[#1] przedluzacz do joysticka
Czolgiem!

Chcialbym skonstruowac prosty przedluzacz do joysticka. Mam gniazda COM ze starego peceta a wtyczke tez gdzies znajde. Ciekawi mnie jaka dlugosc moze miec maksymalnie taki przedluzacz (majac na uwadze ok. 1.5 metrowy kabel samego joysticka, ktory bedzie do niego podpiety) ? Czy sa jeszcze jakies kwestie na ktore nalezy miec szczegolna uwage, przy tworzeniu tak "skomplikowanego" urzadzenia? :) Moze ktos juz robil takie cudo? Bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Pozdrawiam i zycze milego weekendu
MarX

[#2] Re: przedluzacz do joysticka

@MarX, post #1

zdaje sie że komp może mieć do 5m. Ale myśleą że spokojnie możesz zrobić przedłużacz 3 metrowy ;)

[#3] Re: przedluzacz do joysticka

@arti4-92, post #2

Ja kabel szeregowy do przesyłania danych między Amigą a pecetem miałem o długości 20m o wszystko prawidłowo działało. Podejrzewam że podobnie może być z podłączeniem dżojstika.
[#4] Re: przedluzacz do joysticka

@kmilota, post #3

czy jako material do budowy tego przedluzacza mozna uzyc 9-cio zylowej skretki? Co polecacie?

Edycja: Okej, z ta 9-cio zylowa skretka to przesadzilem ;), ale pytanie pozostaje aktualne, jakiego kabla najlepiej uzyc do zrobienia tej przedluzki ?

Ostatnia modyfikacja: 04.08.07 13:31

Ostatnia modyfikacja: 04.08.07 13:32
[#5] Re: przedluzacz do joysticka

@MarX, post #4

Te twój wtyczki i 9 żyłowy kabel. Spokojnie możesz mieć 4,5 m przedłużacz, przed chwilą zrobiłem combo składające się z 5 przedłużaczy i Amigowej myszki, wszystko ładnie działało ;)

[#6] Re: przedluzacz do joysticka

@MarX, post #4

Ja kiedyś zrobiłem sobie przedłużacz ze starego joysticka. Wyjąłem z niego kabel (1,8m) i dolutowałem gniazdo. W ten sposób uniknąłem lutowania wtyczki :) Za to musiałem omomierzem sprawdzić, który kabel jest do czego.
[#7] Re: przedluzacz do joysticka

@MarX, post #4

Zwykła 4 parowa skrętka (używana w Ethernecie) może być.
Nie podłączysz po prostu pinu 5. Mysz ani joy z niego nie korzystają.
http://www.hardwarebook.info/Amiga_Mouse/Joy
[#8] Re: przedluzacz do joysticka

@MarX, post #1

Kabel naprawdę może być długi (spokojnie kilka m i więcej), w kablach amigowego joysticka/myszki nie ma żadnych wyższych częstotliwości, jedyne co może bruździć to opór kabli. Ale wtedy nic się nie zepsuje, najwyżej nie będzie działać podpięte przez to urządzenie.
Na wszelki wypadek możesz poszukać kabla we wspólnym ekranie.
I tradycyjnie - uważaj, aby nie zrobić zwarcia.
[#9] Re: przedluzacz do joysticka

@wali7, post #8

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi. Zrobiłem tak jak radził APC74, uzyłem kabla z zepsutego joystick`a i jedynie dolutowałem kabelki do gniazdka COM z peceta. Wygląda to tak: (http://andromeda.kul.lublin.pl/~marx/przedluzka_joystick.jpg) i działa jak najbardziej OK :)

Pozdrawiam

[#10] Re: przedluzacz do joysticka

@MarX, post #1

idź do najliższego "elektronika" - sklepu i kup sobie komplet 10m skrętki + gniazdo DB9 + wtyk DB9 razem może 10zł jak mieszkasz w drogiej okolicy. Potem weź lutownicę i połącz piny 1 do 1; 2 do 2 ........ itd. do 9 pinu.

PS

Jak nie jesteś spostrzegawczy o podpowiadam na gnieżdzie i wtyku są numery "nabite"

[#11] Re: przedluzacz do joysticka

@flash5, post #10

Ne zawsze, ale często ;)

[#12] Re: przedluzacz do joysticka

@flash5, post #10

z tym lutowaniem pinow 1 do 1, 2 do 2 to chyba nie jest do konca tak. Jest juz pozno i nie mam jak tego sprawdzic, ale z moich dzisiejszych obserwacji wynika ze rozklad kabli w gniezdzie przypomina bardziej lustrzane odbicie rozkladu we wtyczce.

[#13] Re: przedluzacz do joysticka

@MarX, post #12

Jak nie jest tak to sprawdź ale dokładnie bo jednak mam rację.

sama nazwa przedłużacz a nie kabel "krosowany" czy jak to zwał

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem