[#1] jakm rozpoznać Amigową stację
Witam
czy jest możliwość rozpoznania stacji amigowej bez podpinania jej fizycznie do Amigi?
w tymkonkretnym przypadku chodzi mi o A600

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2020 10:43:56 przez ediman
[#2] Re: jakm rozpoznać Amigową stację

@ediman, post #1

z moich obserwacji stacja amigowa przynajmniej moja TEAC z A600 posiada zworki do ustawiania nr napędu obok taśmy, a stacje PC tego nie posiadają. W ten sposób można rozróżnić wg mnie.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2020 14:19:14 przez piotr94
[#3] Re: jakm rozpoznać Amigową stację

@ediman, post #1

Amigowa nie ma czujnika HD i ma 34 piny.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2020 15:47:59 przez michal_zukowski
[#4] Re: jakm rozpoznać Amigową stację

@michal_zukowski, post #3

A jak jest stacja amigowa gęsta czyli 1,76Mb ? to czujnik jest.
Stacja PC też ma 34piny.
[#5] Re: jakm rozpoznać Amigową stację

@Amigo-A1200-040, post #4

Po symbolu modelu. Np. Chinony mają literkę "A" na końcu.
[#6] Re: jakm rozpoznać Amigową stację

@Amigo-A1200-040, post #4

A widziałeś kiedyś rzeczywistą gęstą amigową stację luzem? Ten ułamek promila stacji wyjętych z A4000 nie liczy się statystycznie. Dalej uważam, że 34 piny (żeby nie pomylić z Apple i Amstradem) i brak czujnika gęstości to najlepszy i najszybszy sposób żeby ogarniać amigowe stacje. Należy się też wystrzegać przesadnie wysokich bo akurat mogą to być jednostronne z msxów.
[#7] Re: jakm rozpoznać Amigową stację

@ediman, post #1

Amigowe stacje poznasz po guziku.
[#8] Re: jakm rozpoznać Amigową stację

@mmarcin2741, post #7

nie, Amiga 2000 inne, a 3000 ma jeszcze inne
[#9] Re: jakm rozpoznać Amigową stację

@ediman, post #1

Teoretycznie w dzisiejszych czasach smartfona w kieszeni, to może dałoby się po prostu wpisać nazwę/numer modelu w sieci?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem