[#1] automatyczne odtwarzanie muzyki
Witam znowu.
Nie wiem czy to dobrze ujmę, ale chciałbym sobie ustawić coś takiego, że dwa razy kliknę na danym pliku .mod, lub mp3 i uruchamia się odtwarzacz - w moim przypadku DeliTracker II.
[#2] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@tukinem, post #1

a który masz OS?
w prefsach powinieneś mieć DefIcons:

otwierasz w DefIcons, szukasz na liście "mod", klikasz 2x i w otwartym okienku przechodzisz do zakładki Icon i zmieniasz Default Tool, wskazując wybrany program. Później save, save, itd. Nie wiem tylko czemu on po tym nie zatrybia dopóki nie zrobię restartu.
możesz też zmieniać default toola dla pojedyńczego pliku poprzez prawoklik na nim i z menu Icon->Information i dalej podobnie.
[#3] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@snajper, post #2

Nie wiem tylko czemu on po tym nie zatrybia dopóki nie zrobię restartu.

Bo zmiany zapisujesz w ENVARC:, a nie w ENV:. System przy starcie kopiuje zawartość ENVARC do ENV i wtedy masz zmiany wprowadzone. Jeśli chcesz mieć zmiany bez restartu zapisuj zmiany, a potem zsynchronizuj je do ENV.
[#4] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@QkiZ, post #3

ok, dzięki.
[#5] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@snajper, post #4

Taką synchronizację zrobi za Ciebie Env-Handler. Dodatkowo, jeśli masz mało pamięci RAM, to nie są do ENV zbędnie kopiowane wszystkie pliki z ENVARC. Jeżeli np. ikonka def_mod.info nie będzie w ENV:Sys, a pod WB otworzysz okno z takimi plikami, to ENV-Handler automatycznie ją skopiuje z ENVARC:Sys. W sekwencji startowej robisz mała zmianę z:

C:MakeDir RAM:T RAM:Clipboards RAM:ENV RAM:ENV/Sys
C:Copy >NIL: ENVARC: RAM:ENV ALL NOREQ

na

C:MakeDir RAM:T RAM:Clipboards
C:ENV-Handler

Jeszcze dodatkowo trzeba skasować linijkę:

Assign >NIL: ENV: RAM:Env

Tutaj masz link do niego:

http://aminet.net/package/util/sys/envhandler

Przeczytaj dokumentację, jest w niej info, że uruchomienie z odpowiednim parametrem ENV będzie widoczny na WB jako dysk.
[#6] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@snajper, post #2

Mam WB 3.1.4. Dzisiaj zobaczę czy mam bo nie pamiętam. Jak cos to go dogram. Myslalem ze to sa datatypy.
[#7] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@Ponki1986, post #5

Taką synchronizację zrobi za Ciebie Env-Handler.

Tak, pod warunkiem że dana ikonka nie została jeszcze użyta jako deficon. Jeśli już została użyta, jest już w ENV: i nie zostanie z skopiowana z ENVARC. Więc zmiana na deficon nie będzie aktywna dopóki nie zrestartujesz systemu.
Dodatkowo, jeśli masz mało pamięci RAM, to nie są do ENV zbędnie kopiowane wszystkie pliki z ENVARC.

Dodatkowym plusem jest szybszy start systemu.

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2020 07:52:22 przez QkiZ
[#8] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@tukinem, post #1

Nie wiem jakiego systemu uzywasz ale ja na OS3.9 mam to zrobione tak:
1. mam zdefinowana ikonke domyslna (np def_mp3, def_mod, itp itd)
Oczywiscie ikonki te trzeba odpowiednio otakowac w preferencjach DefIcons
2. ikonki te jest typu "Project" ktore w trybie "Shell" odpalaja taki skrypt:

.key plik/a
cd >env:kat
cd hd1:muzyka/delitracker_ii
delitracker2 module "$kat/<plik>"
[#9] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@snajper, post #2

Zainstalowałem DefIcons44 z Aminetu. Nic się nie dzieje nawet gdy ręcznie załączam DefIcons. SYS:Prefs/DefIcons Prefs również się nie uruchamia. Według dokumentacji nic specjalnego nie trzeba dodatkowo dogrywać. Czy to problem, że zamiast minimum OS3.5 mam OS 3.1.4?
[#10] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@tukinem, post #9

O ile dobrze pamietam to DefIcons wspolpacowalo nawet z 3.1 bo dolaczno go do pakietu NewIcons (o ile mnie pamiec nie zawodzi).
[#11] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@Phibrizzo, post #10

To u mnie nie uruchamia ani jednego ani drugiego. Zainstalowałem DefDIcon i to zadziałało. Skopiowałem którąś ikonkę do ENV-Archive dwukrotnie. Jednej dałem nazwę def_mp3 a drugiej def_mod. Obojgu dałem ścieżkę dostępu do DeliTrackera. Przy mp3 uruchamia się program i pisze "out of memory", mimo że ręcznie gdy wczytam mp3 to gra. Przy modach uruchamia się program i na tym koniec. Dopiero gdy przerzucę plik mod na odtwarzacz, to gra. Dziwne to wszystko.
[#12] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@Phibrizzo, post #10

Pamięć Cię nie zawodzi
Z DefIcons dołączonym do NewIcons jest taki problem, że OS 3.1 'słabo' je obsługuje
i zamiast dwukliku mamy trójklik, bo trzeba jeszcze potwierdzić to w tym okienku...:

... co jednym może przeszkadzać, innym nie.
Jakimś rozwiązaniem jest tworzenie ikon do plików i wtedy działa dwuklik, ale to już nie jest idea DefIcons.

Najlepszą opcją jest instalacja DefIcons44 i sprawa się rozwiązuje definitywnie jeśli chodzi o dwuklik. Jedyny 'mankament' to niedziałanie DefIconPrefs (ReAction). Problem ten dotyka także OS'a 3.1.4.
Ja np. edytowałem preferencje w OS 3.9 i przerzuciłem do 3.1, choć zapewne dla większości użytkowników defaultowe preferencje w zupełności wystarczą.

P.S. Tak z ciekawości pytam: skoro w OS 3.9 działa bez problemu dwuklik, to po co Ci ten skrypt?
[#13] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@tukinem, post #11

Coś masz źle skonfigurowane, bo sprawdziłem przed chwilą i zarówno mod. jak i .mp3 działają bez problemu z dwukliku (na 3.1 i 3.1.4).
[#14] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@AmiClassic, post #13

Trochę namieszałem. Po instalacji deficons44 i zgraniu ikon do env-arc:sys działa dwuklik. Uruchamia się delitracker ale przy mp3 pisze "out of memory". Mod się uruchamia, ale delitracker działa jakoś bez wszystkich wtyczek. Gdy delitracker jest uruchomiony to już dwuklik nie działa a jedynie mogę przeciągać ikonki modów na odtwarzacz żeby zmienić dany utwór. Mp3 żeby załączyć to muszę włączyć delitracker i dopiero w programie otworzyć utwór no ale właśnie o to mi chodzìło żeby zawsze z dwukliku uruchamiać. Jak może być out of memory, skoro mam ponad 7MB chipu i 120MB fastu dostępne?
[#15] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@tukinem, post #14

Wszystkie pliki mp3 bez wyjątku dają taki efekt?
Sprawdź tą: link

W sumie to po co pod emulatorem słuchać mp3?
Nawet na Ami z mojej stopki jest to sztuka dla sztuki, tu lepsze efekty (mniejsze obciążenie) daje format ADP4.
[#16] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@AmiClassic, post #15

No właśnie to tylko sztuka dla sztuki :) nie słyszałem o formacie adp4. No ale w sumie jeśli trzebaby konwertować muzykę to bez sensu. Ważne że działa i że ogarnąłem delitracker ii. Kiedyś z rok temu zobaczyłem ten program na aminecie, myślałem że wystarczy tylko zainstalować. Przez ten czas trochę się człowiek zaznajomił z Amigą. Trzeba było nauczyć się że trzeba zainstalować AHI, mpega itd. Amiga OS to nie windows gdzie wystarczy zainstalować winamp hehe :) wiem że mp3 w Amidze jest mało użyteczne ale udało się odtworzyć muzykę i dało to satysfakcję :)
[#17] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@tukinem, post #16

do modków polecałbym EaglePlayera. Jest dużo wygodniejszy i ładniejszy niż DeliTracker.

(screen przykładowy z gogla)

dodam, że DeliTracker ogólnie odstawia cyrki przy autoodtwarzaniu modułów - u siebie sprawdziłem kilka i np. po dwukliku na ten kawałek odtwarza go w żółwim tempie i nawet maksymalne przyspieszenie plusikiem niewiele pomaga. Podczas gdy ten sam plik otwarty z poziomu programu jest odtwarzany prawidłowo. Nie wiem od czego to zależne - obejrzałem ten modek w trackerze i co było w nim dziwne, to że na początku miał dwa różne eFy pod rząd.
[#18] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@snajper, post #17

Do modów to tylko HippoPlayer, do egzotycznych formatów DP i EP, do adp4 czy mp3 tylko SongPlayer. Każdy użytkownik ma swoje przyzwyczajenia i nie o wygląd tu chodzi a jak najlepszą procedurę odtwarzającą szeroki uśmiech
Jak pokazałeś DP wykłada się na komendzie Fxx, a w zasadzie zapewne na F20 wzwyż czyli ustawienie tzw. speed tick. Kiedyś używałem przez krótki czas QuadraPlayera dopóki nie okazało się, że nie 'kuma' komendy D00 i mój własny moduł wpadał w loop'a już w pierwszym tracku. Dla potwierdzenia, że to ta komenda odpaliłem 'Black Queen' Dreamer'a i Quadra opuściła mój dysk

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2020 21:07:20 przez AmiClassic
[#19] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@snajper, post #17

Kiedyś próbowałem chyba EaglePlayer ale nie odczytywał mi modów albo s3m już nie pamiętam. A mp3 odczytuje?
[#20] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@tukinem, post #19

A mp3 odczytuje?
Tak.
[#21] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@tukinem, post #19

pewnie. EaglePlayer odczytuje wszystko. Tylko FLAKów chyba jeszcze nie ani tfmx. Ale to nie szkodzi.
poniżej hakerski pokaz EaglePlayera odtwarzającego mp3, parę zajebistych modułów s3m, xm, mod, dw i kiepski moduł Krashana w digiboosterze. Miał też być test nowo odkrytego Natami-kitku na Amidze 500, ale mi padły amigowe internety, więc z chwilowej niedyspozycji Amiga 500 nie ma kitku. buuu! I modułu z Walkera też nie odtworzył - nawet nie wiem jaki tam jest format.

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2020 23:14:54 przez snajper
[#22] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@snajper, post #21

EaglePlayer odpala TFMX. Skąd pomysł że tego nie robi?
[#23] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@mailman, post #22

napisałem, że "chyba". Możliwe, że po zmianie nazw plików na np. mdat.loader, smpl.loader by je zrozumiał - ja przenosiłem te moduły dla testu z windy, gdzie zwyczajowo format jest odwrotny (choć tu też jedne playery je kumają w obydwu postaciach, inne nie).
[#24] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@snajper, post #21

Ten Coffin był odpalony na Vampire czy na emulatorze? Pytam bo mam wrażenie, że przesuwanie okienek coś 'szarpie' bardziej niż u mnie pod emulatorem. Zalecałbym też zmianę czcionki na Xen8, bo tą ucina i brzydko to wygląda.

EaglePlayer odczytuje wszystko. Tylko FLAKów chyba jeszcze nie...
To w końcu odczytuje wszystko czy nie? A gdzie np. OGG, WavPack, Monkey'sAudio, MPC i wielu wielu innych? Nawet amigowego ADP4 nie potrafi

...ani tfmx. Ale to nie szkodzi.
Jak to nie szkodzi!? W TFMX powstało wiele świetnych amigowych tracków!

poniżej hakerski pokaz EaglePlayera...
Czyli to haker Ci się włamał i przełączył obraz na windę? Bo od tego momentu już nie ma co oglądać, chociaż i przed tym było to ciężkostrawne.

... odtwarzającego mp3, parę zajebistych modułów s3m, xm, mod, dw i kiepski moduł Krashana w digiboosterze.
Gdybym miał komuś polecić EaglePlayer'a i pokazać spektrum jego możliwości, to ten filmik kazałbym mu omijać z daleka, bo repertuar (w większości), jak i jego prezentacja...były ciężkostrawne.

Nie przygotowałeś się do tego dobrze i nie przygotowałeś tej prezentacji dobrze.
Szkoda bo mógł wyjść fajny pokaz sporych możliwości 'formatowych' EaglePlayera.

Tu masz mały suplement do Twojego filmu:
[#25] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@AmiClassic, post #20

U mnie na 020 mp3 odtwarza bardzo wolno i program się wiesza. W MPEGAudio ustawiłem na 11025Hz mono a i tak jest tragedia. Na tych ustawieniach DeliTracker odtwarza płynnie. Z DeliTrackera dodałem MPEGA a usunąłem MPEGAudio i dalej to samo. DeliTracker sobie lepiej radzi na słabszych maszynach. Na 040 wszystko gra super za to.

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2020 10:11:30 przez tukinem
[#26] Re: automatyczne odtwarzanie muzyki

@AmiClassic, post #24

To w końcu odczytuje wszystko czy nie? A gdzie np. OGG, WavPack, Monkey'sAudio, MPC i wielu wielu innych? Nawet amigowego ADP4 nie potrafi

"wszystko" - w domyśle: amigowe. Kto normalny próbuje słuchać większości w/w formatów na Amidze? Nawet jeśli ma tak zajebisty sprzęt jak wompierz.

Jak to nie szkodzi!? W TFMX powstało wiele świetnych amigowych tracków!

wiadomo, bo w końcu TFMX to Turrican i dlatego to jest najzajebistszy format.
a nie szkodzi - bo, jak widzisz - tfmx jednak odtwarza.

Czyli to haker Ci się włamał i przełączył obraz na windę?

tak. Alee później go przegoniłem, tylko tego nie udało się zarejestrować, bo w międzyczasie wyłączył mi kamerę. :/

Nie przygotowałeś się do tego dobrze i nie przygotowałeś tej prezentacji dobrze.
Szkoda bo mógł wyjść fajny pokaz sporych możliwości 'formatowych' EaglePlayera.

zdziwiłbym się, gdyby wyszedł fajny pokaz możliwości EaglePlayera, bo zamierzenia takie nie były, a jego możliwości nawet sam do tej pory nie zgłębiałem. TAk naprawdę to miał być tylko pokaz fajnego kitku. To przykre, że ludzie potrafią być tak ślepi na piękno i nawet nie zwrócić uwagi na kitku, stanowiące kulminację całego spektaklu. buuu!

a co do ADP4... ktokolwiek ma w tym zapisane cokolwiek? Za wyjątkiem nieugiętych hardkorów, którzy do słuchania MP3 używają stockowej Amigi 1200 i być może ten format daje im kilkuprocentowy przyrost wydajności.

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2020 11:11:07 przez snajper
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem