[#1] A600 zielony / żółty ekran, kolorowy problem
Cześć, naprawiam A600 nieznanego mi pochodzenia, trafiła do mnie z zielonym ekranem przy starcie, po obejrzeniu płyty, wszystkie elektrolity do wymiany C307 aż wypchnięty. podmieniłem C307 dla dalszych testów (w linii z Paulą więc ważny) brak zmian. wizualnie płyta posiadała kilka zadrapań na laminacie oraz na samym ramie (jakby ktoś mocno zarysował śrubokrętem kilka razy), ścieżki obejrzałem pod mikroskopem mimo rys wszystkie przewodzą mimo to poprawiłem je. Po kilku próbach doszedłem do wniosku że mocne rysy na pamięciach mogły je jednak uszkodzić i zdecydowałem się podmienić ram, wpadły obie kości z karty ATI rage IIC 4mb Niestety sprawność tej karty pozostaje pod znakiem zapytania. Kości VG264265BJ - patrząc na specyfikację wnioskuję, że powinny pasować. Efekt jest taki, że teraz częściej startuje z żółtym ekranem niż z zielonym ale zielony nadal się zdarza. Ktoś miał podobny przypadek ? bo zastanawiam się czy robić jej recap i liczyć, że ruszy czy dać spokój, do tej pory nie widziałem A600 która by chociaż po paru próbach nie wstała.

Dodam, że układy grzeją się normalnie a podczas wyświetlania koloru bez znaczenia czy żółty czy zielony co parę sekund wskakuje czarny ekran i wraca poprzedni kolor i tak w kółko (może cap przy 555 ?)

Raz dostałem kolor szary który po kilku sekundach zmienił się w zielony... także jest kolorowo.
[#2] Re: A600 zielony / żółty ekran, kolorowy problem

@kataklysm, post #1

A co pokazuje diagrom, czy to na ekranie czy przez serial. Jak płyta daje zielony kolor to znaczy że startuje, ale ma problem z pierwszym 256kb chip. Jak masz dostęp do narzędzi to zobacz jak wygląda sygnał resetu i ogólnie co się dzieje na liniach adresowych i danych.

Kondensatory możesz wszystkie zdjąć, poza tymi w układzie resetu i video, a płyta i tak powinna wstac.
[#3] Re: A600 zielony / żółty ekran, kolorowy problem

@MariuszK, post #2

U mnie A600 wstawała nawet bez tych przy resecie i video.
Oczywiście wtedy dźwięk nie działa a obraz tylko po rgb
[#4] Re: A600 zielony / żółty ekran, kolorowy problem

@snifferman, post #3

Ja od resetu bym zostawił, ale reszta to tak jak mówisz... może polecieć jeśli ma być tylko RGB.
[#5] Re: A600 zielony / żółty ekran, kolorowy problem

@MariuszK, post #2

Dzięki za podpowiedzi, oscyloskop został mi tylko w multimetrze (awaria normalnego) będzie ciężko ale spróbuję. Dziś na pewno zrzucę capy i wrzucę diagrom, zdam relację :)
[#6] Re: A600 zielony / żółty ekran, kolorowy problem

@MariuszK, post #4

Wrzuciłem diagrom, w między czasie podstawiłem kolejne pamięci (następne z tej samej karty) niestety zatrzymuje się po kilku kolorach na czarnym ekranie... Sprawdziłem kość w innej płycie i działa bez problemu. Na normalnym kicku to samo co było

Zrzucę jeszcze capy z tej płyty, reszta sprawdzona więc chyba nie ma co ratować.
[#7] Re: A600 zielony / żółty ekran, kolorowy problem

@kataklysm, post #6

Zobacz co Diagrom wypluwa przez serial.
[#8] Re: A600 zielony / żółty ekran, kolorowy problem

@MariuszK, post #7

Podpowiesz jak to zrobić?
[#9] Re: A600 zielony / żółty ekran, kolorowy problem

@kataklysm, post #8

Po prostu podłącz kabel szeregowy null-modem do Amigi i z drugiej strony do pc/mac i zobacz co się pojawi w terminalu (putty, hyperteminal, itp...) podczas uruchamiania.
[#10] Re: A600 zielony / żółty ekran, kolorowy problem

@MariuszK, post #9

Nie mam przewodu, muszę się przyznać że nigdy nie używałem komunikacji po serialu przy amigach. Ale mam sporo gratow, mógłbyś podesłać jakiś schemat takiego przewodu? (aktualnie robię decap tej płyty)
[#11] Re: A600 zielony / żółty ekran, kolorowy problem

@MariuszK, post #9

Dzięki za chęci ale odpuszczam temat, decap nic nie dał, wcześniej nie pisałem żeby nie zaciemniać obrazu ale U3 (Paula) ma ukruszony róg i rysy jak pamięci. Niestety obawiam się, że to główna przyczyna, płyta rzuca różnymi błędami nawet bez capow, diagrom nie jest w stanie się włączyć czasami wstaje z kolorowymi pasami w poprzek ekranu. W dodatku ten układ grzeje się mocniej niż na zdrowej płycie (termowizja) dzięki wielkie za pomoc ale tutaj raczej nie ma sensu poświęcać więcej czasu, chyba że ktoś z Was ma Paule na zbyciu to chętnie przyjmę :)

Mógłbym się pokusić jeszcze o odczyt błędów po serialu ale nawet nie mam komputera z odpowiednim interfejsem, przeszukam jeszcze dawne zasoby i jeśli znajdę odpowiedni sprzęt to wrzucę tu jeszcze rezultat diagromu po serialu

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2020 03:17:19 przez kataklysm
[wyróżniony] [#12] Re: A600 zielony / żółty ekran, kolorowy problem

@kataklysm, post #11

To że Paula się grzeje to normalne. Szybko odpuszczasz :) prawdopodobnie wszystkie układy są sprawne, a tylko kondensatory nabruzdzily na płycie.

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2020 07:18:55 przez MariuszK
[#13] Re: A600 zielony / żółty ekran, kolorowy problem

@kataklysm, post #11

Sklej kabel nullmodem DB25-DB9 plus adapter rs232 DB9-USB do tego terminal np. putty
i zrobisz krok do przodu
[#14] Re: A600 zielony / żółty ekran, kolorowy problem

@MariuszK, post #12

Kondesatorów już nie ma, wszystko obejrzane pod mikroskopem, i wymyte więc jak kondensatory mają być tu być winne? Tak jak pisałem wcześniej Paula grzeje się o wiele mocniej niż na zdrowej płycie, sprawdziłem za pomocą termowizji dlatego obstawiam, że ona jest głównym problemem w dodatku jest przerysowana i lekko ukruszony w rogu.
[#15] Re: A600 zielony / żółty ekran, kolorowy problem

@kataklysm, post #14

Ja bym zdjął Paule z płyty i sprawdził cze nie ma pod nią zwarć, mógł się tam dostać elektrolit. To że ma ukruszony róg to nic, to tylko obudowa.

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2020 12:03:30 przez panti1801
[#16] Re: A600 zielony / żółty ekran, kolorowy problem

@kataklysm, post #14

Witam.
Zapodaj fotki tej płyty głównej.
Pozdrawiam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem