[#1] wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd
Cześć,

W mojej A3000D poprzedni właściciel coś w środku zmieniał. Chciałbym zobaczyć co mi brakuje do oryginału.
1) Jak długa jest taśma do dysku SCSI i ile wtyczek ma? (w mojej taśma ma chyba 2m długości i ledwo się mieści do środka)
2) Czy znajdę gdzieś zdjęcie oryginalnej metalowej ramki do której montuje się wewnętrzny dysk twardy?
3) Czy zatoka na drugi napęd 3.5" posiada domyślnie ramkę/stelaż do montażu drugiej stacji dyskietek? (u mnie jest pusto, był tam wcześniej drugi dysk SCSI położony "luzem")
4) Widziałem na jakiś filmach, że od "spodu" daughterboard'u jest folia izolacyjna. U mnie jest kawałek kartonu, aczkolwiek widać że jest dokładnie wycięty na wymiar. Czy ten materiał też był używany?
5) Jaka w tej chwili jest najtańsza opcja na dysk twardy? Oryginalne dyski 3.5" SCSI 50PIN są drogie i stare.
6) O oryginalny przycisk do fdd będzie pewnie ciężko. Gdzie dostanę drukowany, w kolorze najbardziej zbliżonym do oryginału?
[#2] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@davidtychy, post #1

Tutaj kilku ludzi uwielbia a3000, to pewnie Ci lepiej odpowiedzą. Ode mnie tak na szybko:

Tasma scsi jest baardzo krótka. Więc chyba masz nieoriginalną. Nie wkładaj długiej, bo tam w puszcce jest bardzo słabo z wentylacją.

Zdjęcie Ci z przyjemnością zapodam za kilka godzin.

Nie. W wersji 1fdd jest puste miejsce na stację ewentualnie hdd.

I na spodzie płyty, i po prawej strony daughterbourdu jest przeźroczysta izolacja. Zrób sobie ją sam jeśli nie masz, z jakiegoś opakowania na zabawki :)

Opcja na dysk twardy? Kup sobbie buddhę i podłącz adapter do karty CF. To chyba najtaniej.

Z przyciskiem to po prostu wydrukuj/zleć druk i dobierz farbę akrylową w spreyu.. Nic innego nie wymyślisz.

Zapodaj zdjęcie Twojego skarba :)

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2020 16:07:35 przez Ralpheeck
[#3] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@davidtychy, post #1

1) Skróć na wymiar. Wtyczki da się wypinać i zaciskać w dowolnych miejscach.
4) Stosowano też "karton".
5) A sama A3000 to niby nowa? ;) Ja tam sobie nie wyobrażam klasycznego komputera bez dźwięku wentylatora i dysku talerzowego.
[#4] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@davidtychy, post #1

Często ludzie wycinali dziurę pod lewą stacją, aby zmieścić tam radiator do karty turbo.
1 Jeżeli hdd jest pomiędzy PSU a db z tyłu, to taśma jest bardzo krótka. Jeżeli na kołysce z przodu w miejscu FDD, to kabel jest na wymiar. Tak że zrób dobrze :)

2

Po lewej kołyska na FDD, po prawej na HDD.

Izolator DB, Instaluje się go trzema plastikowymi zapięciami jak ten tutaj.

5 Tak jak ci pisaliśmy, najlepiej kup dysk SCSI. Z przerzucaniem danych nie jest wygodnie, ale to chyba nie o to chodzi. Jeżeli chcesz wygodnie, to kup sobie buddhę i adapter CF IDE, albo duży flashdisk. Z tą buddhą będziesz miał wygodne narzędzie do formatowania kart, hdd licencjonowanym WB.

Mam nadzieję że pomogłem. Jak coś to pisz.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2020 21:26:19 przez Ralpheeck
[#5] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@Ralpheeck, post #4

Obecnie najlepszym zamiennikiem dysku SCSI jest SCSI2SD v6.

Jeśli jesteś zainteresowany - po prostu wyślij mi PM.
[#6] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@davidtychy, post #1

Oryginalna taśma scsi jest dość specyficzna i trudnodostępna. Ma dwie końcówki żeńskie 50pin (płyta i dysk) oraz męską końcówkę na ewentualny kolejny kabel. Można jednak czasem ustrzelić.

Dyski SCSI są fajne ale strasznie drogie. Nieco tańsze są 68pin ale wymagają przelotek. Mam jeszcze dyski SCSI ale obecnie postawiłem na adapter SCSI2SD i nie narzekam. Dyski czasem tylko testuję by nie zaspały. Mam też jedną kopię na IDE. Jeden SCSI 68pin kupiłem ale padł przy drugim uruchomieniu. Nawet zawartości zbytnio nie obejrzałem. :(

Buddha jest super przy wyższych kickstartach (od 2.04) bo możesz z niego ładować system. Do tego tani CD-ROM na IDE. Przy superkickstarcie trzeba mieć SCSI by wczytał kickstart.

Napisz o niej więcej szczegółów. Czy masz karty rozszerzeń i jakie, jaki kickstart?

Przyciski i dystanse można wydrukować. Kwestia doboru materiału.
[#7] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@Ralpheeck, post #4

Te "kołyski" są. Pytanie czy nie powinno być jednej pustej na dodatkowy FDD po prawej stronie?
Jak widać na zdjęciu, za izolację robi kawałek tektury. Nie jest on niczym przypięty, ale jest dość dokładnie wycięty. Więc może to oryginał.

[#8] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@davidtychy, post #7

Nie, jeśli amiga miała jedną stację, to nie ma pustych kołysek. A3000 i 3000t ma te same stacje, i iba modele wymagają kołysek, więc sprzedawano je razem z nimi.
Wygląda legitnie, tylko wyrzuć tę tekturę i wytnij osłonę z jakigoś opakowania po zabawce. Ważne jest wycięcie na dole pomiędzy mostkami db, abyś nie zrobił po prostu ściany.

Ile tam masz ramu i jaki kick?
Edit
Dopiero teraz zauważyłem. Wylutuj tę baterię Jak najszybciej!!!

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 15:20:25 przez Ralpheeck
[#9] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@Ralpheeck, post #8

Ja mam w miejscu akumulatora dwa piny i zegar jest zasilany kabelkami z akumulatorka leżącego w foliowym woreczku na fdd. OK
Poza sieciówką Ariadne masz pamięć i grafikę ja widzę?
[#10] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@Daclaw, post #3

5) A sama A3000 to niby nowa? ;) Ja tam sobie nie wyobrażam klasycznego komputera bez dźwięku wentylatora i dysku talerzowego.

Moja startuje tak

[#11] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@Dorian3d, post #10

Jakiś rój owadów kręci tym wentylatorem? :)
[#12] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@Rafał A-3000, post #11

pasek klinowy do wymiany ;)
jutro ma przyjsc nowy wetylator na procesor
[#13] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@Rafał A-3000, post #9

Oprócz sieciówki, jest karta graficzna Piccolo, modem ISDN, karta z GVP z dodatkowymi portami. Na płycie jest 12MB Fast'u w modułach ZIP. Później załączę zdjęcie płyty, bo wejdzie tam jeszcze dodatkowe 4MB i będę potrzebował porady :)
[#14] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@Rafał A-3000, post #6

kick: 37.175
[#15] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@davidtychy, post #14

Ten kick nie obsługuje dysku, musi być min 37.350 czyli 2.05
[#16] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@Amigo-A1200-040, post #15

Chyba pomyliłeś z Amigą 600 (tam trzeba mieć 37.300+).
[#17] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@hrw, post #16

Poniżej pełne zdjęcie, aby było widać oznaczenie na kościach. Zdjęcia z monitora nie pokażę, bo Amiga jest w tej chwili rozebrana.

[#18] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@davidtychy, post #13

Fajne dodatki. Super, że Piccolo ma przelot jak CV64. ISDN to niezła ciekawostka ale teraz już chyba nigdzie nie użyjesz. Życzę miłej zabawy z tą Amigą.
[#19] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@davidtychy, post #17

Bateria już popuściła. Do oczyszczenia. Nie wiem jak ortodojsyjnie do nie podejdziesz, ale sugerowałbym:
Max out ramu
Wymiana kicka na 3.1
Wymiana układów PAL na chłodniejsze GAL
Ewentualnie wymianę układu scsi na zdjęciu (04 ma błędy obsługi kilku urządzeń na raz).

Skitraj klawiaturę, myszkę i ewentualnie jakąś kartę muzyczną zamiast tego ISDN i będziesz miał piękną amigę :)
Nigdy nie widziałem tej piccolo w akcji. Ma ktoś doświadczenie z tą kartą?
[#20] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@davidtychy, post #13

Tak wygląda obsadzenie płyty przez fast ram. Parę slotów jest jeszcze wolnych. Chciałbym dołożyć 4MB aby wykorzystać pełną możliwość 16MB. Za jakimi kościami mam się rozglądać?

[#21] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@davidtychy, post #20

Wyjmij delikatnie jedną, i zrób zdjęcie. Nie masz obsadzonego jednego banku, czyli możesz włożyć dowolną kompatybilną, ale najlepiej gdybyś dostał identyczne jak pozostałe.
Zrób zdjęcie, może znajdę ;)
[#22] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@Ralpheeck, post #21

Może nie trzeba zaraz wyjmować. Wystarczy zrobić zdjęcie pierwszej i ostatniej. :)
W manualu A3000 są też pewnie oznaczenia dedykowanych kości. link strona 59 i 60.
[#23] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@Ralpheeck, post #19

Nigdy nie widziałem tej piccolo w akcji. Ma ktoś doświadczenie z tą kartą?

Miałem w A1200T ze slotami ZorroII Mikronika. Karta bardzo podobna możliwościami i parametrami do EGS Spectrum od GVP czy PicassoII od VT
[#24] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@Dorian3d, post #12

[#25] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@Ralpheeck, post #21

Zamieszczam zdjęcie kości teraz, bo dopiero niedawno wróciła do mnie płyta, po drobnym remoncie. Tak jak napisałem wcześniej, chciałbym dołożyć maksymalną ilość pamięci.

[#26] Re: wnętrze Amigi 3000D + pytanie o dysk i przycisk do fdd

@davidtychy, post #25

Tutaj masz ne ebay zbliżone.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem