[#1] Amiga Zoltrix i współczesny internet
Hejka wszystkim. Mam taką zagadkę Ostało mi się kilka modemów z czasów 202122 i ppp. Zastanawiam się czy da się to w dzisiejszych czasach jakoś wykorzystać i spiąć z ethernetem?
Wiem, że do amigi łatwiej i prościej podłączyć kastrę sieciową. Chciałbym jednak wykorzystać modem.
[#2] Re: Amiga Zoltrix i współczesny internet

@Orintroper, post #1

Nie, do Amigi to tylko plipbox jak nie ma pcmcia, albo karty lan na pcmcia jak ma pcmcia. Wszystko inne (*) nie ma sensu. No ewentualnie nulltcp jak kogos stać tylko na kabel :).
Z modemem musialbys sie gdzies dialupować wiec potrzebna by byla jakas centralka a i tak by bylo gorzej niż nulltcp.

(*) dla mediatorow oczywiscie RTL8139

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2020 00:29:53 przez michal_zukowski
[#3] Re: Amiga Zoltrix i współczesny internet

@Orintroper, post #1

Jeśli jest to modem zewnętrzny (np. Rainbow) to tak link.

Modem podłączymy do Amigi portem COM. Kwestia właściwej konfiguracji stosu TCP/IP.

Nr 0202122 to teraz 202122 i powinien działać w sieci stacjonarnej Orange.

SDI na zewn. modemie też dało się podpiąć ale ta usługa nie jest już dostępna komercyjnie.

A prawdziwe retro to Packet Radio oraz BBS (dostępny nie tylko przez PR).
[#4] Re: Amiga Zoltrix i współczesny internet

@pong777, post #3

Ale on pisal o ethernecie.
[#5] Re: Amiga Zoltrix i współczesny internet

@michal_zukowski, post #4

Pong w ogóle mojego posta nie przeczytał. Chodzi mi właśnie o jakaś centralkę w domu. Dzwonię tam sobie modemem i to łączy się z moim Ethernetem. Tylko jaką centralkę kupić?
[#6] Re: Amiga Zoltrix i współczesny internet

@Orintroper, post #5

Ale wiesz, że to samo a nawet lepiej masz przez NullTCP/slip? Po co gdzies sie wdzwaniac skoro mozna sie polaczyc kablem rs232 z rpi, czy jakims starym piecem i przekierowac neta. No i to tylko 5kB/s

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2020 00:19:49 przez michal_zukowski
[#7] Re: Amiga Zoltrix i współczesny internet

@michal_zukowski, post #6

Tak samo mogę zapytać po do używać prawdziwej amigi.
[#8] Re: Amiga Zoltrix i współczesny internet

@Orintroper, post #5

Po prostu nie zrozumiałem do końca. Przepraszam. Za to coś podpowiem więcej.

Najprostszy typ połączenia to modem do modemu 1:1. link wtedy tylko punkt-punkt.

To może jakiś dial-up server na PC pod Linuxem? Tam kilka modemów na PCI i spięcie tego w bridge. Można także zainteresować się centralką na Asterisk'u. Konfiguracja dla początkujących może być dość trudna.

YT Twoim sprzymierzeńcem.
[#9] Re: Amiga Zoltrix i współczesny internet

@Orintroper, post #5

Powiem Ci, że zaciekawiłeś mnie tym pomysłem. Aż coś takiego sobie zrobię, chyba gdzieś jeszcze mam jakąś bramkę cisco..
[#10] Re: Amiga Zoltrix i współczesny internet

@MariuszK, post #9

O tym mówisz? link
[#11] Re: Amiga Zoltrix i współczesny internet

@bilbo, post #10

Nie, chodziło mi o spa2102 żeby zasymulować linie. A później Asterisk.
[#12] Re: Amiga Zoltrix i współczesny internet

@MariuszK, post #11

Ktoś to testował w praktyce?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem