[#1] Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9
Hello. Czy ktoś wie jakiego programu użyć, aby zmienić wygląd górnego paska WB, aby wyglądało to podobnie jak na ilustracji:

AfaOS odpada, używam VisualPrefs i Birdie.
[#2] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@Ponki1986, post #1

Programem Dashboard z pakietu Executive
[#3] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@ritzu, post #2

Na Aminecie jest wersja 2.1 z 1997 roku. Czy to jest ostatnią, najnowsza wersja?

EDIT: http://cd.textfiles.com/amigama/amigama199804/WWW/AIRI/eng_executive.html

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2020 22:21:34 przez Ponki1986
[#4] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@Ponki1986, post #1

W przypadku tego screenshot'a jest to zrobione programem VisualPrefs, a ten skin Cammy kiedyś wrzucała gdzieś na EAB.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2020 22:26:45 przez AmiClassic
[#5] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@ritzu, post #2

Możesz przybliżyć jak to zrobić? Pobrałem z Aminetu Executive i key. Działa wszystko ale nie umiem tam nic ustawić w Dashboard. Tak wygląda jakby był od zupełnie czego innego. U mnie to tak wygląda jak na zdjęciu w załączniku. link

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2020 19:46:10 przez tukinem
[#6] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@tukinem, post #5

Nie przybliży, bo Dashboard służy do czego innego.

Guide:
Dashboard lets you open windows on public screens and create any
number of meters on each window.

Przykład działania Dashboard:
[#7] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@AmiClassic, post #6

To jak w takim razie zrobić to w visualprefs? Nie ma nigdzie poradnika do tego programu. Czy to był użyty jakiś gotowy moduł czy można go ręcznie ustawić jakoś?
[#8] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@tukinem, post #7

Można. Napisałem kiedyś tutorial do Commodore & Amiga Fun o Visual Prefs. Postaram się go znaleźć. Jak nie, to szukaj choćby na issu, tam są wszystkie numery.
[#9] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@don_rafito, post #8

Mam. Wszystkie są tutaj:
Issu C&A Fan Ramos C64
Dokładniej mówiąc, numer 6 i 7.
[#10] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@don_rafito, post #9

Dokładniej mówiąc, numer 7 i 8

Poszukam tego skina i wieczorem postaram się coś wrzucić.
[#11] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@don_rafito, post #9

Dzieki wielkie. Google nie pomoglo dlatego napisalem ze nie ma poradnika. Z checia zapoznam sie z lektura :)
[#12] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@don_rafito, post #9

Ściągłem z chomika 10 numerów C&A Fun. Bardzo fajne artykuły napisane w ciekawy sposób ktoŕy potrafi wciagnac. Probowalem zrobić tą belke w workbench ale jedyne co mi sie udaje to zmienic kolor belki oraz jej wysokość póki co.
[#13] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@Ponki1986, post #1

Panowie, to nic trudnego. Ja z screenshot-a, którego sam zamieściłem na początku posta, pobrałem SBarLogo i o oto efekty:

Musiałem tylko w FullPalette zablokować jeden dodatkowy kolor, który teraz wypełnia całe tło górnego paska.

Natomiast skórka do VP, która zawiera owe logo nosi nazwę Silver i jak się dobrze poszukać, to można ją znaleźć na EAB.
[#14] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@Ponki1986, post #13

No ładnie Ci to wyszłoOK
[#15] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@don_rafito, post #14

Ja dalej nie wiem jak dodać grafikę :) czy to trzeba wrzucić plik z grafiką w odpowiedni folder? Mogę jedynie zmienić kolor i wysokość belki w VP... nie wiem już zupełnie o co tu chodzi. :(
[#16] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@tukinem, post #15

Tak na szybko jako przykład: link

Na Aminecie jest sporo skinów do VP, nie wszystkie tak kompletne jak ta Rebel'a, ale zawsze można coś wybrać.
[#17] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@tukinem, post #15

W artykule jest wszystko napisane. Robisz dwa brushe. Np. w iff. Pierwszy default zawiera trzy obrazki: gadżet na aktywnym oknie, drugi gadżet wciśnięty na aktywnym oknie, trzeci to gadżet na nieaktywnym oknie. Drugi brush to maska dla pierwszego default.mask i składa się tylko z 2 barw: kolor zero (tło) i 1 pierwszy kolor. Oba muszą być identycznych rozmiarów. I oba muszą być zrobione w tej samej palecie. Gadżet na belce składa tylko z pojedynczym brushów. Robisz w sys katalog Gadżety VP (albo inaczej. Tam wszystkie kopiujesz. Otwierasz VP, rozwijasz listę gdzie jest napisane pisaki i przechodzisz do system. W ramki wybierasz borderless, a w bitmaps wskazujesz katalog gdzie są wszystkie gadżety (pobierz przykłady z Aminetu zobaczysz jak to wygląda)
[#18] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@AmiClassic, post #16

Fajny filmik OK
Ja Birdie mam w WBStartup, razem z plikami graficznymi. Tylko je podmieniam zmieniając nazwę
[#19] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@don_rafito, post #18

U mnie birdie siedzi w user-startup. Bez bprefs i birdie.prefs. Eszystkie ustawienia birdie mam od razu w user-startup. Chyba tak jest najlatwiej. Jedna komenda w jednej linijce.
[#20] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@don_rafito, post #17

Udało się :) Do wyboru folderu z bitmapami był guzik ze znakiem "?" i to mnie zmyliło. Myślałem że to po prostu przycisk z jakąś pomocą i nawet go nie sprawdzałem. Wielkie dzięki :)
[#21] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@AmiClassic, post #16

link
udało się :) ciężko było ściągnąć silverskin bo usunęli linki z EAB
[#22] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@AmiClassic, post #16

link
udało się :) ciężko było ściągnąć silverskin bo usunęli linki z EAB
[#23] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@tukinem, post #22

Udało się połowicznie, okienka nawet fajne, ale górna belka wygląda dziwnie z tym SBarLogo'sem

Co do skina to jeden wpis w Google i jest (post nr 8): link
[#24] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@AmiClassic, post #23

Czemu dziwnie wygląda? Cały skin łącznie z bitmapą załadowany jest w visualprefs. Dodatkowo dodane są patterny z birdie. I to wszystko. Może czcionka z titleshadow trochę dziwna ale silverskin green ustawiłem w całości. SBarLogo też jest z tej skórki.
[#25] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@tukinem, post #24

Ale Ty załadowałeś tylko bitmapy. Nie załadowałeś preferencji tego skina i dlatego górna belka nie jest w kolorze SBarLogo. Nie mówię już o palecie przygotowanej pod tego skina.
Rzuć okiem na screenshot'a w pierwszym poście, albo obejrzyj filmik z postu 16.
[#26] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@AmiClassic, post #25

Musisz zmienić w VP kolor górnej belki, przewiń listę obiektów i tam są 4 zwierające w nazwie słowo Bar. Przydało by się za pomocą FullPalette zablokować jeden dodatkowy kolor i nadać mu wartości R68 G68 B68.
[#27] Re: Zmiana wyglądu górnego paska w Workbenchu 3.9

@Ponki1986, post #26

Przyznaję. Nie oglądałem dokładnie filmiku z linku. W VP po załadowaniu ustawień klikałem zawsze zastosuj, zamiast zastąp. Dlatego nie wszystko się udawało. Dzìęki za filmik instruktażowy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem