[#1] znikający napęd CD
witam mam A1200 w obudowie Mikronik. Zwykle mam podłączony dysk 1,2 GB oraz napęd CD. Do płyty podłączona jest oryginalna przejściówka na 2,5' oraz 3,5 '. Do 2,5' podłączam kablem dysk twardy, natomiast do 3,5' CD-ROM (taśma ma dwa wyjścia jedno pozostaje luźne). Wszystko działa aż tu nagle po restarcie czy po ponownym uruchomieni innego dnia, komputer niewidzi już kompaktu albo w ogóle nie chce bootować się z dysku nawet. Jak podłączam tylko dysk twardy przez zwykłą taśmę 2,5' > 3,5' to jest ok.
Pomocy gdyż naprawdę nie wiem co robić wszystko działało bez problemowo teraz natomiast nieiwadomo czemu jest problem z napędem. Może ma ktoś na zbyciu sprawdzony kabel 2,5' na dwa napędy 3,5' ? Nie wiem co robić.
[#2] Re: znikający napêd CD

@slawekwozniak, post #1

kabel kablem, ale to moze byc zasilacz, szczegolnie jak masz karte turbo :(
[#3] Re: znikający napêd CD

@witekk, post #2

hmm....nawet jeśli sam napęd działa tylko Ami go nie wykrywa, w sumie tacka się wysuwa.
[#4] Re: znikający napêd CD

@slawekwozniak, post #3

Podejrzewam kwestie zasilania - pytanie jaki masz zasilacz i jaki konfig (czy masz turbo?).
Mialem dokladnie te same objawy kiedys - na standardowym zasilaczu, z dyskiem 2.5 i CD + Apollo 40/40 + karta PCMCIA. Przez jakis czas wszystko dziala, pozniej HDD "znikal" (grzal sie przy tym dosc mocno), tacka tez sie niby wysuwala :)
Wypialem CD, wszystko wrocilo do normy...a ja czekam na mocniejszy zasilacz.

Pzdr!
Bartek
[#5] Re: znikający napêd CD

@Bartek_S, post #4

mam turbo Blizzard IV, zasilacz standardowy 200W, myślisz że jak wymienię na nowy 200 W to będzie ok ?? Może się popsuł bo swego czasu miałem PPC i trzy napędy...

pzdr
[#6] Re: znikający napêd CD

@slawekwozniak, post #5

wiesz jak turbo będzie ci przeskadzać moge od ciebie odkupić

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem