono, że AmigaPL. Niemniej nadszedł Internet i strony WWW. Tam po różnych tarciach przewagę zaczęło zyskiwać kodowanie ISO-2, więc coraz więcej amigowców przechodziło na ten standard, żeby mieć polskie znaki na WWW. Teraz to już historia, bo praktycznie 100% polskiego internetu jest w Unikodzie (UTF-8).
3. Proponuję tę oto paczkę czcionek w ISO-2.
[#4] Re: Fonty i standard ISO-PL

@Krashan, post #3

A możliwe że to AmigaPL został wybrany, już nie pamiętałem dokładnie.
Niestety z unikodem w systemie to łatwo chyba nie będzie, ale mi akurat wystarczy iso (byle trzymające standard).
Dzięki za te fonty - sprawdzę je sobie, bo wszystko co do tej pory nazbierałem to te "uniwersalne" krzywe iso i właśnie jakieś uboczne efekty tej uniwersalności mi się pokazują.
[#5] Re: Fonty i standard ISO-PL

@Krashan, post #3

Patrzę w tabelkę kodów i faktycznie literki Ęę w Latin2 oraz literki Ćć w AmigaPL to są te same kody. Więcej konfliktów nie ma. To chyba lepiej żeby to były Ęę, bo w Guide możesz sobie przerobić, w Localach też, a stronek nie zmienisz. No chyba że ktoś rzadko z neta korzysta, a przynajmniej z tych stronek które z tego kodowania korzystają.

No i klawiaturę chyba lepiej mieć z kodami Latin.

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2020 20:42:44 przez ZbyniuR
[#6] Re: Fonty i standard ISO-PL

@ZbyniuR, post #5

Tak się akurat złożyło, że mam iso-topaza który pod 234 ma 'ć', i ISO-couriera, który ma pod 234 'ę'. Jakby topaz miał też 'ę', to bym nawet tego nie zauważył, chyba że napatoczyłby się jakiś niemiecki tekst z e-umlaut. Póki internet był praktycznie poza zasięgiem z poziomu Amigi, to nie przeszkadzało, ale jak już się łączysz ze światem, to warto jednak trzymać się standardów. Tyle że teraz standard to utf8.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem