[#1] Amiga i -12 V ?
Jak wiadomo Amiga wykorzystuje kilka różnych napięć międzyinnymi -12v czy ktoś wie jaki wpływ może mieć brak tego napięcia na działanie amigi, do czego wogóle jest ono potrzebne. Trafił mi się zasilacz PC starego typu przerobiony na zasilacz do Amigi i właśnie brakuje mu tego napięcia stąd te pytanie. Czy Amiga moze prawidłowo działać bez tego napięcia.

[#2] Re: Amiga i -12 V ?

@KrisbA, post #1

A poczytać forum się nie chciało?
W skrócie bez -12V nie ma dźwięku i źle działa seriall. To było u mnie jak odłączyło się -12V. Co wiecej to poczytaj worum. Ale chyba Amiga bez dźwięku jest nie do użytku, no chyba że masz karte muzyczną w Amidze.
[#3] Re: Amiga i -12 V ?

@KrisbA, post #1

Symetryczne napięcie +/- 12V jest konieczne do działania wzmacniacza audio w amidze jak również jest NIEZBĘDNE dla działania RS-232. Jeśli się ma tylko zasilacz dający +12V to należy od niego "puścić dodatkową nitkę" na stabilizator np. LM7805 i na inwerter (konwerter napiecia ujemnego) np. LM2673 (http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/National_Semiconductor/an-1157.pdf )

Ostatnia modyfikacja: 08.08.07 14:18
[#4] Re: Amiga i -12 V ?

@abcdef, post #3

rewelacja z tym LM 2673, można spokojnie zrobić zasilanie Efiki z 12V,
zamiast kupować koszmarnie drogiego picoATX.
Ile kosztuje ten LM? Bo nie mogłem znaleźć nic na sieci...
Ma jakieś zamienniki i gdzie można go kupić?
[#5] Re: Amiga i -12 V ?

@kmilota, post #2

Wporzo znalazłem artykuły na ten temat, zasilacz ma wyprowadzone napięcie -12V, więc wystarczy polutować kable czego niezrobił poprzedni posiadacz zasilacza. Lutownica w łape i do dzieła.

[#6] Re: Amiga i -12 V ?

@wali7, post #4

Zamienników jest sporo...wystarczy wyszukać *positive to negative voltage converter* ...jest to swoją drogą prosty układ z PWM typu buck-boost (regulator obniżająco-podwyższający napięcie) z nieco zmienioną polaryzacją (co daje ujemne napięcie tętniące...zatem lepiej żeby dawał jakieś minus 14-16V, wtedy po dołożeniu LM7912 mamy ładnie stabilne -12V). Ogółem z niesymetrycznego zasilacza 14V DC (najczęściej właśnie tyle jest po wyprostowaniu) można za pomocą 4 układów elektronicznych (3 stabilizatory i 1 konwerter napięcia) i paru elektrolitów zrobić zasilanie dla mało prądożernych komputerów (LM78T12 nieprodukowany obecnie ma obciążalność 3A, są także bardziej obciążalne). Inna sprawa to, że przetwornica stosowana w zasilaczach jest mniejsza niż trafo45VA (no może podobnej wielkości).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem