[#31] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@11MASTEr, post #30

A teraz tak na powaznie. Po cholere Ci router skoro i tak laczysz sie w lancuchu komputer za komputerem?!

Kiedys byly dwa numery IP. Tym samym dwa pecety znacznie od siebie oddalone. Teraz jest jedno IP, a te dwa pecety sa identycznie jak kiedys, od siebie oddalone. Router jest blisko tego peceta, przy ktorym nie ma Amigi. Do peceta przy ktorym jest Amiga, pociagniety jest tylko jeden kabelek z rutera

Gdy byly dwa IP i tym samym kompy mialy niezalezny kabelek, nie BYLO zadnego problemu z udostepnieniem netu Amidze oraz (teraz BA!), z drugiego peceta - nie bylo problemu z udostepnieniem netu LAPTOPOWI :)

Czyli dotarlismy do tego ze nie mozna udostepnic nie tylko Amidze, ale takze laptopowi (z WinXP).

Aktualnie w routerze jest wolne jedno wyjscie (akurat dla Amigi), ale nie o to chodzi (poniewaz juz wspominaliscie o "słiczu"), nie chce przedzierac sie z dodatkowym kabelkiem przez znaczna odleglosc, a wlasciwie jestem troche uparty i...to musi jakos zadzialac. Bawilem sie juz z DNSami wygenerowanymi z jakiejs strony WWW, ale sprawdze jeszcze za pomoca programow ktore zaproponowal Kwasu.

Moze i jestem pierwszym "wariatem" ktory robi cos takiego, ale jezeli wg. Was to powinno dzialac - to powinno i juz.

PS. Pozatym w ogole nie znam sie na routerach. To jest jakas skrzynka za 120 zl i w ogole nie mam pojecia jak to sie konfiguruje :P

Ostatnia modyfikacja: 08.08.07 17:38
[#32] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Andrzej Drozd, post #31

Ja wstukuję w przeglądarce internetowej 192.168.0.1 i mogę konfigurować router!

[#33] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Andrzej Drozd, post #31

Skonfigurowac to musisz podsiec na pececie. Pecet teraz bedzie robilza
router. Polecam lekture dokumentacji miamidx, tam jest opisane jak
skonfigurowac taka siec.

[#34] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Andrzej Drozd, post #31

:D Ale zamieszałeś. Popraw mnie jeśli cię źle zrozumiałem. Do routera są podłączone dwa pcty. Do jednego z nich podłączona jest ami a do drugiego laptop. W routerze są trzy wyjścia i jedno zostało wolne. Tak
[#35] Re: Router!? Gdzie sa DNSy?

@Andrzej Drozd, post #31

Mozna, mozna; zagadaj na gg to bedziemy robic 'na czysto'.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem