[#1] Czujniki m.in. temperatury
Czy są jakieś istniejące rozwiazania które pozwalają z poziomu systemu monitorować temperaturę z czujników które byłbyby podłączone do czegoś podpiętego do płyty?
Znalazłem jakieś projekt płytki I2C na clockport, do której można podłączać różne czujniki, ale tylko napoczęty kilka lat temu.
Ale w zasadzie nic więcej.... A sprzet coraz starszy, wolałbym mieć gdzieś na oku temperaturę a to powerpc, a to permedii, a może też powietrza w obudowie, coby sobie nie ugotować tych cacek.
Poza tym 68060 ma pin podłączony do termistora przy strukturze, ale Amiga (czy tam raczej karta cpu) go olewa...
[#2] Re: Czujniki m.in. temperatury

@BigBang, post #1

Witaj,

Przez akuhei możesz np. odczytywać temperaturę z czujników lm75.

s.
[#3] Re: Czujniki m.in. temperatury

@BigBang, post #1

Zawsze można też podłączyć zewnętrzny termometr w razie pilnej potrzeby.
Ten sprzdający ma stragan na wolumene w niedzielę
link

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2020 17:53:25 przez Mikrobi
[#4] Re: Czujniki m.in. temperatury

@sq7bti, post #2

O - o tym własnie wspomniałem pisząc "napoczęty projekt". Ktoś to w ogóle wdrożył u siebie?

Co to zewnętrznego, niezależnego odczytu - jest to opcja ostatniej szansy, bo kulawa bardzo, ale zawsze to lepsze niż nic.

Tak się zastanawiam, bo po prostu ostatnia awaria CSPPC wynikła najprawdopodobniej z przegrzania, a tu nie ma jak tego w miarę normalnie pilnować...
[#5] Re: Czujniki m.in. temperatury

@BigBang, post #4

Płytki do akuhei możesz zamówić w OSH Park.
Gorzej z oprogramowaniem, ale możesz spróbować na początek z kilkoma programikami które "skleciłem" testując swój projekt monitora temperatury do Apollo 1260. Teoretycznie jest możliwe podłączenie do dowolnej karty z 060, jeśli choć jedno z wyprowadzeń THERM0 i THERM1 nie jest uziemione.

s.
[#6] Re: Czujniki m.in. temperatury

@BigBang, post #1

W Magazynie Amiga w 95 roku było o podłączanie różnych czujników przez prosty interfejs na porty Amigi. Było to raczej pod kątem stacji pogody niż utrzymania odpowiedniej temperatury w obudowie ale może prostym sposobem da się to zrealizować. Jeden z nr to np. 10/95. Niestety zajmuje to porty zewnętrzne Amigi. Na clockport nic nie było. Ale gdyby tak mieć Multiface 3 to już i kilka obudów byś ogarnął.
[#7] Re: Czujniki m.in. temperatury

@sq7bti, post #5

Na aminecie jest jakas biblioteka do i2c z kodem zrodlowym, wiec zawsze mozna cos tam dorobic we wlasnym zakresie.
[#8] Re: Czujniki m.in. temperatury

@sq7bti, post #5

Na początek to obczajam obsługę clockport-a, potem przyjrzę się tym projektom...
Tak jak napisał "Rafał A-3000" najprostsza opcja byłaby przez serial lub parallel, nawet myślałem o tym - przez sampler - tylko że fakt, da się, ale to zupełnie bez sensu (tj. w/g mnie).
Dzięki za informacje, przejrzę sobie to wszystko w wolnej chwili.
[#9] Re: Czujniki m.in. temperatury

@BigBang, post #1

W jakiej amidze chciałbyś to monitorowanie temperatury zainstalować?
W stopce wpisałeś Amige z Zorro, więc mógłbyś spróbować uruchomić interface ICY z biblioteką i2c.library.
Ta sama biblioteka obsługuje też magistrale i2c na złączu równoległym, szeregowym albo stacji dyskietek.
Taka biblioteka dałaby możliwość uruchomienia tego samego programu na różnych implementacjach magistrali i2c (HAL), ale do tej pory nie powstało wiele (chyba?) programów to wykorzystujące.

Jeśli chodzi o monitorowanie temperatury MC68060, to moje pomiary opisałem w wątku niskoprofilowy-regler-3v3-do-apollo-1260.

s.
[#10] Re: Czujniki m.in. temperatury

@sq7bti, post #9

W A4000T, bo tam jest najcenniejsze ;)
Ponieważ boję się trochę na żywca coś podłączać, będę trochę improwizować, przy okazji się nauczę paru ciekawych rzeczy - o ile mi się dobrze wydaje: z kodów minimiga wyciągnę implementację clockporta, wrzucę na fpga i tam będzie można eksperymentować z podłączaniem różnych wynalazków.
A ten ICY wygląda ciekawie - przyjrzę się temu, dzięki za info, jakoś nie wyguglałem tego.

Ciekawe z tymi pomiarami temperatury 68060 - ale ponoć w Apollo się grzeją więc to zrozumiałe. Dla mnie priorytetem jest PPC i Permedia - wcisnąć gdzieś termistory, przekonwertować odczyt do 8bit i wystawić do odczytu przez clockpotrt, bo jak mi się wydaje, to chyba najprostsza opcja - aby można było dobrać się do tego z poziomu systemu.
[#11] Re: Czujniki m.in. temperatury

@sq7bti, post #9

pare przydatnych programow jest tutaj link
[#12] Re: Czujniki m.in. temperatury

@BigBang, post #10

Tu http://aminet.net/package/docs/hard/clkserial znajdziesz dokumentację karty serial podpinanej przez clockport. Tam powinieneś znaleźć dużo cennych informacji.
Zdaje mi się, że opis techniczny clockportu jest także na Amiga Developer CD (mogę potem sprawdzić).
[#13] Re: Czujniki m.in. temperatury

@wali7, post #12

Tak, dzięki - to już znalazłem wcześniej. Teraz tylko potrzeba czasu aby się z tym wszystkim zapoznać, poeksperymentować na fpga i w końcu zrobić najprościej jak się da.
[#14] Re: Czujniki m.in. temperatury

@sq7bti, post #5

Płytki do akuhei mamy złożone od kilku lat. Brakuje sterowników. Niestety Strim nie ma zbytnio na to czasu, a innego chętnego do ich napisania nie znaleźliśmy.

Jeśli jest ktoś zainteresowany zakupem złożonego interfejsu Akuhei, to zapraszam na pw.
[#15] Re: Czujniki m.in. temperatury

@jarob, post #14

Jeśli jest ktoś zainteresowany oprogramowaniem do interfejsu Akuhei, to zapraszam na pw.
[#16] Re: Czujniki m.in. temperatury

@jarob, post #14

No dobra, ale tam nie podepniesz po prostu termistora, tylko trzeba mieć cały czujnik na i2c. Czy są takie czujniki, na tyle małe żeby dało radę wepchnąć pod układ albo przekleić do obudowy układu (a tu przeszkadza radiator)? Bo mierzenie temperatury powietrza to trochę za mało, a cel jest taki aby w moim przypadku mieć możliwość monitorowania temperatury ppc i perrmedii (z poziomu systemu).
[#17] Re: Czujniki m.in. temperatury

@BigBang, post #16

i2csensors.library pozwala monitorować różne parametry. Jest między innymi dostępny program prezentujący w postaci wykresów, albo na belce wartości liczbowe:
1
[#18] Re: Czujniki m.in. temperatury

@sq7bti, post #17

Tu nie chodzi o program czy bibliotekę, tylko skąd on ma te temperatury odczytywać.
68060 ma termistor, ale w takim CSPPC nie jest po prostu podłączony.
W readme widać że to z jakimiś nowymi sprzętami działa...

A w temacie - chyba zamontuje jakiś termometr panelowy, bez żadnego dostępu z systemu, bo jak zacznę grzebać głębiej to jeszcze sobie sprzęt zepsuję...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem