[#1] Amiga 1200 i dysk 3i pol cala
jak zamontowac dysk twardy 3 i pol calal w desktopie tak zeby nie wymontowywac fdd ?.
[#2] Re: Amiga 1200 i dysk 3i pol cala

@SzaryWilk, post #1

Normalnie. Podłaczasz kabelek, kładziesz HDD w obudowie. Czasami może trochę przeszkadzać klawiatura. Takie miejsce dobre dla HDD znajduje się "u g óry" czyli mniej więcej w miejscu gdzie się znajdują wywietrzniki.W środku obudowy w tym miejscy znajduje się IDE

[#3] Re: Amiga 1200 i dysk 3i pol cala

@SzaryWilk, post #1

Szczerze to nie wiem po co montować hdd 3,5 cala . W tej chwili mozna tanio kopic hdd 2,5 . Tasiemki na allegro . Korzyści to :

w przypadku romu 3.0 start bez konieczności podwójnego restartu .
cichsza praca

Najlepiej według mnie zainwestować w comakt flash . System startuje wtedy w 2 sekundy :)

Benedykt

500 POST

[#4] Re: Amiga 1200 i dysk 3i pol cala

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Nie we wszystkich dyskach trzeba restartować.
Mi akurat taki Caviar się trafił(a raczej 2,jeden padł)co akurat zdąży wystartować. Gdyby chociaż o kilka sekund później to już trzeba by było resetować.

No tak Compact Flash to dobry pomysł. Ale mogą być drobne kłopoty.

W 2s? Omg! Mi się ami uruchamia w niecałe 30s...muszę zmierzyć czas.

[#5] Re: Amiga 1200 i dysk 3i pol cala

@SzaryWilk, post #1

Ja miałem w desktopie hd3.5" powerkę, fast ata, interfejs klawiatury i dwa wiatraki i było ciasno ale miło )
[#6] Re: Amiga 1200 i dysk 3i pol cala

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

I jakieś 10.000 operacji zapisu na blok.
CF nadaje się do przechowywania informacji, ale raczej dyski twarde mają większą trwałość podczas wielokrotnego zapisu...oczywiście moja subiektywna ocena :) CF nada się jeśli dane mają sobie bezpiecznie leżeć i nie planuje się intensywnej eksploatacji nośnika.
Pozdrawiam.
[#7] Re: Amiga 1200 i dysk 3i pol cala

@abcdef, post #6

Zgadza się . Ale pamietaj ,że Amiag to nie pc . Winda robi setki operacji na hdd podczas samego właczania . Amiga sporadycznie . Jeśli chciałbyś zaisntalowac system na takim CF setke gier i nagrywać do nich save to taki CF posłuzy CI długoooooooooo.

Benedykt

[#8] Re: Amiga 1200 i dysk 3i pol cala

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

Patrzcie jaki jestem kozak-wozak, mam w Amidze kartę CF, a ty w PC nie...
Również jestem za tymi kartami, szybciutki dostęp, a Amiga nie wykonuje miliona operacji na sekundę.

[#9] Re: Amiga 1200 i dysk 3i pol cala

@SzaryWilk, post #1

Nawet nie próbujesz udawać, że pytasz na poważnie. To chyba najstaranniej przegadany i opisany temat w całej historii Amigi. Słowem - turlaj beret.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem