[#1] SFS
Mam wszystkie partycje zrobione w sfs-ie i nie wiem dlaczego gdy wpisuje .recycled to tylko w jednej z nich nic sie nie pojawia podczas gdy w innych partycjach jest wszystko OK. Poza tym na tej felernej partycji pojawily mi sie pliki ktorych nie moge w zaden sposob usunac a nie chce uzywac formatu. Prosilbym o pomoc.
Pozdrawiam

[#2] Re: SFS

@Arbuz, post #1

niestety chyba trzeba będzie przeformatować :(
przekopiuj wszystko co masz na inną partycję albo zgraj na CD i
użyj systemowego FORMAT a później SFSFORMAT.
później zobaczy się co dalej...
[#3] Re: SFS

@RTea, post #2

A po co systemowy format? Chyba dla partycji w SFS jest sfsformat? Nie rozumiem czemu miałoby służyć formatowanie softem dla ffs.
[#4] Re: SFS

@szulu, post #3

Sprawdzilem partycje SFSCheckiem i znalazł jakiś ,,error". Nie dz się ominąć formatu czymś do naprawy? Partycję mam 30GB w tym 20GB zapełnine

[#5] Re: SFS

@szulu, post #3

bo SFSFormat robi tylko quickformat, a tu trzeba przelecieć dysk
w całości i dogłębnie
[#6] Re: SFS

@RTea, post #5

no to po co mu sfs skoro ma formatowac ffsem? dla sprawdzania bledow? teoretycznie skoro to sa rozne filesystemy to moglby od razu babol wyskoczyc. dziwne ze formatuje;). wiec lepiej formatowac sfsformatem i dac potem sfschecka albo defragmenta. jak beda bledy to sie wywali. zreszta jezeli to blad fizyczny to i tak juz bym uwazal na ten dysk a dane na cd zrzucal albo na drugi dysk. tak czy siak bez formatu to sie raczej nie obedzie:(. moze sprobujesz (Arbuz) zapuscic na te partycji defragmentację (z SFS ofcoz), jak wywali błędy to nieciekawie a jak przejdzie to moze i bledy znikna;).
[#7] Re: SFS

@Arbuz, post #4

Jak na razie nie powstał żaden program do naprawy SFSa. Pozostaje tylko format lub ręczna naprawa problemu jakimś edytorem dyskowym (ale i to wymaga spooorej wiedzy SFSie).

Może gdy skończę prace nad sterownikiem SFSa dla Linuksa, to spróbuję napisać coś do naprawy, ale nie chcę nic obiecywać, zwłaszcza, że czasu wolnego w dużym nadmiarze nie posiadam...

Acha, nie polecam również robić cokolwiek na tej partycji a tymbardziej jej defragmentować, chyba, że chcesz stracić więcej danych.
[#8] Re: SFS

@Marek Szyprowski, post #7

Ja w chwili obecnej jak tylko mam cos nie tak z jakąś partycja (przeważnie systemową, dzięki IBrowse;) to robie backup (o ile juz nie mam) z wykorzystaniem salva (lub nie) a potem sfsformat i życie jest piękne:).
[#9] Re: SFS

@szulu, post #6

Przy defragmentacji nie wywalil bledu. Ale jak przegrywam co mam na inny twardy to robi zwieche i musze recznie szukac ktore to pliki. A potem to juz tylko format .Dzieki za porady

[#10] Re: SFS

@Arbuz, post #9

Oj, mialem tak samo... Jedynie format pomagal:/. Ale mozna sie przyzwyczaic, zwlaszcza, ze sfssalv wszystko odzyskuje (przewaznie;)) - oczywiscie uzywaj go przed formatem:). Swoja droga nie wystepuje to zbyt czesto (u mnie tylko na sys, ale tam mam cache do IB i logi z CyberGuarda - a ze jestem nerwowy to nieraz sobie resetuje jak kompa mi zamrozi:))
[#11] Re: SFS

@Marek Szyprowski, post #7

a może wiesz dlaczego gdy próbuję odczytać zawarość dysku sfs pod filemasterem to się wiesza razem z całym systemem, kiedyś tego nie było
[#12] Re: SFS

@rzookol, post #11

U mnie pod File Masterem sie nie wiesza pod OS3.9

[#13] Re: SFS

@rzookol, post #11

U mnie wieszalo sie tylko jak mialem bledy na dysku:/ Wtedy kopiowanie czy wejscie do felernego katalogu powodowalo zwis kompa.
[#14] Re: SFS

@rzookol, post #11

A może spróbuj DOpusa 4.xx? :)
[#15] Re: SFS

@RTea, post #14

To chyba nie wina FM tylko błędów na dysku. Ja w nagłych przypadkach nie mogłem skopiowac niczym, nawet systemowym copy;). Dopiero gdy wykryłem, który plik wiesza komputer przy kopiowaniu to pomijałem go i kopiowanie szło ok, bez żadnych zwieszek.
[#16] Re: SFS

@Arbuz, post #1

Dziękuję za pomoc wszystkim. Zrobiłem format i wszystko jest ok.
Pozdrawiam.

Acha jeszcze jedno. Pomimo że ten temat był już poruszany jakie są najlepsze ustawienia buforów, maxtransferów itp w HDToolBoxie dla partycji w sfs-ie przy Fast-ata i szybkim twardym?

[#17] Re: SFS

@Arbuz, post #16

Hmmmm, po pierwsze maska 0xfffffffe, co do MaxTransfer to wartoscia domyslna jest 0x7FFFFFFF ale najbezpieczniejsza dla dyskow IDE to 0x0001FFFE.

Buffory to nieco inna sprawa, nie polecam wartosci mniejszej niz 1000 dla wielkosci bloku 512 (Wielkosc bloku tez jest istotna, SFS daje sobie znacznie lepiej rade na partycjach z blokiem o wielkosci 512 bajtow), osobiscie kazda moja partycja ma 2048 bufrow (Latwo policzyc, ze daje to strate okolo 1MB na kazda partycje) choc i zwykle 1024 jest dobre, tak czy inaczej nigdy nie zejdz ponizej 80 buforow, wartosci mniejsze moga byc niebezpieczne dla danych.
Kolejna sprawa to konfiguracja samego SFS'a, do tego celu warto sie zapoznac z programem SFSC4AD z Aminetu, wszystko jest ladnie opisane w dokumentacji. Ze swojej strony zaproponowac moge ustawienie 32x16kb (Choc wartosci optymalne sporo zaleza od samej partycji), daje to optymalne wyniki na klasycznej Amidze wraz z niewielka strata pamieci (512KB dla kazdej partycji)
[#18] Re: SFS

@Marcin Kurek, post #17

Dzięki. Skorzystam.
Pozdrawiam

[#19] Re: SFS

@szulu, post #10

Ja systemowâ partycjë mam w FFS i to chyba najbezpieczniejsze rozwiazanie. Ile razy mialem zwieche jak system mielil po dysku nie wspomne. Nie mam klopotow. Nie trace danych. Ostatnio przez SFSa stracilem troche mej tworczosci co mnie troche negatywnie do tego filesystemu nastawilo ale zaufalem jeszcze raz ale tymrazem zrobilem kopie najcenniejszych danych ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem