[#1]
A600 zielony / żółty ekran, kolorowy problem
Cześć, naprawiam A600 nieznanego mi pochodzenia, trafiła do mnie z zielonym ekranem przy starcie, po obejrzeniu płyty, wszystkie elektrolity do wymiany C307 aż wypchnięty. podmieniłem C307 dla dalszych testów (w linii z Paulą więc ważny) brak zmian. wizualnie płyta posiadała kilka zadrapań na laminacie oraz na samym ramie (jakby ktoś mocno zarysował śrubokrętem kilka razy), ścieżki obejrzałem pod mikroskopem mimo rys wszystkie przewodzą mimo to poprawiłem je. Po kilku próbach doszedłem do wniosku że mocne rysy na pamięciach mogły je jednak uszkodzić i zdecydowałem się podmienić ram, wpadły obie kości z karty ATI rage IIC 4mb Niestety sprawność tej karty pozostaje pod znakiem zapytania. Kości VG264265BJ - patrząc na specyfikację wnioskuję, że powinny pasować. Efekt jest taki, że teraz częściej startuje z żółtym ekranem niż z zielonym ale zielony nadal się zdarza. Ktoś miał podobny przypadek ? bo zastanawiam się czy robić jej recap i liczyć, że ruszy czy dać spokój, do tej pory nie widziałem A600 która by chociaż po paru próbach nie wstała.
Dodam, że układy grzeją się normalnie a podczas wyświetlania koloru bez znaczenia czy żółty czy zielony co parę sekund wskakuje czarny ekran i wraca poprzedni kolor i tak w kółko (może cap przy 555 ?)
Raz dostałem kolor szary który po kilku sekundach zmienił się w zielony... także jest kolorowo.