[#1] Workbench nie zapisuje ustawień
Czesc. Glowie sie nad problemem tego typu ze Ami nie zapamietuje ustawień "pallette" i " pattern" klikam save klikam use. Restart i dalej mam co było wczesniej. Cos gdzies jeszcze trzeba zapisac aby to zostalo??...
[#2] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@miki1320, post #1

Dyskietka czy dysk?
Jeśli dyskietka to ją odbezpiecz, jeśli nie to to może ustawienie flag RWED na plikach konfiguracyjnych.

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2020 15:32:40 przez waldiamiga
[#3] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@waldiamiga, post #2

Może być też ENVARC: zaasignowany do RAM:
Trzeba sprawdzić, gdzie jest ENVARC:
[#4] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@wali7, post #3

Powiem tak... Dopiero zaczynam ogarniac workbench. Wiec to co wyzej to czarna magia :) Mam dysk z adaptera SD. Na starcie przy wczytywaniu mam error "... KingCon;mountlist... ".. Bo cos poprzenosilem w plikach. Czy moze to byc od tego?
[#5] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@miki1320, post #4

wrzuć zawartość takiego pliku w katalogu s : startup-sequence, oraz (jeśli jest) user-startup
Te dwa pliki określają wszystkie czynności, które AmigaOS wykonuje podczas wczytywania systemu.
[#6] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@wali7, post #5

Taki jak napisal Wali na 10000% Urzadzenie do configuracji przypisane jest w Ram dysku
[#7] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@HOŁDYS, post #6

A może to jest jakiś gotowiec jak ClassicWB a tam ustawienia robimy w Scalosie a nie normalnie w prefsach.
[#8] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@Alex, post #7

Mozecie jakos bardziej łopatologicznie :) ? Dawno temu przenioslem jakis plik i to sie pojawilo ( byc moze jest to przyczyna). Ogarniam chwilowo program dopus, znalazlem startup sequence.W ktorej linijce i co mam dopisac? .. Albo spowrotem ten plik wrocic na miejsce

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2020 20:52:41 przez miki1320
[#9] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@miki1320, post #8

[#10] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@miki1320, post #8

To cała zawartość pliku startup-sequence? I czemu używasz Workbencha 2 z Kickstartem 3.1?

Wywal plik HDenv z System:C

W System:Devs brakuje pliku KingCON-mountlist

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2020 21:34:57 przez forge
[#11] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@forge, post #10

Uruchom edytor CED i wywal warunki tworzebia ENV w RAM:
To jest potrzebne gdy dajesz USE ..gdy dajesz SAVE powinno sie zapisac W DH0:Devs/ENV
[#12] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@miki1320, post #9

HDenv sam w sobie ma problem, o czym pisał twórca BetterWB, ale nie powinien być przyczyną tego stanu rzeczy bo nawet gdy HDenv wypluje błąd to i tak zapisuje ustawienia.

Edit: Sprawdziłem przed chwilą i usunięcie HDenv nic nie zmienia, natomiast zmiana kickstartu z 3.1 na 2.05 naprawia nie tylko paletę ale i zapis ustawień.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2020 00:29:09 przez AmiClassic
[#13] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@miki1320, post #1

W startup-sequence masz trochę dziwnych rzeczy. Szczególnie dziwną rzeczą jest pakiet HDEnv.
Na początek zacząłbym jednak od uporządkowania systemu, a konkretnie od zastąpienia plików systemu 2.x na system 3.1, który masz w Kickstarcie. Najprościej byłoby więc skombinować (z Internetu) dyskietki instalacyjne systemu 3.1 i:
0. nie instalować tego z użyciem automatycznego instalatora, tylko ręcznie (AmigaOS to nie Linux, nie będziesz musiał żadnych plików edytować, wystarczy tylko poumieszczać wszystko gdzie trzeba)
1. przenieść wszystkie pliki z SYS: do jakiegoś nowego katalogu np. stare_pliki
2. przenieść zawartość dyskietek workbench i system do sys: (katalog główny partycji systemowej)
3. zawartość fonts do założonego katalogu fonts na sys:, podobnie zawartość prefs do prefs, locale do locale i storage do storage
Tak zainstalowany system 3.1 powinien od razu działać poprawnie. Jeśli będzie raportował jakieś braki, to można tego poszukać w katalogu stare_pliki i przegrać do odpowiedniej lokalizacji.

PS. W sumie taka ręczna instalacja AmigaOS to fajny temat na jutubowy filmik. Mam urlop, może się za coś takiego wezmę :)
[#14] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@miki1320, post #1

[#15] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@wali7, post #13

To jest ClassicWB GAAE, który bazuje na 2.1. Tu tylko podpinasz w instalerze główną dyskietkę Workbench 2.1 i gotowe
HDenv działa tu jak najbardziej poprawnie.

Jedyne czego tutaj brakuje to mountlista KongCon'a.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2020 00:44:33 przez AmiClassic
[#16] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@AmiClassic, post #15

Ale nadal nie rozumiem, jaki jest sens używania plików systemowych OS2.1 gdy ma się w Amidze kicka3.1. System 3.1 jest bardziej rozbudowany od 2.1.
[#17] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@wali7, post #16

Pierwsza myśl to taka, że GAAE jest najlżejszą dystrybucją CWB, może dlatego? Do gier zapewne idealny. Zgaduję że autor wątku juto odpowie na to pytanie
I o jakim komputerze tu mowa? 500, 600, 2000?

Edit. Chyba jest to 2000 o ile dobrze skojarzyłem z innego wątku.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2020 01:02:56 przez AmiClassic
[#18] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@AmiClassic, post #17

Amiga 600 z fastramem 10 mb i pod klapka 1mb.Workbench 2.1 poniewaz byl juz taki wgrany na karcie sd. Wczesniej mialem kicka 2.05 lecz upalilem i od wczoraj mam 3.1.Faktycznie majac teraz nowszego kicka moznaby cos pomyslec o nagraniu lepszego systemu. Chwilowo chcialbym sie nauczyc podstaw obslugi chociazby na tym co juz jest.
[#19] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@AmiClassic, post #17

Commodorowskie wersje AmigaOS (1.2>3.1) niespecjalnie różnią się lekkością.
Oczywiście niezgodność wersji Kickstartu i systemu na dysku nie jest przyczyną opisanych problemów z ENVARC:, przy okazji można jednak uaktualnić pliki systemowe, co jednocześnie rozwiąże problemy (dzięki poprawnej konfiguracji startup-sequence).
To że to A600 widać na drugim zdjęciu, bo odbija się w monitorze (w dolnej części zdjęcia).
[#20] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@wali7, post #19

W System:/ Nie mam folderu devs.devs jedynie mam w folderze help. Przekopiowalem go lecz nic to nie dalo.
[#21] Re: Workbench nie zapisuje ustawień

@wali7, post #19

To że 'najlżejsza' pisałem mając na myśli ile wolnej pamięci zostaje w tej dystrybucji CWB. W innych dystrybucjach zostaje zdecydowanie mniej, bo są bardziej 'napakowane' różnymi dodatkami.
W tym konkretnym przypadku Kick 3.1 nie pozwala na użycie zapisanych ustawień (bo zapisuje poprawnie, sprawdziłem), po podmianie kicka ,a 2.05 wszystko wraca do normy.
Respekt za spostrzegawczość, ja aż tak się nie przyglądałem temu zdjęciu

@miki1320
Zanim upaliłeś Kicka to Workbench chodził normalnie (zapis ustawień) i był 'Green" tak jak moim screenshocie?
Na dysku powinien znajdować się folder Devs, a nie Devs/devs.
Jak masz czym przerzucić pliki z PC na Amigę to mogę Ci podrzucić folder Devs z tego konkretnego CWB.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2020 11:21:45 przez AmiClassic
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem