[#31] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@michal_zukowski, post #30

Wyczyściłem całą kartę i przygotowałem od nowa. Teraz działa i nie wiem co dokładnie było źle. Może format mieszał (teraz zrobiłem szybki za pomocą SFSformat), może miałem coś źle ustawione, a może coś innego. Dziękuję za porady wszystkim.
[#32] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Solo Kazuki, post #31

Brawo Ty OK
[#33] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Solo Kazuki, post #31

Zakładam że masz scsi.device z OS3.9 i ustawioną poprawnie maskę max_transfer. Jeżeli nie to mogą w przyszłości wystąpić nieciekawe efekty. Poza tym miałem przypadek, że wywaliło mi partycje SFS i... no cóż, było słabo. Skończyło się ponownym partycjonowaniem pod FFS i zgrywaniem wszystkiego od nowa. Z doświadczenia też podpowiem, że kopiowanie plików na winUAE to tylko DOpus5. Jest najszybciej i najpewniej. DOpus4 też daje radę, ale robi to dużo wolniej. FileMaster (obojętnie która wersja) jest mega niestabilny. Jak przyszło mi przerzucić ponad 6GB Amigowego stuffu (oba Scene Explorery, Scena PL plus moja ekstrasowa kolekcja modków, dem i innego scenowego dobra) to wymiękłem. Mam chęć posadzić na tym dysku (talerzowiec 40GB) PFS3. Tylko znowu nie wiadomo czy z FAST ATA nie będzie się gryzł.

Aha. Co do formatu, to nawet w manualu stoi żeby nie wykonywać pełnego formatu tylko szybki.
[#34] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Red_Bullet, post #33

Już pisałem wcześniej że korzystam z załadowania modułu nowszego scsi.device, inaczej nie widzi niczego poza pierwszą partycją. Max transfer miałem ustawiony nawet wcześniej, to już od dawna wiem (lata 90 ubiegłego stulecia) że bez tego są problemy. Co do błędów SFS to mam sprzęt z MorphOS, w ostateczności na nim mogę naprawić. Pełny format (z weryfikacją) robiłem także pod MorphOS, tam nie było z tym żadnego problemu. Zrobiłem go też dlatego, że karta była nowa i chciałem sprawdzić czy jest sprawna, normalnie bym zrobił szybki dla oszczędności czasu (trochę to trwało nawet na PowerMac 2x2GHz).
[#35] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Solo Kazuki, post #34

Podepnę się pod wątek bo nie chce zakładać nowego.
Czy istnieje możliwość dodania drugiej karty SD do Amigi - chodzi mi o jakiś rozdwajacz portu IDE. Na portalu aukcyjnym są adaptery dwuportowe ide44 do sd2ide oraz dysku 3,5, ale widziałem też na sieci adapter 2x mikroSD na kartę CF.
[#36] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Bociek78, post #35

Kiedyś miałem podobny plan, ale adapterki ide-sd które posiadam nie mają zworki master-slave i o ile z innym urządzeniem ustawionym na slave działało, to dwóch adapterów SD na jednej taśmie nie udało mi się uruchomić.
U mnie działają karty 64GB więc więcej miejsca nie było mi potrzebne
[#37] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Bociek78, post #35

Ten 2xmicroSD do CF link - to z dwóch kart o mniejszej pojemności robi jedną kartę o dużej pojemności. Każda wymiana czyli dodanie lub wyjęcie drugiej karty owocuje koniecznością formatowania i zakładania partycji na nowo na tej pierwszej/jednej karcie.
Na pewno na tej przelotce 2xCF link link
plus link link karty będą widziane jako osobne dyski.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2020 13:48:18 przez RokiS
[#38] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@RokiS, post #37

Dzieki. Czegoś takiego szukałem. Szkoda ze takiej nie ma dla sd, ale tskie moze być. Gabarytowo da rade. Nie widzę jednak na tej przelotce ustawień master/slave.
[#39] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Bociek78, post #38

Nie ma zworki master/slave bo jedna karta to master a druga to slave
[#40] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Bociek78, post #38

Jest zworka przy złączu ide link - jak tak ustawisz to karta od strony złącza ide jest master. Tu masz dostęp link do wszystkich fotek - plus opis instalacji ale do TF330 :) i obudowy na tą przelotke

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2020 21:45:44 przez RokiS
[#41] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Bociek78, post #38

Może głupie pytanie, ale w jakim celu chcesz mieć dwie karty SD w Amidze?

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2020 21:50:58 przez Jield
[#42] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Jield, post #41

Wcale nie głupie. Mam gotowca z systemem do którego już nic nie dopchnę a potrzebuje troche dodatkowego miejsca. Próby zrobienia samemu jednej a większej karty nie powiodly się i nie chce więcej czasu na to marnować.
[#43] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Bociek78, post #42

Na czym utknąłeś?
W sieci jest mnóstwo poradników - wystarczy sformatować nową kartę pod UAE i (także pod UAE - najszybciej) przekopiować dane ze starej karty.
W razie czego mogę pomóc.
[#44] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Drakon, post #43

Utknąłem właśnie na formatowaniu. Pod winUae za nic w świecie nie chce być widoczna (wszystko zgodnie z szeregiem poradników i filmów na youtube). Może karta jest trefna, okaże się - będę ją próbował sformatować na prawdziwej amidze jak przyjdzie zamówiony adapter.
[#45] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Bociek78, post #44

Też pytanie czy na winuae masz ten sam kick i system co z prawdziwej Amidze. Nie wiem czy, żeby widziało ponad 4GB nie trzeba mieć nowszego scsi.device. Np. System 3.1 od Cloanto albo 3.1.4.
[#46] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Jield, post #45

Czyli dołożenie kolejnej karty cf/sd może nic nie dać? Cały misterny plan poszedł do kosza.
[#47] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Bociek78, post #46

napisz jakiego systemu chcesz używać i na jakiej amidze to uknujemy nowy plan
[#48] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@snifferman, post #47

zapomniałem dopisać, że limit 4GB tyczy się jednego HDD. Mając dwa urządzenia moim zdaniem powinno to działać.

Pamiętaj, że mając np. Kick 3.1, i podmieniając scsi.device przez LoadModule- Partycja systemowa musi się znajdować w pierwszych 4GB przestrzeni dyskowej.

Ja przeważnie robie 2 partycje >2GB na system i podstawowy soft

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2020 21:42:11 przez snifferman
[#49] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Bociek78, post #46

Jeżeli dołożysz drugą kartę nie większą niż 4GB to bez problemu ją wykryjesz i podzielisz na partycje jak chcesz ( zalecena wielkość partycji systemowej nie więcej niż 512 MB ).
[#50] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@RokiS, post #49

A gdybym chciał więcej niż 4gb na dodatkowej?
[#51] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Bociek78, post #50

Nie napisałeś jaki masz kick i na jakiej amidze to robisz.
Na kicku 3.1 bez sztuczek nie osiągniesz więcej niż 4GB na jedno urządzenie.
Zamiast kombinować z dwoma kartami, użyj jednej dużej.
Załóż na niej dwie partycje, które łącznie mają mniej niż 4GB. Np systemowa 500MB i softwareowa 3500MB.
Powinno działać bez kombinacji. Pamiętaj, że w hd-toolboxie licznik po 4GB się przekręca i leci od 0MB więc jak masz dużą kartę, to łatwo przekręcić licznik i zamiast partycji 1GB założyć 5GB.

Później po podmianie scsi.device możesz założyć i sformatować partycję na pozostałej części karty.
System plików na partycjach jaki ja używam to pfs3aio
Standardowy system plików amigi nie obsługuje partycji powyżej 4GB.
[#52] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Bociek78, post #50

Najprościej - pobierz i wrzuć do C: Loadmodule link
Do Devs: ściągnij i wrzuć nowsze scsi.device ( później mogę jakieś podrzucić )
W startup-sequence w pierwszej linii daj C:Loadmodule Devs:scsi.device
Do konfiguracji dysku i obsługi dużych partycji też polecam PFS3 link - tu cały pakiet z hdinsttools - a tu najnowszy sam system plików link
[#53] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@snifferman, post #51

Ciekawią mnie odpowiedzi na pytanie; dlaczego upieracie sie przy tak pojemnych kartach? Nie dość że macie z nimi cały czas problemy to jeszcze trzeba je odpowiednio przygotować, co przerasta wasze umiejętności. Winą są gotowce na necie ktore ważą 4GB/8GB i więcej? Dlaczego nie wystarczy wam karta SD/CF 2GB maksymalnie? Tam robicie sobie system na 0,,5GB i resztę na 1,5GB.
[#54] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Stoopi, post #53

Zapytano jak, więc udzielane są odpowiedzi.
Używam kart 64GB/32GB/16GB i problemów nie mam.
Jednemu wystarczy 100MB a innemu 16GB mało.
[#55] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Stoopi, post #53

Wiem ze gotowiec jest drogą na skróty i lepiej samemu wszystko od zera się nauczyć ale ja porostu nie mam na to czasu (praca ,rodzina). Duża pojemność karty w moim przypadku potrzebna jest na pliki muzyczne. Bądź co bądź amiga jednak nie halasuje jak pecet mam ja podpiętą do starej wieży i jest ok.
[#56] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Bociek78, post #55

Jak gotowiec ci się posypie, to znowu wylądujesz tutaj.
Poszukaj kogoś w okolicy, kto ci pomoże, lub wyśle ci gotowca pocztą.

Druga możliwość, to zrobienie tego samemu. Nie wiem jaką masz wiedzę o ami, ale filmik, który wrzuciłem powinien ci wyjaśnić, jak stworzyć podstawowe partycje.
Dużą partycję obsłużysz używając LoadModule. Kolega wyżej wyjaśnił jak.

Jak utkniesz, to pomożemy
[#57] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@snifferman, post #56

Dobra obiecuje wziąść się za to od podstaw.
[#58] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Stoopi, post #53

Dlaczego nie wystarczy wam karta SD/CF 2GB maksymalnie?

Nie upcham kolekcji demosceny, tysięcy modułów, sampli, oprogramowania i gier na dysku 2 GB. Założyłem do swojej 1200 40GB 2,5 cala i na razie mam spokój. NA RAZIE .
[#59] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Drakon, post #58

A nie lepiej i bezpiecznej trzymac swoje kolekcje w chmurze? Przeciez wszystko do Amigi jest dostepne w necie. To nie jest nic magicznego by bylo dostępne tylko z poziomu amigi. Zeby nie bylo...rozumiem chec kolekcjonowania, ale mam inne podejscie i jestem wielbicielem minimalizmu.
[#60] Re: Problem z kartą SD pod WinUAE.

@Stoopi, post #59

Lepiej? No dla mnie nie - nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy nagle wieczorem chcę obejrzeć jakieś intro/demo, muszę szukać, przerzucać przez CFkę - nie mam Internetu w Amidze, bo to udręka.
Bezpieczniej? No w sumie zawsze na wszelki wypadek już po postawieniu systemu robię obraz całego dysku.
Po prostu wolę mieć wszystko w jednym miejscu, bez kombinacji.
Natomiast przygotowanie dużego dysku/karty to nie jest jakiś problem, o ile się wie, jak to zrobić. Raz postawiony system masz na lata.
A co do kolekcjonowania, tutaj masz rację, ale to naleciałości z czasów młodości, kiedy poza trackerem także swappowałem - chyba coś mi z tego zostało ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem