[#1] Niestabilne rozszerzenie pamięci A502+
Witaj ponownie

Jeszcze jeden post odemnie. Kupiłem rozszerzenie A502+ o 512kilo do A500 i teraz tak... baterie odlutowałem bo oczywiście była wylana... uległ najprawdopodobniej jakiś rezystor lub cokolwiek to jest (link do zdjęcie -> http://szczepan.com/amiga/foto/IMG_1317.jpg). Chciałbym go wymienić, ale nie wiem na jaki element.. ktoś ma coś takiego, żeby pomóc ustalić??

aha... żeby nie było tak idealnie kolorowo, to zauważyłem że jeden ze scalaków bardzo się grzeje przez co amiga się najprawdopodobniej wiesza, chodzi o ten układ HY51C4256S-12
Nie mam zielonego pojęcia gdzie takie układy lub zamienniki dokupić.

Pozdrawiam
Szczepan
[#2] Re: Niestabilne rozszerzenie pamięci A502+

@pepan, post #1

To jest rezonator kwarcowy odpowiada za taktowanie zegara czasu rzeczywistego, który jest w układzie M6242.
W allegro "Rezonator kwarcowy 32.768kHz - zegarkowy"

Co do kości pamięci która się grzeje to odpowiednia będzie dowolna pamięć dynamiczna o organizacji 256k x 4bit. Można kupić na allegro/ebay. Takie same są w Amigach 500/500+. Bywają też w starych kartach graficznych na ISA.

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2020 15:05:46 przez zyga64
[#3] Re: Niestabilne rozszerzenie pamięci A502+

@zyga64, post #2

Dziękuje za info :) Poszukam w takim razie na allegro jak już wiem czego i spróbuje reanimować to rozszerzenie. Spróbuje też dołożyć do niego baterie, ale z tego co się zdążyłem zorientować, to potrzeba jeszcze w układ włożyć diodę, żeby ta bateria się nie ładowała.

Pozdrowienia
[#4] Re: Niestabilne rozszerzenie pamięci A502+

@pepan, post #3

Możesz posiłkować się takim gotowcem. Pewnie znajdziesz tez u żółtoskórych kolegów.
[#5] Re: Niestabilne rozszerzenie pamięci A502+

@k3ichi, post #4

To jest świetne :) kupie i dolutuje, mam nadzieje tylko, że będę widzieć jaka polaryzacja jest właściwa :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem