[#1] Dropbox i klasyk
Czy komus udalo sie w jakis sposob uzyskac dostep do Dropboxa z klasyka. Mam tu glownie na mysli AmigaCloudHandler z aminetu ale moze jest inny "patent" ?
[#2] Re: Dropbox i klasyk

@arturB, post #1

Konfigurację tego pakietu opisałem na przykładzie Google Drive w
AmigaNG 8. Opis zahacza także o DropBoxa i klasyka.
Ps. Na klasyku wg tego opisu, Google Drive działa mi bez problemu.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 18:19:39 przez don_rafito
[#3] Re: Dropbox i klasyk

@don_rafito, post #2

Tak. Opis jest dosc jasny natomiast przy probie komendy List mam info auth() failed (first time login)... " code is malformed"
Czy ktos potykał się o coś podobnego ?
[#4] Re: Dropbox i klasyk

@arturB, post #3

Problem rozwiklany. Duze " i " i małe "L" w kodzie robi troche zamieszania. Trzeba sprawdzić czy przypadkiem któreś nie jest czmś innym niz widzimy.
[#5] Re: Dropbox i klasyk

@arturB, post #1

Zerknij na ten filmik, tam facet uzywa dropboxa na klasyku
[#6] Re: Dropbox i klasyk

@arturB, post #3

Co do kodów, ja miałem taki problem, co też opisałem, że wywalało że mój jest za stary. Dopiero po n-tej próbie Google go zatwierdziło i działa do dzisiejszego dnia.
[#7] Re: Dropbox i klasyk

@don_rafito, post #6

Czy ja tak tylko mam czy pracuje to niezbyt szybko zeby nie powiedziec wolno ?
[#8] Re: Dropbox i klasyk

@don_rafito, post #2

Wyszła jakaś wersja, której da się używać? Ja kiedyś zarejestrowałem, spróbowałem i stwierdziłem, że w tej wersji jest bezużyteczny. Po zamontowaniu widziałem pliki, mogłem je kopiować w dwie strony. Ale jeżeli jakiś nowy plik został dodany do Dropboxa to tu się nie pojawiał. Trzeba było odmontować i zamontować urządzenie ponownie. Ja już nawet nie mówię żeby to rozwiązanie śledziło zmiany. Ale skoro jest to tak prymitywne (albo niedokończone) to przydałaby się jakaś funkcja "odśwież". A tak to nie ma sensu, bo zupełnie nie spełnia funkcji chmury. Ja po rejestracji i próbie wyłączyłem.

Śmieszy mnie ta cała sytuacja z tym handlerem, bo tu na PPA była dawno temu burzliwa dyskusja czy da się zrobić Dropboxa. No i tam niektórzy twierdzili, że śledzenie zmian jest zbyt obciążające. Ja nawet pisałem, że nie musi być śledzenia i że wystarczy jakaś funkcja "refresh". No i gdy wyszły te AmiHandlery to wiele osób (także w pewnym amigowym podcaście) zakrzyknęło "Nooo wreszcie! A jednak się da! Precz z marudami niedowiarkami.". No fajnie ale właśnie NIE ZROBIONO śledzenia ani odświeżania zawartości chmury. Czyli sedno dyskusji nie zostało rozwiązane. Jak dla mnie wersja na której zatrzymał się rozwój to nawet nie jest alfa. Ot ciekawostka. W dodatku nie podoba mi się podejście autora, który chyba liczył na to, że z rejestracji zbuduje sobie dom. Po 100 rejestracjach obraził się i powiedział, że będzie robił (chyba ósmą już w amigowym świecie) implementację OpenGL. szeroki uśmiech

Pamiętam też, że nie podobało mi się jak tam rozwiązano mountlisty. Jakoś tak nietypowo i kombinatorsko. Można to przerobić we własnym zakresie na rozwiązanie normalne w AmigaOS/MorphOS. Ale nie wiem dlaczego to zostało tak zrobione. Powinny to być normalne mountlisty z ikonami wrzucane do DOSDrivers (Storage albo Devs). A tam były jakieś kombinatorskie rozwiązania. Nie pamiętam już co tam mi się nie podobało.

Ja już wolę sobie wejść na stronę Dropboxa i tak działać na plikach. Niestety OWB po jakichś zmianach w Dropboxie przestało tam działać. Ale nowa przeglądarka, która powstaje dla MorphOSa pewnie sobie z nowym Dropboxem poradzi.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2020 13:20:43 przez MDW
[#9] Re: Dropbox i klasyk

@MDW, post #8

Można też przez sieć lokalną Amidze udostępnić katalog z Dropboxem z innego (dzisiejszego) komputera. Kombinacja ale działa sprawniej.

Może coś by było z tych AmiHandlerów gdyby autor się nie obraził. Kolejny twórca, który nabił sobie głowę jakimiś wyimaginowanymi oczekiwaniami finansowymi odnośnie amigowego rynku. Ilu jeszcze twórców musi się przewrócić żeby reszta zrozumiała, że to nie jest sposób na biznes, jest to hobby, które ewentualnie można sobie lekko dofinansować. Ale liczenie na to jak na źródło dochodu jest skrajną naiwnością.
[#10] Re: Dropbox i klasyk

@MDW, post #9

OK
[#11] Re: Dropbox i klasyk

@MDW, post #9

Generalnie to zależy kto jak używa. Ja mam dosyć dobry router z funkcją NAS i DropBoxa do wymiany plików lokalnie zupełnie nie potrzebuję, taki serwer jest bezdyskusyjnie najszybszym sposobem przesyłania plików, z pewnością szybszym niż komputer - komputer, a zaryzykuję stwierdzenie że być może nawet szybszym niż nagrywanie plików na Pendrive.

Nie mam potrzeby wysyłania pików do internetu, bo szkoda czasu. Natomiast piszę ten tekst z X1000, a moja X5000 jest jakieś 18KM dalej. Jak chcę wymienić dane między moimi Amigami, czy ewentualnie pecetami znajdującymi się w różnych lokalizacjach np. w pracy, to wtedy korzystam z DropBoxa, ponieważ fizycznie nie mogę być w dwóch miejscach jednocześnie, to funkcja autoodświeżania jest mi zbędna. Natomiast funkcja internetowego dysku w Amidze, jak najbardziej przydatna, nie muszę się martwić żeby przed wyjazdem nie zapomnieć wziąć pendrive, co mi się często zdarzało.

DropBoxa używam z powodzeniem od lat i wydanych bodaj 10 euro na ten handler nie żałuję. Żeby nie było mam go skonfigurowanego po amigowemu, uruchamiam tak samo jak np. RAD:, czyli dwuklikiem na ikonie znajdującej się Storage/dosdrivers. Nawet gdybym kiedyś z jakichś dziwnych powodów musiał go użyć między dwoma kompami znajdującymi się lokalnie w jednej sieci, to te 10 sekund czasu na miękki reset systemu w celu odświeżenia zawartości, też bym jakoś przeżył. Oczywiście pomimo że ja z tego nie korzystam, to zgadzam się że autoodświezanie powinno być.
[#12] Re: Dropbox i klasyk

@MUFA-amigaone-pl, post #11

To oczywiscie co piszecie ma zupelnie sens ale tak sie sklada, ze zrzucam pliki do dropboxa a koder na drugim koncu europy z nich korzysta i wrzuca swoje do tegoz samego. Jak projekt jest amigowy to w koncu trzeba sie na tej amidze pliki otworzyc. Szukam zawsze najkrotszej drogi
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem