[#1] Cyfrówka "do Amigi"
Dotychczas brałem sprawę z góry, używając "kompakta" o nazwie Sony Mavica. Zawsze byłem i nadal jestem zadowolony z efektów, jednak sprzęt jest duży a zapis na CDRW wolny. Chciałbym coś kompaktowego dosłownie. Ważne jest, aby dało się ominąć USB, którego w Amidze nie mam i nie chce mi się mieć. Czyli w grę wchodzi czytnik jakiś kart na PCIMCIA.

I tu pytanie - jakie cyfrówki używają kart kompatybilnych z czytnikami kompatybilnymi z Amigą? Celuję na coś z modeli aktualnie dostępnych na rynku pierwotnym w cenie poniżej 1000 PLN. Zależy mi na przyzwoitej optyce i dobrym makro, niekoniecznie zaś na ogromnej ilości megapikseli.

Pozdrawiam. :)

P.S. Istnieje adapter MemoryStick --> dyskietka 3,5", przeznaczony do odczytu kart MS w zwykłym napędzie FDD (domyślnie: na pececie). Czy coś takiego ma szansę działać w amigowej stacji HD (stacja oryginalna w A4000)?
[#2] Re: Cyfrówka "do Amigi"

@Daclaw, post #1

pewnie wszystko co używa formatu FAT i co zapisuje zdjęcia na karcie którą włożysz w czytniki obsługiwane w PCMCIA A1200... czyli stawiałbym na np. popularne karty SD (dużo aparatów używa tych kart)
ja mam kompaktowego Olympusa, nie wiem jak wygląda bezpośredni odczyt jego kart pod Ami, bo zdjęcia odczytuję poprzez USB na Pegu (ale jego karty xD są sformatowane pod FATem)

wiem że to truzim i nie o to pytasz, ale wyposażenie Ami w USB rozwiąże większość tego rodzaju problemów
[#3] Re: Cyfrówka "do Amigi"

@wali7, post #2

Zgadza się. USB w Amidze rozwiązuje masę niepotrzebnych problemów z nowym sprzętem dla naszej Amigi. Jak go już zainstalujesz w Amidze, to już nie bedziesz mógł bez niego żyć. I przestaniesz sie zastanawiać co i jak podłączyć do Amigi.
Moja A4000 po zainstalowaniu USB przeżyła druga młodść. Obecnie do szczęścia mi tylko brakuje w A4000 WiFi, Bluetooth i FireWire.
[#4] Re: Cyfrówka "do Amigi"

@wali7, post #2

sorry za offtopic, połapałem się po czasie... w moim poście można zauważyć nowe zabawne słowo - truzim, co oczywiście należy przetłumaczyć jako truizm :)
[#5] Re: Cyfrówka "do Amigi"

@Daclaw, post #1

Polecam wszystko zapisujace na kartach CompactFlash http://www.allegro.pl/search.php?string=CompactFlash&category=28159&description=1&country=1
Mam od 2 lat Minolte A200, wiem jest ona drozsza niz podajesz ale dla mnie to byl i jest dobry wybor: zoom 28-200 tego mi potrzeba bylo.
A i jeszcze, karty CF przy okazji sluza mi za dyskietki gdy klucz USB jest zajety :D

[#6] Re: Cyfrówka "do Amigi"

@Daclaw, post #1

To jeszcze dopytam: czy którąś z tych kart:

Secure Digital (SD),
Secure Digital High-Capacity (SDHC) lub
MultiMediaCard (MMC)

Można odczytać na Amidze przez jakiś adapter na PCIMCIę?

Pozdrawiam.
[#7] Re: Cyfrówka "do Amigi"

@Daclaw, post #1

Widzialem niedawno w media markt male urzadzonko o nazwie bodajze 'transfer box' ogladalem je przez chwile, ale to chyba sluzylo do wymiany danych miedzy roznymi urzadzeniami przenosnymi. Mialo chyba porty usb (meski i zenski) i sloty do oczytu roznych kart. Przy nastepnej okazji przyjze sie temu uwazniej i sprawdze ile kosztuje, ale chyba ponizej stowki.

[#8] Re: Cyfrówka "do Amigi"

@Daclaw, post #6

SD bez problemu, MMC sie powinno dac, nie stestowalem. do SDHC nie widzialem sprzetu jeszcze nawet. przlotka MS-> flopek powinna zadzialac, MS--> dziala na pewno. mam oryginalna sony i jakiegos no name, obie dzialaja. przyczym to sa to starych MS, nie PRO
[#9] Re: Cyfrówka "do Amigi"

@vi-bee, post #7

Sprawdzilem to jeszcze raz i tylko zasada zasada dzialania sie zgadza. Ma to to dwa porty usb, do jednego mozna podlaczyc np pendrive'a a do drugiego np czytnik kart i przesylac dane miedzy tymi urzadzeniami wiec rownie dobrze mozna tego uzyc do przerzucania danych miedzy roznymi rodzajami kart. Ale zeby nie bylo zbyt kolorowo - kosztuje to dwie stowki

[#10] Re: Cyfrówka "do Amigi"

@Daclaw, post #6

Z Ami działają adaptery CF (na PCIMCIA i na IDE).

Podobno są adaptery SD > CF. Jeśli to prawda, to byłoby to chyba nalepsze rozwiązanie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem