kategoria: Sprzęt
[#1] Jak rozebrać tą mysz?
Mam taką mysz

Jak ją rozebrać aby nie zepsuć? Rozbierał to ktoś?
[#2] Re: Jak rozebrać tą mysz?

@QkiZ, post #1

Pod naklejką nie ma śruby?
[#3] Re: Jak rozebrać tą mysz?

@QkiZ, post #1

Pod stopkami powinny być śrubki
[#4] Re: Jak rozebrać tą mysz?

@QkiZ, post #1

Tu jest śrubka:
[#5] Re: Jak rozebrać tą mysz?

@Sounder, post #2

Chyba dziś nie jest mój najlepszy dzień. Nie wpadłem na to że to pod naklejką efunzine. Wystarczy jedna śrubka aby rozebrać. Okazuje się że w myszce są zwykle mikrostyki, jak w pecetowej myszce. Jak się zepsują to Omrony wlutuje.
Pytanko mam do posiadaczy tej myszy: nie blokują wam się przyciski w tej myszce?

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2020 13:59:42 przez QkiZ
[#6] Re: Jak rozebrać tą mysz?

@QkiZ, post #5

Nie wiem o co chodzi w tych przyciskach, ale chyba udało mi się je naprawić. Gdy naciskałem je czasami blokowały się i trzeba było użyć nieco więcej siły niż normalnie, potem było słychać trzask i przycisk myszy został wciśnięty. Rozebrałem, poruszałem przyciskami w górnej części obudowy i problem (na razie) zniknął.
[#7] Re: Jak rozebrać tą mysz?

@QkiZ, post #6

U mnie to już druga myszka z taką "usterką".
Wadliwym elementem była wypustka która trzyma przyciski myszki - ona pęka / wyłamuje się / wycina.
Bez niej przyciski ruszają się na bok i nie trafiają w mikroswitcha.
link
link
Za pierwszym razem naprawiłem po przez wgrzanie drucika w miejsce wyłamanej wypustki , za drugim razem w otwór elementu przycisków myszki wkręciłem małą śrubkę od obudowy kieszeni zewnętrznej.
[#8] Re: Jak rozebrać tą mysz?

@RokiS, post #7

Ja miałem wrażenie że bardziej blokują się w tym miejscu (zaznaczyłem na niebiesko)

[#9] Re: Jak rozebrać tą mysz?

@QkiZ, post #8

No to u mnie coś podobnie wyglądało, tak jak piszesz wrażenie że się przycinały przyciski, szczególnie lewy - musiałem go delikatne palcem przesuwać - szukać miejsca w którym nacisnąć żeby klik nastąpił :)

Ps: a tak przy okazji: w Google Chrome nie wyświetlają się mi Twoje fotki :) ( tzn z odp nr 4 jest - z reszty brak ) ktoś jeszcze tak ma?

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2020 08:57:50 przez RokiS
[#10] Re: Jak rozebrać tą mysz?

@RokiS, post #9

Hmm... dziwne. Na telefonie w Chrome się wyświetlały, na kompie nie.
Wiem czego. Mixed content. Muszę dorobić httpsa na serwisie do hostowania obrazków.
No to u mnie coś podobnie wyglądało, tak jak piszesz wrażenie że się przycinały przyciski, szczególnie lewy - musiałem go delikatne palcem przesuwać - szukać miejsca w którym nacisnąć żeby klik nastąpił :)

Lewy szczególnie, choć i na prawym też potrafiło się zablokować. Gdy naciskałem palcem w tym dołku na lewym to w miarę działało, ale gdy nacisnąłem gdziekolwiek indziej prawie zawsze się blokował.

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2020 12:24:07 przez QkiZ
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem