[#1] Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.
Witam,

Walcze i już ostatnie włosy mi siwieją może ktoś coś podpowie.

Konfiguracja:
A600 rev 1.5 (po dobrym recapie i myciu płyty) 3 lata temu
HxC Slim
Vampire V2 PCB 2.2 wsad GOLD 2.11 (nie wgrywałem nowszego bo przy takiej niestabilności sie boję)
SD to IDE (microSD)
Zasilacz, stock po naprawie i recapie.

I tak sama Amiga + HxC męczona na Superfrogu smiga 45 min bez problemu. Problem zaczyna z kiedy wrzuce Vampira, na tym samym Superfrogu freez po 5 czasami po 2 minutach. Czasami tak poważnie że nie chce juz wstawać (niebieska dioda na Vampirze i dioda na CapsLock). Czasami wstanie z Vampirem i zabotuje sie (gotowy Coffin) pochodzi 4- 5 min albo freez albo po hdmi takie smieszne artefakty na obrazie i freez.

Sam Vampir nowy znaczy sie dziś otwarty ale mam go ponad rok, nie było czasu powalczyć .

Jakieś pomysły ?
[#2] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@jezyk, post #1

Strzelam że niewyrabia zasilacz. Sprawdź napięcia i amperaż.
[#3] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@Stoopi, post #2

Jest zwykły 3A tzw. lekki, za słaby na Vampire ? (nic innego nie mam do przetestowania)
[#4] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@jezyk, post #3

Ja do zasilania amigi 600 z vampirem używam zasilacza cisco jakiś czas temu do kupienia na naszym portalu aukcyjnym po 15-20 zł. teraz mam V1200 w amidze 1200 i ten zasilacz jest wystarczający amigi stabilne działają bez problemu. Zasilacz tego typu jak na tej aukcji:
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-cisco-1700-pix-506-adp-30rb-6pin-5v-3a-9405310243
trzeba tylko wtyczkę zmienić na amigową.
[#5] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@jezyk, post #3

U mnie działa na lekkim fabrycznym. Sprawdzę czy też 3A po robocie. Jak stara jest ta karta? Moja wymagała zmiany podstawki i tzw powerfixa, czyli dolutowywania kondensatorów tu i ówdzie.
[#6] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@jezyk, post #3

Też obstawiam zasilacz. Wg. mnie 5A byłby odpowiedni.
Pożycz, sprawdź, a potem dokup.
[#7] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@jezyk, post #1

Miałem A600 z V2, stacją, wpiętym modemem Wifi na PCMCIA, 1MB pod klapką, Indi v2, fejsem myszy na USB i wszystko działało mega stabilnie na stockowym zasilaczu 3A.

Ten wampir Twój to nie jest jakaś starsza wersja? Co do recapowanego zasilacza - rozumiem, że wartości były mierzone?
[#8] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@fazior, post #5

Karta jest z 04/2019 PCB 2.2 (to najnowsze, przyszla z fiormware 2.11) . Co to za power fix ?

Zasilacz był świeżo naprawiany i mierzony raczej jest w porządku.
[#9] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@jezyk, post #8

Jak masz z 04/2019 to Ciebie nie obowiązuje. powerfix
[#10] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@Drakon, post #7

Wiele osób miało (czas przeszły). Czy to oznacza że nie warto?

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2020 09:53:40 przez misiek2
[#11] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@misiek2, post #10

Ja uważam, że warto. GFX, szybki proc, szybsze ide.
[#12] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@misiek2, post #10

Wiele osób miało (czas przeszły). Czy to oznacza że nie warto?

Szczerze? V2 to było dla mnie za dużo. Do moich zastosowań oczywiście. Długi czas korzystałem z A600 z Furią - jednak brakowało AGAty nieco (demoscena). Wybór padł na 1200 z ACA1233n@55 - jest idealnie jak na moje wymagania.

Mocy Apollo 060@80MHz też nie byłem w stanie wykorzystać.

V2 jest super, serio. Ale trzeba mieć potrzebę, by wykorzystać potencjał tego rozszerzenia. Ja takiej potrzeby nie miałem.

Ale polecam.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2020 10:18:30 przez Drakon
[#13] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@jezyk, post #8

Ktoś chętny z Wawy i okolic pożyczyć zasilacz ?
[#14] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@jezyk, post #13

zawsze można sobie zlutować samemu z ATX-a. Ja sobie kiedyś taki zrobiłem, wystarczyło trochę taśmy izolacyjnej, klej na gorąco, kilka pinów z wtyku DIN i pstryczek od lampy. OK A skoro ja zrobiłem, to to nie może być nic trudnego. Tym bardziej że od niedawna wtyki zasilające do Amigi można sobie kupić na allegro.
[#15] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@jezyk, post #1

Uzywam V2+ w A500 na lekkim zasilaczu i jest ok. Problemy jakie mialem byly podobne do Twoich i był to efekt wady karty. Sprawdzilem karte w 3 roznych a500 na 3 roznych zasilaczach, nakrecilem kilka video z testow, opisalem wszystko, wyslalem do Majsty i on mi w rezultacie wyslal nowego Vampira z ktorym juz nie ma problemow, wadliwa karte mu wtedy odeslalem.
[#16] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@twardy, post #15

A gdzie to dokładnie zgłaszałeś ? Niestety mam tylko jedna a600 :(. Męcze ja właśnie 4h na jakiś demach i jest ok wiec raczej karta.
[#17] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@jezyk, post #16

Witam,

Odgrzebuje stary temat. Wrociłem do tematu ale dalej nie jestem w stanie ożywić Vampire. Ktoś z Warszawy z A600 chętny powalczyć ze mna ?

Pozdrawiam
jezyk
[#18] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@jezyk, post #17

Daleko masz na Kabaty? Jeśli nie, pisz na priv.
[#19] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@jezyk, post #17

Całkiem już padł?
[#20] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@perinoid, post #18

Napisałem wiadomość.
1
[#21] Re: Amiga 600 + Vampire V2 - bardzo niestabilna.

@Stoopi, post #19

Całkiem już padł?

Nigdy dobrze nie działał :).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem