@MDW,
post #9
Generalnie to zależy kto jak używa. Ja mam dosyć dobry router z funkcją NAS i DropBoxa do wymiany plików lokalnie zupełnie nie potrzebuję, taki serwer jest bezdyskusyjnie najszybszym sposobem przesyłania plików, z pewnością szybszym niż komputer - komputer, a zaryzykuję stwierdzenie że być może nawet szybszym niż nagrywanie plików na Pendrive.
Nie mam potrzeby wysyłania pików do internetu, bo szkoda czasu. Natomiast piszę ten tekst z X1000, a moja X5000 jest jakieś 18KM dalej. Jak chcę wymienić dane między moimi Amigami, czy ewentualnie pecetami znajdującymi się w różnych lokalizacjach np. w pracy, to wtedy korzystam z DropBoxa, ponieważ fizycznie nie mogę być w dwóch miejscach jednocześnie, to funkcja autoodświeżania jest mi zbędna. Natomiast funkcja internetowego dysku w Amidze, jak najbardziej przydatna, nie muszę się martwić żeby przed wyjazdem nie zapomnieć wziąć pendrive, co mi się często zdarzało.
DropBoxa używam z powodzeniem od lat i wydanych bodaj 10 euro na ten handler nie żałuję. Żeby nie było mam go skonfigurowanego po amigowemu, uruchamiam tak samo jak np. RAD:, czyli dwuklikiem na ikonie znajdującej się Storage/dosdrivers. Nawet gdybym kiedyś z jakichś dziwnych powodów musiał go użyć między dwoma kompami znajdującymi się lokalnie w jednej sieci, to te 10 sekund czasu na miękki reset systemu w celu odświeżenia zawartości, też bym jakoś przeżył. Oczywiście pomimo że ja z tego nie korzystam, to zgadzam się że autoodświezanie powinno być.