[#1] A1200 + dysk Fujitsu 2,5 cala 2,1 gb + cd slim Teac - jak "ozworkować" dysk
Witam!
Jak w tytule mam A1200 + dysk Fujitsu 2,5 cala 2,1 gb + cd slim Teac i problem, bo jak podłączyłem to na jednej taśmie tj. najpierw przejście
z 2,5 > 3,5 , poźniej dysk na końcy taśmy cd slim (wszystko działa, tyle tylko, że cd świeci cały czas i nie działa przycisk wyciagania płyty, muszę otwierać ręcznie). Rozmawiałem z kilkoma osobami i stwierdzili, że trzeba "ozworkować dysk" jako master, a cd jako slave. I tu rodzi się problem jak "ozworkować" dysk żeby był master? "Kombinowałem" na różne sposoby i nic. Dysk ma 4 bolce zamiast 6 jak np. 3,5 cala segate. Na tym ostatnim wszystko ładnie narysowane, a tu "kicha". Ma ktoś fujitsu 2,5 cala 2,1 gb na jednej taśmie z cd i może podpowiedzieć?
[#2] Re: A1200 + dysk Fujitsu 2,5 cala 2,1 gb + cd slim Teac - jak "ozworkować" dysk

@ender, post #1

u mnie w dysku 2,5" = master bez zworki, 1-slave, 2-cselect.

1-: 2-: ::::::::::::::::::::::

[#3] Re: A1200 + dysk Fujitsu 2,5 cala 2,1 gb + cd slim Teac - jak "ozworkować" dysk

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

Jeżeli dobrze rozumiem, to nie wina "ozworkowania dysku". Też masz na jednej taśmie? To może coś z cd slimem, tyle tylko, że ja tam nie widzę żadnego sposobu "ozworkowania cd". Podobno z systemu nie mozna ustawić dysku jako master? Kiedyś w biosie ustawiałem tak na pc. Co może być przyczyną takiego działania cd? Czy jak zainstaluję system problem zniknie?
[#4] Re: A1200 + dysk Fujitsu 2,5 cala 2,1 gb + cd slim Teac - jak "ozworkować" dysk

@ender, post #3

tak mam teraz na jednej tasmie, ale z cedekiem a dokladnie nagrywarka dvd nie mam problemu bo ma zworki. sprawdz loadeide z eide.device odpal z dyskietki bez hdd jak wykryje tego teaca. jak na master to musisz podlaczyc na osobna tasmie tak jak w opisie eide. moze tez miec ustawione fabrycznie na cable select, ale nie moze sie dogadac z tym dyskiem. jeszcze sprawdz dokladnie tasmie czy wszysko masz ok podlaczone i czy cedek wogole jest sprawny.

[#5] Re: A1200 + dysk Fujitsu 2,5 cala 2,1 gb + cd slim Teac - jak "ozworkować" dysk

@ender, post #1

A zasilanie cd CD masz podpiete?

[#6] Re: A1200 + dysk Fujitsu 2,5 cala 2,1 gb + cd slim Teac - jak "ozworkować" dysk

@11MASTEr, post #5

A jak myślisz? Czytałeś mój opis wyżej?
[#7] Re: A1200 + dysk Fujitsu 2,5 cala 2,1 gb + cd slim Teac - jak

@ender, post #1

Witam.
Moze potrzebujesz zazworkowac CD-Rom na slave. Nie napisales dokladnie jakiego masz typu naped.
Domyslam sie, ze CD podpinasz poprzez przejsciowke miniIDE.
Na przejsciowce do CD trzeba zlutowac nozke 47 (sygnal /CSEL) do sasiednich 45 i 43 (masy) i CD bedzie slave.
Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 01.08.07 00:31
[#8] Re: A1200 + dysk Fujitsu 2,5 cala 2,1 gb + cd slim Teac - jak

@ted, post #7

Mój napęd to cd slim teac 224 E N93. Czegos nie kumam, bo mam przejście z mini ide>ide i na nim oznaczenie na nózkach kończy się na 40, więc jak u licha zlutować nóżki o numerach, które podałeś?
[#9] Re: A1200 + dysk Fujitsu 2,5 cala 2,1 gb + cd slim Teac - jak

@ender, post #8

Witam.
Owszem zwykle IDE ma 40 szpilek ale miniIDE ma ich 50 i od tej strony trzeba wykonac lutowanie.
Musze w domu poszukac fotke, ktora zrobilem podczas lutowania.
A tak sie zwokuje dysk:
http://www.unitechelectronics.com/44-way-ide-hd-pix.htm
Pozdrawiam.

PS. Raz nawet juz tak zrobilem w laptopie kolegi jak zmienial naped na nagrywarke.

Ostatnia modyfikacja: 01.08.07 08:25
[#10] Re: A1200 + dysk Fujitsu 2,5 cala 2,1 gb + cd slim Teac - jak "ozworkować" dysk

@ender, post #6

A jak myslisz? Strzelam tak sobie co mi slina na klawiature przyniesie.

first: nic nie napisales o podpieciu zasilania;
second: ciagle swiecenie sie ledy sygnalizayjnej i potrzeba recznego otwierania wg mnie sygnalizuje problemy z zasilaniem.

[#11] Re: A1200 + dysk Fujitsu 2,5 cala 2,1 gb + cd slim Teac - jak "ozworkować" dysk

@11MASTEr, post #10

Jeżeli poczułeś się obrażony, tym co napisałem, to przepraszam , ale myślałem, że się "nabijasz" ze mnie. A tak poważnie, mam "ciężki" zasilacz od A500 i konfiguracja A1200 + 2.5 cala 2.1 gb hdd +cd slim powinna na nim działać. Z drugiej strony sam wykonałem zasilanie hdd i cd, więc może masz rację i coś nie łączy. Sprawdzę jeszcze raz. OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem