[#1] System plików - duże partycje
Posiadam dysk 8GB na którym są partycje utworzone pod workbench 3.9. Jedna partycja mniej niż 1GB druga podobna i jeszcze dwie ponad 2GB.

Problem polega na tym że chciałbym dysk używać pod workbench 3.1 ale wtedy nie widzę tych dwóch dużych partycji (są błędnie wykrywane)

Możliwe jest użycie tych partycji pod 3.1 bez ich formatowania ? (są tam dane których nie chciałbym stracić)
[#2] Re: System plików - duże partycje

@chewek, post #1

mozliwe, pod warunkiem uzycia patchy na system, takich jak sa w 3.9. Chyba Idefix takowe posiadał. Zależy jaki masz sprzęt, ale bez spaczowania systemu się nie da.

[#3] Re: System plików - duże partycje

@Kaczus, post #2

Mam Amigę 1200 Apollo 40/40 + 4EIDE + standartowe inne akcesoria, wszystko w obleśnym pecetowym towerze :)

To że bez spaczowania systemu się nie da to wiem, tylko czy jest jakiś prosty sposób na to żeby to zrobić.

Ostatnia modyfikacja: 30.07.07 10:41
[#4] Re: System plików - duże partycje

@chewek, post #3

Albo idefix, albo zobaczyc, czy remapollo nie ma takiej opcji.

[#5] Re: System plików - duże partycje

@chewek, post #3

Ja tez mam podobna sytuacje... partycja powyzej 4gb jest niewidoczna pod 3.1. Jednak jesli zaladujesz 3.1 po wczesniejszym wystartowaniu 3.9 to 3.1 ladnie zaadaptuje patcha z 3.9 :) i partycja stanie sie widoczna. Pliki mozna przegladac, jednak zapisywac na ta partycje nie radzilbym...

[#6] Re: System plików - duże partycje

@virago, post #5

virago napisał(a):

> ...Jednak jesli zaladujesz 3.1 po
> wczesniejszym wystartowaniu 3.9 to 3.1 ladnie zaadaptuje patcha
> z 3.9 :) i partycja stanie sie widoczna.

Możesz to zdanie jaśniej napisać? Bo nie kumam co chcesz na czym uruchomić.
[#7] Re: System plików - duże partycje

@kmilota, post #6

chodzi pewnie o odpalenie 3.9 w celu zmapowania romu z pliku.
[#8] Re: System plików - duże partycje

@quaint, post #7

dokladnie tak :)... 3.1 zauwazalnie zwalnia po takiej operacji, co oznacza ze zamapowal patcha z 3.9. Co do operacji na plikach z tych wyzszych partycji to zdecydowanie ODRADZAM zapis, taki 3.1 moze sie bowiem zawisic w najbardziej nieoczekianym momencie.

[#9] Re: System plików - duże partycje

@virago, post #8

System 3.1 obsługiwał dyski >4GB zanim jeszcze pojawił się AmigaOS 3.5 !!! Nie potrzeba do tego celu OS 3.5 czy 3.9 ! Wystarcza podmienić FFS i scsi.device... czytać młodzieży i się uczyć, a nie pisać banialuki...

[#10] Re: System plików - duże partycje

@chewek, post #1

owszem. potryebujesy pod 3.1 scsi.device z os3.9 na przyklad. lub latke odpowiednia. w archiwum jest kilka watkow na temat uzywania dyskow > 4GB pod os 3.1 i nizszych
[#11] Re: System plików - duże partycje

@Dopuser, post #9

tylko ze wlasnie takie banialuki u mnie dzialaja... :P

ps. i nie jestem wcale taki młody...

Ostatnia modyfikacja: 30.07.07 16:10
[#12] Re: System plików - duże partycje

@virago, post #11

virago napisał(a):

> tylko ze wlasnie takie banialuki u mnie dzialaja... :P

Współczuję twojej Amidze :)

> ps. i nie jestem wcale taki młody...

Ale styczność z Amigą masz króciutką :)
[#13] Re: System plików - duże partycje

@kmilota, post #12

moja Amiga ma sie dobrze... a co do "stycznosci" to sie nie martw :P
ciekawe jaka Ty masz stycznosc?

[#14] Re: System plików - duże partycje

@virago, post #13

virago napisał(a):

> moja Amiga ma sie dobrze... a co do "stycznosci" to sie nie
> martw :P
> ciekawe jaka Ty masz stycznosc?

Chcesz się o mojej Amidze i o mnie czegoś dowiedzieć, to zajrzyj na:
http://www.ppa.pl/paubase/
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem