[#1] Naprawa IDE ? [A1200]
A1200 - jeszcze wczoraj działała szeroki uśmiech ale dziś już nie bootuje systemu z IDE (podpięty adapter CF). Po kilkudziesięciu sekundach od uruchomienia pojawia ekran z dyskietką. Kondensatory wymienione rok temu. Miałem dodatkowy adapter z diodą POWER, po podpięciu do Amigi - nie sygnalizuje uruchomienia, więc zakładam że tu tkwi problem.

Piny portu IDE wydają się być w dobrym stanie. Gayle do wymiany ? Proszę o poradę jak podejść do tematu naprawy tej usterki. Dzięki.
[#2] Re: Naprawa IDE ? [A1200]

@awdochin, post #1

Sprawdź czy jest 5v na pinach 41 i 42 złącza ide(przedostatni rząd).
[#3] Re: Naprawa IDE ? [A1200]

@awdochin, post #1

Wpierw wyklucz możliwość uszkodzenia samej karty CF lub adaptera. Masz możliwość podłączenia do innej AMIGI?
[#4] Re: Naprawa IDE ? [A1200]

@nostrum666, post #3

Sprawdź czy jest 5v na pinach 41 i 42 złącza ide(przedostatni rząd).

Dziękuję. Dzisiaj tego nie sprawdzę, bo nie mam miernika na wyposażeniu. Jeśli nie będzie 5v na tych pinach - jakie są kolejne zalecenia ?

Wpierw wyklucz możliwość uszkodzenia samej karty CF lub adaptera. Masz możliwość podłączenia do innej AMIGI?

To już wykluczyłem. W A600 działa. Mam jeszcze inny adapter z diodą Power, która nie zaświeca się przy podłączeniu do tej A1200.
[wyróżniony] [#5] Re: Naprawa IDE ? [A1200]

@awdochin, post #4

Kolejne zalecenie to sprawdzić dlaczego nie ma 5v.
Możesz użyćPCBexporera do prześledzenia ścieżki i sprawdzenia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem