[#1] Joystick analogowy do amigi.
Czy istnieją joye analogowe do amigi - chodzi o te na potencjometrach którymi można kontrolować szybkość skrętu np w symulatorach. Czy ktoś zna jakieś modele?
[#2] Re: Joystick analogowy do amigi.

@Bociek78, post #1

Małe poszukiwanie po sieci namierzylem model i jest. Dziś dostałem jedyny mi znany joy analogowy do amigi Joystick Speedking.
Czy ktoś ma taki model ? Czy wymaga jakiś sterowników. Podobno dziala np z Knight of the Sky ale chyba robie coś źle bo mi nie.
[wyróżniony] [#3] Re: Joystick analogowy do amigi.

@Bociek78, post #2

Czemu temat wylądował w HP ?
[#4] Re: Joystick analogowy do amigi.

@mikecios, post #3

Nie wiedziałem gdzie to wsadzić. Prośba do moderatora o przeniesienie tematu.
[#5] Re: Joystick analogowy do amigi.

@Bociek78, post #1

Tak to wygląda w rzeczywistości. Na pierwszy rzut oka tandeta jednak sam mechanizm jest metalowy. Wewnatrz poza potencjometrami nie ma chyba żadnej elektroniki. Na sieci jest też lista symulatorów obsługujących ten joystick. Niestety nie mam zielonego pojęcia jak zmusić go do współpracy. Po wpieciu w gniazdko joysticka przyciski działają jako kierunek lewo prawo.
Precyzyjne sterowanie np w wyscigach - mysle ze gra warta świeczki.
Ktoś takowy posiada?
[#6] Re: Joystick analogowy do amigi.

@Bociek78, post #5

Z tego co pamiętam, analogowe joye trzeba traktować jako paddle (były i do 8bitowców)
interfejs musi odczytać analogowo rezystancję więc być może trzeba je inaczej podłączyć niż zwykłe joy do amigi (nigdy nie miałem i nie analizowałem).
Googlarka kieruje np. do link
.
[#7] Re: Joystick analogowy do amigi.

@rePeter, post #6

Instrukcja nie wskazuje żadnych dodatkowych działań po stronie użytkownika. Wygląda na to że powinno się ten joy po prostu wsadzić w port joya. Producent nie dołączył także żadnej dyskietki ze sterownikami.
Na allegro rok temu ten sam model sprzedawal niejaki Vortex ale brak kontaktu, myślałem ze jest użytkownikiem forum.
[#8] Re: Joystick analogowy do amigi.

@Bociek78, post #7

Zależy do jakiego kompa był wyprodukowany ten joy, są różnice w gniazdach pomiędzy Apple, MSX a Amiga i 8bitowce. Zobacz tabelkę którą podlinkowałem wcześniej.
.
[#9] Re: Joystick analogowy do amigi.

@rePeter, post #8

Na pudełku napis że ten model jest do amigi (analogue joystick for commodore amiga programs which have analogue routine). Wtyk jak do zwykłych joy'i i myszek czyli 9 pin.
[wyróżniony] [#10] Re: Joystick analogowy do amigi.

@Bociek78, post #9

W którymś Magazynie Amiga był schemat przelotki do pecetowego joya na gameport 15pin. Zrobiłem i fajnie to działało. Pamiętam że latałem Gunshipem na analogowym joyu.
[#11] Re: Joystick analogowy do amigi.

@Bociek78, post #9

Tak, ten joy jest przeznaczony do Amigi.
Powinien po prostu działać, ewentualnie z poziomu gry/programu obsługującego trzeba wykonać kalibrację (to normalne w przypadku analogów).
Pamiętam, że ja też miałem problem z dedykowanymi analogami do Amigi (było to wieki temu, więc niewiele pamiętam).
Może ktoś się wypowie komu się udało pograć na takim dżoju pod Amigą?
[#12] Re: Joystick analogowy do amigi.

@BULI, post #11

Po prostu gra musi obsługiwać takie joye, a czy jest gdzieś lista takich gier?
[#13] Re: Joystick analogowy do amigi.

@ZbyniuR, post #12

skromna, ale jest:
http://eab.abime.net/showpost.php?p=252205&postcount=6
[#14] Re: Joystick analogowy do amigi.

@ZbyniuR, post #12

Oj Zbyniu , o takich oczywistościach nie rozmawiamy, tym bardziej, że była o tym mowa na samym wstępie ok, racja
[#15] Re: Joystick analogowy do amigi.

@BULI, post #11

Pewien progres wygląda w ten sposób ze po rozebraniu korpusu i przylutowaniu oderwanego przewodu do potencjometru joy działa jako substytut myszki pod scalosem. Oczywiście po pobraniu starowinków z aminetu. Na testy z grami znowu musze poszukać czasu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem