[#1] Duzy dysk (16GB SD) na OS 3.1
Od kilku dni meczę się z instalacją dużego dysku (16GB na karcie SD) pod Workbenchem 3.1.
W sieci informacji jest sporo ale nie zawsze dotyczą systemu w wersji 3.1. Wydawało mi sie iz aby zaisnstalować taki dysk w konfiguracji: partycja systemowa (około 500MB) + partycja na dane (ponad 15GB) wystarczy podmienić scsi.device na "spaczowane" i ewentualnie sformatować na inny system plików (ponoć najlepiej PFS3).
Mam classic WB i właściwie nie ważne co robie efekt jest taki sam.
Karta jest widziana ale nie mogę założyć partycji większej niż 4GB, tzn jesli przesuwam suwak to po przekroczeniu 4GB licznik staruje od nowa. Jeśli mimo wszystko takową założe to wielkosć jest widoczna jako pozostałośc wielokrotnosci 4GB - w skrócie przy np 9GB wolnego miejsca utworzę partycję która "rozciaga sie" na całe 9GB ale widoczna jest jako 1GB. Jeśli zacznę przerzucać dane na taka partyję to po przekroczeniu 4GB dane ulegna uszkodzeniu.
Wyżej wymienione zachowanie wystepuje przy orginalnym scsi.device (w wersji 40.xx), jak i wersji połatanej (43.xx oraz 44.xz które są w katalogu 128GB). Wybór systemu plików też nie wpływa na nic. Programy HDInstTools oraz stockowy HDTools dają w przybliżeniu taki sam efekt.
Dysk dzieliłem w WinUAE, na "żywo" mam 500+ z HC533. Ktoś może coś doradzić ?
[#2] Re: Duzy dysk (16GB SD) na OS 3.1

@goolash, post #1

Przerabiałem to z mojego doświadczenia wynika że, jeżeli chcesz użyć scsi z pakietu ClassicWB to musisz wziąć pod uwagę kilka spraw. Po pierwsze wersja 43.45 jest chyba najstabilniejsza z nich. Można tworzyć partycje i je formatować bez problemu (ja nie miałem problemow, używałem dysków 40 i 60 GB). Wersja ta ma jednak dosyć niski transfer. Druga kwestia dotyczy wersji 44.2, z którą miałem niemałe kłopoty. Można na niej bez problemu przygotować dysk ( Read, Define New, itd), przygotować partycje ale to wszystko. Przy próbie formatowania tychże partycji następuje zwis (przynajmniej u mnie tak było). Ja to robiłem tak: używałem właśnie wersji 44.2 do przygotowania dysku następnie podmienialem na wersję 46 (ta wersja natomiast nie potrafiła mi poprawnie odczytać danych dusku, ilości sektorów i wywalało komunikat "assuming ileś tam") i formatowalem partycje już bez najmniejszych problemów. Używałem HDinsttools to partycjonowania dysku i nie używałem suwaków tylko ręcznie wklepywalem ile sektorów ma zajmować partycja, wtedy nie ma problemów ze złym wyświetlaniem rozmiaru partycji. System plików PFS3.

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2020 11:50:25 przez nostrum666
[#3] Re: Duzy dysk (16GB SD) na OS 3.1

@goolash, post #1

Do sformatowania tej karty wystarczy dyskietka INSTALL 3.1 plus dwa pliki: pfs3aio i pfsformat.
Żadne "paczowane" SCSI.DEVICE, na tym etapie nie jest potrzebne.
Wrzuć screena albo napisz jakie parametry wyświetla Ci HDToolBox po kliknięciu READ CONFIGURATION. Chodzi dokładnie o to:

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2020 16:10:59 przez AmiClassic
[#4] Re: Duzy dysk (16GB SD) na OS 3.1

@AmiClassic, post #3

hmmm chyba jednak sie myliłem. Błednie patrzyłem na wielkośc partycji w HDToolboxie, a tam zawsze mi pokazuje wielokrotność 4GB. Okazuje się iż po wybraniu PF3 i sformatowaniu w systemie, parycja jest już widoczna jako 1,4G (np w Dopusie).
Właśnie przerzucam dane zobaczymy czy tym razem uda sie zrzucić wszystko
nie wiem czy ma to znaczenie, dla potomnych zostawiam infor że korzystam z " ostatniej bezpiecznej wersji" scsi.device - 43.45

@AmiClassic, które informacje mam wrzucić ?

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2020 17:54:37 przez goolash
[#5] Re: Duzy dysk (16GB SD) na OS 3.1

@goolash, post #4

Ale formatujesz pfsformat ?
[#6] Re: Duzy dysk (16GB SD) na OS 3.1

@goolash, post #4

Chodziło mi o informacje zaznaczone czerwoną ramką, ale jeśli opanowałeś sytuację to nie było sprawy, chociaż ta informacja by mi się przydała z informacją jaka to karta, bo jestem na etapie tworzenia tutoriala odnośnie OS 3.1 ...
[#7] Re: Duzy dysk (16GB SD) na OS 3.1

@goolash, post #1

Będę musiał poprawić sam siebie, dopus faktycznie widzi 1,4G jednak powinien widzieć ponad 14G czyli też nie potrafi poprawnie zliczyć, jedyna poprawna wielkość jest widoczna w HDInstTools.
Podsumowując moje doświadczenia, mogę jedynie potwierdzić co juz wielokrotnie było napisane. OS3.1 nie pokazuje poprawnie wielkości partycji powyżej 4GB.
Obenie powolli kończę kopiowanie ponad 7 GB danych i partycja nie uległa uszkodzeniu- Zakładam więc że operacja zakończyła sie sukcesem. Krok po kroku oto co zrobiłem:
-zdefiniowałem nowy system plików PFS3
-podmieniłem sci.device na 43.25 (nie jestem pewnien czy ma to jakikolwiek wpływ, ale nie mam siły juz testować)
-utworzyłem partycję sytemową (musi miec poniżej 4GB) i sformatowałem do pfs3 (krok formatowania nie jest chyba konieczny)
-utworzyłem jedną dużą partycję z danymi i sformatowałem ją w do PFS3
W HDInstTools miałem problemy aby wybrac format PFS3 dlatego obie operacje powyżej przeprowadziłem najpierw w standardowym programie w WB po czym sformatowałem je raz jeszcze HDINSTools (opcja filesystem jest wyszarzona i widać PFS3). Niew iem czy miało to jakiś sans. Zrobiłem tak "dla pewności".
[#8] Re: Duzy dysk (16GB SD) na OS 3.1

@goolash, post #7

Zapomniałem dodać iż system plików PF3 nie jest zdefiniowaniowany w poleceniu mount w linuxie. Montowanie takiego dysku jest wiec niemożliwe używając dotychczasowych komend. Jesli zdecuduejemu się na pozostanie przy standardowum systemie plików oraz podziale dużego dysku na 4GB partycje wówczas linux zamontuje tylko to co jest widoczne w pierwszysch 4gb dysku (np pierwsza 4GB partycje albo pierwsze dwie 2GB, jeśłi mamy np 512MB i 4GB wówczas 2giej partycji nie uda się zamontować).
Jednym słowem decydując się na duży dysk, wówczas utracimy szybkie przenoszenie danych.
[#9] Re: Duzy dysk (16GB SD) na OS 3.1

@goolash, post #8

Ogólnie to Twój sposób jest tak skomplikowany, że nie ogarniam co zrobiłeś szeroki uśmiech

Jeśli tworzysz tylko dwie partycje nie ma najmniejszego znaczenia, że HDToolBox nie pokazuje poprawnie wielkości karty. Jeśli chciałbyś więcej partycji z precyzyjnie określoną wielkością trzeba odczytać wartości o które pytałem wcześniej. Byłbym wdzięczy gdyby zechciał podać te wartości.

Tu masz wyrenderowany fragment mojego tutoriala gdzie używam HDToolBox'a: link
Ja po sformatowaniu karty instaluje system i dopiero wtedy dopisuje scsi.device do startup-sequence.
[#10] Re: Duzy dysk (16GB SD) na OS 3.1

@goolash, post #1

Na duże dyski to najlepiej Workbench 3.1.4. Ma poprawiony scsi.device, poprawnie wyświetla pojemność dysku w okienkach oraz posiada zaktualizowany partycjoner.

Cloanto 3.x też da radę ale ma mniej dopracowany partycjoner. Duże dyski działają ok ale w oknach na blacie nie mamy wyświetlonej rzeczywistej pojemności.

Przy kicku 3.1 dobrze partycję na karcie przygotować na PC pod emulatorem Amigi i kontrolerem UAE a nie IDE. I tak przygotowany dysk przenieść do Amigi.

Nie mówie, że się nie da przy 3.1 nic zrobić ale to trudne zadanie. A najgorzej jak potem zacznie się z czasem szopka ze znikającymi danymi albo partycjami.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2020 10:48:25 przez pong777
[#11] Re: Duzy dysk (16GB SD) na OS 3.1

@goolash, post #7

Mój WB 3.1 (na CD32) widzi poprawnie rozmiary dysków - mam wrzuconą bibliotekę workbench.library z WB 3.1.4 plus używam setpatch 44.17 - możesz też spróbować setpatch-a 44.38
[#12] Re: Duzy dysk (16GB SD) na OS 3.1

@AmiClassic, post #3

AmiClassic, dopiero dziś widzę zdjęcie jakie zamieściłeś. U mnie są następujące wartości
Cylinders: 1937
Heads:255
Blocks per Track:63
[#13] Re: Duzy dysk (16GB SD) na OS 3.1

@goolash, post #12

Dzięki! To dane z HDToolBox'a czy HDInstTools?
Obejrzałeś ten filmik z postu 9?
[#14] Re: Duzy dysk (16GB SD) na OS 3.1

@AmiClassic, post #13

film bardzo ladny, powinien byc na necie, swietnie prowadzi krok po kroku, tylko nie tworzysz ani jednej partycji >4GB.
Nie moge sie tez zgodzic ze zdaniem - "Karty(dyski) >4GB HDToolbox defaultowo dzieli na partycje 4GB."
Według mnie ten program domyslnie dzieli na pól to co widzi. Mi np. nie podzielił 16GB na 4 partycje.
Dane powyzej to HDToolbox.
[#15] Re: Duzy dysk (16GB SD) na OS 3.1

@goolash, post #14

tylko nie tworzysz ani jednej partycji >4GB
To, że nie utworzyłem żadnej partycji powyżej 4GB nie ma tam najmniejszego znaczenia, to tylko przykład. Jeśli ktoś zrobi sobie na podstawie tego 2 cz 9 partycji kompletnie nic nie zmienia.

Nie moge sie tez zgodzic ze zdaniem - "Karty(dyski) >4GB HDToolbox defaultowo dzieli na partycje 4GB.
Tu masz rację. To fragment z wczesnej wersji tutoriala (od tego czasu dużo zostało zmienione, dzisiaj już mam chyba wersję v17 i dalej zmieniam i poprawiam) i w późniejszych zostało to poprawione (po spartycjonowaniu kilku dysków) ok, racja (chociaż nie ma to żadnego znaczenia w procesie).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem