[#1] Kilka pytań o Amigę CD 32 + sx 32
Witam!
Czy ktoś używa, ma w/w przystawkę? Jak się sprawuje z amigą cd 32? Czy trzeba często ją odłączać, bo koliduje np. z grami? Czy po zainstalowaniu twardego dysku w amidze CD 32 (w przystawce), mogę zainstalować WB 3.1, News Icons? Czy CD 32 odczytuje nagrywane płyty? Czy da się zainstalować na twardym pod CD 32 WHDload?
Pozdrawiam
[#2] Re: Kilka pytań o Amigę CD 32 + sx 32

@ender, post #1

> Czy trzeba często ją odłączać, bo koliduje np. z grami?

nie mialem SX32, ale raczej pamiec fast koliduje, jednak sa wyjatki ktore wymagaja pamieci fast np Wendetta 2175, albo takie ktore dostaja kopa np Gloom i Microcosm.

> Czy po zainstalowaniu twardego dysku w amidze CD 32 (w przystawce), mogę zainstalować WB 3.1,

nawet AmigaOS 3.9

> Czy CD32 odczytuje nagrywane płyty?

mnie czyta (najlepiej wypalac w TAO).

> Czy da się zainstalować na twardym pod CD 32 WHDload?

da sie przeciez CD32 to jak A1200

[#3] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@ender, post #1

Ja mam CD32 + HDP Power32, wiec moge odpowiedziec na czesc pytan.

? Czy po zainstalowaniu twardego dysku w amidze CD 32 (w przystawce), mogę zainstalować WB 3.1, News Icons?
Tak, po to wlasnie jest HDD.

Czy CD 32 odczytuje nagrywane płyty?
CDR bez problemu, CDRW z problemem - trzeba wymienic laser (jak moja strona jeszcze dzialala, mialem opis procesu wymiany).

Czy da się zainstalować na twardym pod CD 32 WHDload?
Nie uzywalem WHDLoad, ale raczej nie widze przeciwskazan.

BTW: masz moze SX32? Jesli tak to moze masz ochote sprzedac? :)

[#4] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@reactor, post #3

Niestety nie. Znalazłem jedno na http://cgi.ebay.pl/SX32-SX-32-Mk-2-Commodore-Amiga-CD32-Expansion-Module_W0QQitemZ290141725772QQihZ019QQcategoryZ98928QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem ale cena dla mnie jest zaporowa.
Przymierzam sie do kupna CD 32 i zastanawiam sie z czym bedzie mniej kłopotów z promodule z elsatu czy z bardzo drogim sx 32.
[#5] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@ender, post #4

Czy mi się wydaje czy SX32 ma w sobie Scandoubler?
Bo na fotce widać wyjście VGA...

Ostatnia modyfikacja: 29.07.07 20:19
[#6] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@DanielJ., post #5

w opisie napisano ze jest wyjscie vga co prawda ale bez scan dublera
[#7] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@DRACOX, post #6

Fakt, mój błąd. Ale stary monitor również robi swoje... :)
>>By installing workbench on a HDD ( HDD not included) you can change the video mode so that it can be displayed on a modern monitor<<
To znaczy jaki tryb?

[#8] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@DRACOX, post #6

W starych MA pisalo ze CD32 z przystawka (ale to chyba juz bylo Pro Module) czytalo plytki, ktore bez przystawki nie widzialo.
Mialem kiedys CD32 i jakos mnie konsole nie wciagnely, ale z przystawka to moze... Wedlug mnie to ProModule bylo bardziej dopracowane i rozwojowe.

[#9] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@ender, post #4

Tez poluje na ta przystawke ale prawie 1000pln to "troche" za duzo. :/

[#10] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@reactor, post #9

Fakt. Za tę cenę można mieć już A4000...

[#11] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@DanielJ., post #10

moim skromny zdaniem nie warto ... wyjdzie Ci z tego a1200 z fastem,hdd i cd kilka razy drozsza, no i bez mozliwosci zalozenia innej karty (turbo) - nie mowiac juz ze sx32 (w odroznieniu od promodule) ma taka budowe ze calosc zajmuje spoooro miejsca ...

jesli sie tak bardzo napalasz jednak na cd32 to lepiej sie rozejrzec za sx32 pro ... ale to niemalze bialy kruk i cena pewnie jeszcze wieksza ...

Ostatnia modyfikacja: 29.07.07 21:51
[#12] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@kutafon, post #11

Nie napalam się...
Tylko stwierdzałem fakty.

[#13] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@kutafon, post #11

nie mowiac juz ze sx32 (w odroznieniu od promodule) ma taka budowe ze calosc zajmuje spoooro miejsca ...
Glupoty wypisujesz. SX32 "chowa sie" w CD32. Chyba Ci sie pomylilo z SX1.

[#14] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@DanielJ., post #10

Ja doskonale wiem co mozna za 1000pln ...A4000, peceta z Tesco, dwudziestoletni samochod, 5000 guzikow za dwa zlote, ale co z tego jak ja na przyklad teraz chce przystawke do CD32 i w tym temacie powinnysmy sie poruszac w tym watku.

[#15] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@reactor, post #14

Jak już kupię CD 32 to chciałbym miec w niej procek 030/05 z 64 mb ram, a to może mi dać tylko SX 32 pro. Jak juz bym dostał te przystawke za porównywalne pieniądze z Blizzadrem 030/50 to konsole pomalowałbym na biało, a napisa CD 32 i amiga na czerwono. Do tego klawiatura zrobiona z amigi 600, zamiast scandublera, zewnętrzy tuner tv( na allegro nowe stoja za 100zł, taniej niz scandubler, a jak sie przepusci obraz, to efekt ten sam) i monitor LCD lub TV LCD i jest pięknie.

p.s Ten tuner przypomina mi zewnętrznie i chyba nazwą też opisywany w MA sprzęt, który z powodzeniem mógł zastapić scandublera. http://www.allegro.pl/item217034649_tuner_tv_zewnetrzny_sm_318l_tv_box_sprawdz_.html pomysł

Artykuł na temat takiego urzadzenia był zawarty w MA 4/98 s.34 . Z opisu tunera na allegro wyglada, na z tej samej rodziny, tylko następny model.

Ostatnia modyfikacja: 30.07.07 00:03
[#16] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@reactor, post #13

no z samej tresci mojego posta chyba mozna sie domyslec ze o to mi chodzilo ...

ale pouzywaj sobie

[#17] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@kutafon, post #16

SX-32 Pro yest strasznie drogi, ostatnia aukcja uderzyla prawie $1,000 (ponad pol roku temu).
to praktycznie jeden z naybardziej pozadanych board'ow obecnie.
jesli cenisz sobie pamiec fast w swojej CD-32, chcialbys RGB video port, a takze mozliwosc rozbudowy o inne dodatki to SX-1 jest naprawde dobry, a i powinienes go dostac za okolo $200.
takowy Alien Breed 3D lata przy 16mb fast'u, bo na stock CD-32 jest praktycznie niegrywalny.
SX-1 posiada rowniez przelacznik ktory pozwala ci odlaczyc expansion module bez potrzeby seperowania go z CD-32.
promodule jest porownywalny z SX-1, SX-32 jest jednak od nich wiele lepszy(internal expansion), nie wspominajac oczywiscie o SX-32 Pro ktory jest w zupelnie innej lidze.
Promodule byl produkowany w pl wiec z dostepnoscia jest pewnie lepiej niz z innymi tego typu rozszerzeniami do CD-32.

Ostatnia modyfikacja: 30.07.07 03:07
[#18] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@ender, post #15

Przeglądam znany wszystkim serwis aukcyjny i znalazłem...
http://tinyurl.com/2arqqb - aukcja
http://www.prachowski.com/allegro/ - fotki

[#19] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@DanielJ., post #18

SX-1 setup jest bardzo dobry, ceny za sam expansion wachaja sie w przedziale $200-$300, malym minusem jest to iz jednak troche powieksza rozmiary CD-32(jak widac na zdjeciach).
jesli ktos bedzie mial wiecej pytan odnosnie CD-32 niech uderza.

Ostatnia modyfikacja: 31.07.07 01:40
[#20] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@PaperMario, post #19

Z tego co wiem promodule ma wyłącznik fast ramu, czy to prawda? Teraz może naiwne pytanie, ale czy da sie w ogóle zmodyfikować promodule tak, by zainstalować tam szybszy procesor ( np. w miejsce kooprocesora, coś jakby karta turbo do amigi), tak żeby móc go odłączyć w razie potrzeby zewnętrznie, tym wyłącznikiem fast ramu lub inaczej? Gdyby tak szło włożyć 060/75 bez kooprocesora, to ... ?
[#21] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@DanielJ., post #10

Gdzie można kupić A4000 za 1000zł?
[#22] Re: Kilka pytań o Amigê CD 32 + sx 32

@kmilota, post #21

Nie mówiłem można, ja tylko szacowałem.
Chociaż chyba to jest możliwe?
Jednak to jest możliwe...
http://tinyurl.com/29kxgn
eFunzine, Amiga 4000 desktop, 999 złotych.
Moderator, popraw linka w odpowiedzi endera, rozwala stronkę.

Ostatnia modyfikacja: 31.07.07 13:07
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem