[#1] Remote Workbench
Znalazłem tylko jedną opcję, czyli AmiVNC. Próbowałem to uruchomić ale nie działa, zawiesza albo wywala system. Testuję na razie na fs-uae z OS3.9. Są niby źródła, więc ostatecznie można coś tam pogrzebać. Ale zanim się sięgnie do źródeł, może ktoś zna jakieś inne możliwości wystawiania zdalnego workbencha? Czyli: uruchamiam programik-serwerek na AmigaOS, potem uruchamiam klienta na linuksie i w okienku widzę ekran Workbencha z Amigi, oczywiście aktywny, czyli działa w tym oknie linuksowa mysz, klawiatura, można uruchamiać programy (systemowe, oczywiście) itp.
Ostatecznie jakiś remote shell, telnet - coś na aminecie znalazłem, ale stare...
[#2] Re: Remote Workbench

@BigBang, post #1

Probuj Siamese system:
http://www.dynamix.plus.com/siamese/rtg.htm

Czlowiek odpowiedzialny za to zwie sie Steve Jones (ClusterUK) i nadal sie aktywny amigowo (chociaz teraz bardziej Aros).
[#3] Re: Remote Workbench

@BigBang, post #1

też wrzucałem ostatnio taki wątek, ale został zamknięty bo wcześniej tez Ktoś wrzucił :)
https://www.ppa.pl/forum/amiga/42068/pulpit-zdalny-amiga-pc-mac-linux-itp
[#4] Re: Remote Workbench

@mateusz_s, post #3

Nie nie wrzucałeś, wrzucałeś zupełnie odwrotny. Przeczytaj na spokojnie zdania z pierwszego postu. Nie jest ich dużo.
[#5] Re: Remote Workbench

@mateusz_s, post #3

Ty pytałeś o rozwiązanie w drugą stronę - pulpit windowsa/linuksa w oknie Workbencha, a ja chcę mieć Workbencha w oknie na linuksie.

A ten Siamese wygląda interesująco. Cośtam już znalazłem, ale z tego co widzę, to tam jako pc rozumiany jest windows95 - może wine mogłoby to ogarnąć. Też coś piszą o jakimś sprzęcie będącym częścią rozwiązania. Ktoś znający autora osobiście napisał, że on to olał zupełnie. W każdym razie wydaje się to zbyt stare, ale może warto spróbować.
[#6] Re: Remote Workbench

@BigBang, post #5

btw. masz kompa na ktorym uruchomisz MorphOsa, to zawsze mozesz sprobowac: http://aminet.net/comm/tcp/MorphVNC.lha
[#7] Re: Remote Workbench

@michal_zukowski, post #6

No niby mam, ale na tym pójdzie tylko ten stary MorphOS. Przymierzałem się do instalacji i zapoznania się z tym systemem, ale jak nowe wersje nie działają już na CSPPC to jakoś sensu nie widzę.
Gdyby MorphOS chociaż miał porządne sterowniki do Permedii... tj. np. ze sprzętowym dekodowaniem MPEG2, to mógłbym się nawet skusić, a tak - to w zasadzie nie ma powodu...
[#8] Re: Remote Workbench

@BigBang, post #7

Tak ten stary MorphOs, na ktorym uruchomisz to MorphVNC (i potem mozesz odinstalować) Permedia nie obsluguje sprzetowego dekodowania MPEG2 więc nie za bardzo i tak coś osiągniesz. Jedyny plus to ten emulowany Overlay, ale to masz i na OS3.9. Ogólnie jednak polecam sprawdzić nawet ten stary Morphos + updaty do mui i nowszy Ambient oraz Sputnika bo jest nasensowniejszą przeglądarką WWW na klasyka i duzo stron nadal jest używalnych.
[#9] Re: Remote Workbench

@michal_zukowski, post #8

Jak to Permedia (a właściwie Permedia2) nie obsługuje mpeg2 hw decode? Przecież mam doca i jak byk piszą, że obsługuje ("MPEG2 compatible Video playback acceleration"), tylko amigowe drivery są ogólnie mówiąc, trochę niedorobione, również jeśli chodzi o akceleracje 3D...

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2020 15:32:55 przez BigBang
[#10] Re: Remote Workbench

@BigBang, post #9

A masz jakis sterownik, ktory to obsługuje? Bo np. linuxowy nie za bardzo. W programmers reference manual jest tylko o tym, ze wspiera yuva zgodnego z MPEG2 czyli ma akceleracje wyswietlania a nie dekodowania.

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2020 20:42:34 przez michal_zukowski
[#11] Re: Remote Workbench

@michal_zukowski, post #10

W sumie faktycznie praktycznie nie ma nic na ten temat w Programming Guide. W Hardware Reference jest natomiast tryb 1 video streamingu opisany tak:
"MPEG data to decoder via GP bus, decoded video into input port."
chyba że ten deocder to nie jest on-chip tylko jakiś zewnętrzny. Jeśli tak, to podjarałem się na darmo ;)

Tu: http://apollo-core.com/knowledge.php?b=4&note=17188&x=3&z=fvebNr
jakiś koleś napisał:
"The permedia2 had a triangle setup engine, that promised up to "70% cpu offload" of geometry calculations to enable its full 1M textels per sec, painted with its 80M pixel pipeline. did that geometry processor ever see an amiga driver? no. is it a shame? yes. am I disappointed? no.
The permedia2 also had an mpeg2 video accelerator of some sort. "MPEG-2 acceleration, including colour-conversion processing for native MPEG-2 YUV video streams and a dedicated DMA engine"
again. amiga drivers? no. disappointed? no."

Czyli coś tam powinno wspomagać - ile to procentowo może odciążyć cpu - nie mam pojęcia...

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2020 21:02:38 przez BigBang
[#12] Re: Remote Workbench

@BigBang, post #11

Większość info masz tu: http://elwoodb.free.fr/Amiga/FAQs/cvppc.html

A akceleracja wyswietlania to VLAYER=DESTRUCTIVE, troche przyspiesza, sszczegolnie ze skalowanie masz za darmo i nie ma konwersji RGB->YUV
[#13] Re: Remote Workbench

@BigBang, post #7

No niby mam, ale na tym pójdzie tylko ten stary MorphOS. Przymierzałem się do instalacji i zapoznania się z tym systemem, ale jak nowe wersje nie działają już na CSPPC to jakoś sensu nie widzę.

I słusznie po co pakować się w stary nierozwijany system, zwłaszcza dla starego klienta VNC. Niewątpliwie dużo lepiej jest zainstalować AmigaOS 4.1, zwłaszcza że klient AmiVNC dla tego systemu jest o 15 lat młodszy od wersji dla AmigaOS 3i o 10 lat młodszy od wersji dla MOSa.
[#14] Re: Remote Workbench

@MUFA-amigaone-pl, post #13

Stary, nierozwijany jest darmowy, ściągasz instalujesz i masz. Sprawdzasz czy pasuje i jak nie to odinstalowujesz. AmigaOS4.x nie ma wersji demo, nie ma też przeglądarki o możliwościach Sputnika. OWB jest za ciężkie, a Ibrowse i Netsurf zbyt dziadowski. Oczywiście najlepiej sprawdzić oba systemy i wybrać lepszy. Na pewno dla Mediatora bym polecił AmigaOS4.x bo MorphOS nie ma wsparcia.

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2020 23:39:52 przez michal_zukowski
[#15] Re: Remote Workbench

@MUFA-amigaone-pl, post #13

Kolego, do używania to ja mam linuksa, do którego OS4.1 ma dalej, niż OS4.1 do OS3.9. Emulować 68k mogę szybciej, czy OS4.1 da mi coś, czego nie mam na linuksie? Poza słowem "Amiga" w nazwie.
Używam klasyka bo taki dla mnie jest sens tego hobby. AmigaNG i nowe systemy mi tego nie dają.
Żeby nie było offtopa - rozwiązanie polegające na zakupie nowego sprzętu i zmianie systemu jakby mnie nie urządza.
[#16] Re: Remote Workbench

@BigBang, post #15

No to pozostaje zrobić ściepę narodową a potem znaleźć programistę chętnego do ogarnięcia tematu nowszego/działającego AmiVNC. Ponieważ jest bardzo wielu zdolnych "klasykowych" programistów, taka akcja na pewno się uda. OK
[#17] Re: Remote Workbench

@recedent, post #16

Eeee tam... nie sądzę abym miał taką siłę przebicia, aby znalazło się tyle chętnych żeby sfinansować i zrealizować implementację np. VNC, abym sobie mógł tego użyć od czasu do czasu ;)
Temat się rozjeżdża, ja tylko chciałem podpytać czy ktoś zna podobne rozwiązania. Padło Siamese - będę to sprawdzał. Jak nic innego nie ma, to pogrzebię w źródłach AmiVNC. A jak nic z tego nie wyjdzie, to jakiś remote shell wystarczy.
[#18] Re: Remote Workbench

@BigBang, post #15

Kolego, do używania to ja mam linuksa, do którego OS4.1 ma dalej, niż OS4.1 do OS3.9.

Jest jakiś linux na CSPPC lepszy niż AOS 4.1 na CVPPC?

Emulować 68k mogę szybciej, czy OS4.1 da mi coś, czego nie mam na linuksie?

Na CVPPC chyba nic, poza tym że masz system Amigi z Workbenchem, którego ekranem chciałeś sterować zdalnie na pececie. Na takiej Amidze One AOS 4 dałby ci np. sterowniki do kart graficznych nowszych niż dla Linuxa (przynajmniej tego na PPC), no ale pytałeś o klasyka, więc to nie ważne.

Używam klasyka bo taki dla mnie jest sens tego hobby.

Dla miłośników chipsetu dodam info że AOS 4.1, jak równeiż ten AmiVnc dla AOS 4, obsługuje np. kości AGA.
[#19] Re: Remote Workbench

@MUFA-amigaone-pl, post #18

Nie no, bez jaj, nie róbmy komedii. Wiadomo chyba o co mi chodziło, czy naprawde muszę wszystko łopatologicznie?
Ale kiedyś próbowałem APUSa, za bardzo nie poszalałem bo mi ppc siadł i dopiero co Stachu go zreanimował. Ale linuksa mam aktualnego (nie ważne na czym), więc nie widzę wielkiego sensu babrania się starą wersją, zwłaszcza że jak już napisałem, dla mnie jest to hobby związane z konkretnym sprzętem i oprogramowaniem.
[#20] Re: Remote Workbench

@BigBang, post #19

No to musisz brać po uwagę, że po 2003 roku nie pojawia się praktycznie żadne dopracowane oprogramowanie użytkowe na 68k (wyjątkiem jest Remus i Hollywood), więc jak czegoś nie znajdziesz to albo jest na systemach NG albo tego nie ma.
[#21] Re: Remote Workbench

@BigBang, post #1

Ja próbowałem to zrobić podłączając kvm cv211cp do pc i odpalając vnc na pc. Ale niestety przez moją przelotkę do myszy USB, amiga nie widzi myszki. Zresztą z 10 myszek tylko 1 mi działa więc przelotka pewnie mega wybredna. Z inną przelotka pewnie by taka instalacja zadziałała.
[#22] Re: Remote Workbench

@Maffi, post #21

Mogę napisać, że AmiVNC działa - jako-tako...
Jest wybredny co do klienta - na jednym działa, ale dość szybko klient się wywala, a na innym w ogóle nic nie widać, choć po stronie Amigi loguje że się podłączył. Być może jakaś wersja z czasów powstania AmiVNC działałaby najlepiej. Albo wziąć te źródła i uwspółcześnić - może się tym pobawię,
Ale najpierw potestuję jeszcze z różnymi klientami. A potem jeszcze sprawdzę Siamese.
[#23] Re: Remote Workbench

@BigBang, post #22

Jeszcze coś takiego znalazłem:

http://dspach.free.fr/amiga/avnc/
[#24] Re: Remote Workbench

@Maffi, post #23

O, dzięki, też sprawdzę. Choć to też staroć i autor wspomina coś o AmiVNC - być może nawet korzystał z jego źródeł. Ale ten działa tylko pod Picasso96.
A powinno się dać, bo w tamtych czasach używałem (ale na linuksie) na dużo wolniejszym łączu takiego myka o nazwie tarantella - działało to dużo lepiej niż vnc, citrixy... I to uruchomione na czymś wolniejszym niż 604e (mowa o serwerze).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem