[#31] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@Naymar, post #30

layout jest rownie paskudny . ale okladka juz lepsza.

hmm a co byscie powiedzieli zeby layout zrobic jak strone w czasopismie? tj kolumny z tekstem grafiki w tekscie..tak zeby wygladalo to jak strony czasopisma? tak jak w śp SS-NG
[#32] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@Naymar, post #1

Rozwinę może za Valvita bo zdanie mam takie same:

1. To jest ZiN o grach ? - jeśli tak to wolę bardziej ambitne stronki
2. Coś z tą A 1000 za dużo niezgodności i jak któryś z moich przedmówców zauważył żyjemy w kraju gdzie obowiązuje system metryczny 10/100
3. Nic mnie nie zdziwiło jak zobaczyłem autora działu Hardware

dochodzi do tego że boję się otworzyć piwo bo nie daj boże zobaczę Arti'ego

[#33] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@Naymar, post #30

BTW - nasz zin nie jest skierowany do expertów, bo oni i tak już wszystko wiedzą szeroki uśmiech

No właśnie...ekspert machnie na to łapą, a nikt inny nie bedzie tego czytał z racji tego, iż pokazujesz ten "zin" czy jak ty tam sobie nazywasz, na forum gdzie około 90% userów o amidze co nieco juz wie... i to duzo wiecej niz garść informacji z wikipedii marnie sklecona metodą ctrl+c ctrl+v którą prezentujecie , niektórzy z was twierdzą ze nadaje się to dla nowicjuszy...ok mozna tak uznać tyle tylko ze wtedy powinno się ten zin zareklamować na przykład na jakichś forach emulacyjnych i z nimi nawiązać współprace, bowiem twoj target czytelniczy, jesli taki jest, to tu raczej nie zagląda.

pozdrawiam.
[#34] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@Kitech, post #27

Nie zgadzam się. Fakt, że czasy są ciężkie nie oznacza, że trzeba propagować każde g...o, tylko dlatego, że pojawia się tam słowo "Amiga". Skoro sam komputer ma problem z dotrzymaniem kroku reszcie świata, to niech chociaż jego pasjonaci starają się trzymać odpowiedni poziom. A nie utrzymamy poziomu, jeśli nie będziemy go wymagać. Nie możemy przeto bić brawa każdemu dzieciakowi, który skleci byle jaką stronkę, bo lada chwila dojdziemy do tego, że newsy na głownych stronach amiportali będą w stylu: "Uzdolniony amigowiec samodzielnie wydrukował list do babci", "Bohaterski użytkownik A500 samodzielnie podłączył komputer do gniazdka sieciowego" i brawooo.
[#35] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@Daclaw, post #34

Tak, skoro redaktorem jest Arti 4-92 to nie ma dziwu że artykuł o A100 jest lekko marny. Kolejna sprawa to może bardziej gazetowy klimat? Jakiś PDF, żeby go wydrukować itp. Pozostawię to bez komentarza i oceny.

Nie lubię zbytnio gier.

[#36] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@Daclaw, post #34

Co prawda masz trochę racji, ale lepiej jest robić coś takiego niż nie robić nic. Dodatkowo zawsze możesz podnieść poziom tego zina np. swoimi artykułami.

[#37] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@Santon, post #36

Krytyka ma to do siebie, że krytykuje. Ważne, by była konstruktywna. Myślę, ze nasi koledzy wezmą sobie do serca te uwagi. Nie twierdzę, że sie nie poprawili, ale wciąż błędów jest sporo. Nieważne, że ten zin ma byc skierowany do "nie-ekspertów". Wszystko jedno - informacje powinny być rzetelne i PRAWIDŁOWE. A argument "zrób lepiej" - Ja nie zrobię, nie mam czasu. Doceniam to, że koledzy próbują coś zrobić, by propagować Ami. I nie jestem temu wcale przeciwny. Ale niech biorą sobie krytykę na poważnie i starają się unikać błędów, które raz im wytknięto. Takie jest moje zdanie.

[#38] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@OSH, post #37

no to moze panie i panowie pomozecie i napiszecie jakies artykuly,recezje,opis.
[#39] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@SzaryWilk, post #38

Napisalim i na PPA umieścilim... ;)

[#40] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@5h00n4y, post #39

Łatwo powiedzieć, może jak będe pisał jakąś recke hardwaru, to będę wysyłał do jakiegoś "speca" i będzie korygował zmiany ;)

[#41] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@arti4-92, post #40

Arti, Ty sam powinieneś zadbać o to, by nie wprowadzać ludzi w błąd. A nie zdawać się na "korektora". poszukaj troche w sieci, zapewniam Cię, ze jest bardzo dużo stron o Amidze 1000. Nie samą Wikipedią człowiek żyje...

[#42] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@OSH, post #41

niby tak, ale ostatni raz mi się to zdarzy :D. Teraz A1200 będę recenzował :D

[#43] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@arti4-92, post #42

wiesz co a nie możesz ty jakoś po kolei tego opisywać ?

Ostatnia modyfikacja: 12.08.07 07:40

Ostatnia modyfikacja: 12.08.07 07:42
[#44] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@arti4-92, post #42

widzisz arti4_92 ty masz zapal, a inni calkiem spory zapas wiedzy, tobie chce sie pisac a nam poprawiac/krytykowac. Moze przed wydaniem swego nastepnego artka umiescil bys go gdzies do erraty :) , zapodal do forum lina, a o recenzentow to nie musisz sie martwic - przyjdziemy, poczytamy, poprawimy. O pozniejsze krytyki nie musisz sie martwic, nie beda juz tak nalatywac, bo tez beda maczac w tym artku palce :P

[#45] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@Santon, post #36

ale lepiej jest robić coś takiego niż nie robić nic.
Akurat tutaj mam odmienne zdanie.Jak masz coś spartaczyc to lepiej usiśąc na tyłku i nic nie robic.

[#46] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@piteq, post #45

Prawie wszystkie dane wziolem z internetu, jak widać internetowi nie warto ufać do końca. Z następnymi Amigami i akcesoriami raczej nie będę miał takiego problemu.

[#47] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@piteq, post #45

Poza tym po jaką cholerę robić coś po raz setny? "Recenzja A1200"? Rozumiem użyć słowa OPIS, ale RECENZJA? Recenzuje się wg mnie nowości a nie tak. A to mało o tych komputerach napisano? Mam wrażenie, że tu bardziej chodzi o stwierdzenie "ale ze mnie Amigowiec - robię zina", podczas gdy nie da się ukryć - zrobić stronkę, poprzeklejać różne opisy, coś dodać od siebie każdy może, tylko pytanie po co? Jest już wiele BARDZO rzetelnych opisów i sprzętu i softu, więc po co wrzucać coś KIEPSKIEGO do tego kotła? Żeby inni mieli problem w większym gąszczu z odnalezieniem rzeczy prawdziwie przydatnych?
Żeby to chociaż był zin w wersji elektronicznej, ładnie oprogramowany i działający na Amidze... To by można napisać, że ktoś się bawi w OLDSCHOOL i byłoby OK. Natomiast robienie stronki z czymś, co opisano bez mała już kilkanaście lat temu...

To lepiej byście się dołożyli i porobili bez pośpiechu, solidnie, opisy gier lub użytków na potrzeby PPA. Bo z tym "zinem" jak to nazywacie, to wg mnie rozmienianie się na drobne i robienie dla samego robienia.

P.S.
Też uważam, że lepiej nie robić nic, niż robić baaardzo średnio ;)

P.S. II

"Prawie wszystkie dane wziolem z internetu"

Gdzie sens, gdzie logika? Brać coś z netu (nawet nie sprawdziwszy rzetelności informacji) i powtórnie umieszczać w necie? No i pisze się "wziąłem" - nieładnie jak na redaktora przystało ;)

P.S. III
Proszono o krytykę, więc czuję się uprawniony do dodania swoich 3 groszy ;)

Ostatnia modyfikacja: 12.08.07 11:03
[#48] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@Naymar, post #1

Co to za syf? Nauczcie sie czegos o HTML, kodowaniu znakow. Przeciez tego nie da sie czytac.

""

ROTFL

[#49] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@Naymar, post #1

Sensible Soccer:
Rzut izometryczny w tej grze?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rzut_izometryczny

Poza tym grafika wcale nie jest piekna ( ) jak twierdzi autor recenzji. Nawet na tamte czasy ludziki skladajace sie z kilku pikseli byly dosyc biedne. To co zdecydowalo o fenomenie Sensible Soccer i przykuwalo na miesiace (takze i mnie) to tzw grywalnosc.

No poza tym to opis A1000 rozwalil mnie rownie mocno jak moich poprzednikow. Pomijam bledy merytoryczne, chodzi mi bardziej o stylistyke.

Najlepsza z calego "zinu" jest oprawa graficzna. Wszystko ulozone w miare czytelnie. Acha, powinien byc tylko jeden suwak gora/dol. Najlepiej zeby cala strona byla przesuwana, przesuwany tekst jest niewygodny.

[#50] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@pjk, post #48

Na szczęście to nie ja pisałem kod strony ;P. Ale z tą wersją elektroniczną w formie programu na amige, to fajny bajer :D.

[#51] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@Sylwester, post #19

a czego w tym slowie nie rozumiesz?
[#52] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@arti4-92, post #50

Na szczęście to nie ja pisałem kod strony ;P.
Moze to i lepiej?

Ale z tą wersją elektroniczną w formie programu na amige, to fajny bajer.:D

To moze zrobicie?
[#53] Re: Już jest! Pełnoprawny nr 01 AMIGAZINU !!!!

@Kubal, post #52

Wiesz myślałem o czymś w stylu przeglądarki "obrazów" tyle że ograniczonej do kilkunastu obrazków, maga odpowiednio by sie przerabiało do formy obrazkowej i poprostu przeglądało te foty(np. lewy guzik to do tyłu, guzik prawy to następna strona;) ), ale myślę też ze by zaraz wszyscy to skrytykowali tak samo jak nr 01 ;)

Ostatnia modyfikacja: 12.08.07 19:58
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem