[#1] Miami i prędkość
Takie małe pytanko. Mam PPC200 + 040/36 i BVision. Ustawienia Seriala: prędkość transmisji 31250 i wielkość bufora 512, po stronie Miami prędkość mam ustawioną na 115200. A teraz pytanie: Dlaczego nie mogę uzyskać nigdy szybszego połączenia na modemie Asmax 1456VQE prędkości większej niż 28800? Z tego co pamiętam ok 0,5 roku temu miami pokazywało najczęściej 36800 czy coś takiego. Zaznaczam że w mojej miejscowości mam centralę cyfrową i łączę się przez 0w202122 oraz poprzez ATDT. Co jeszcze ożna zmienić aby zwiększyć prędkość?
Pozdrawiam

[#2] Re: Miami i prędkość

@Arbuz, post #1

Ustawienia Seriala nie maja wplywu na ustawienia Miami. Jakbys mial 68060/50MHz, to spokojnie osiagnal bys na standargowym serialu 57600 i taki transfer przez modem. Jednak ty masz 68040/36MHz wiec polecam, albo wewnetrzny (wbudowany w Miami) sterownik seriala, albo inny rownie szybki z Aminetu.
[#3] Re: Miami i prćdkość

@Krzysztof, post #2

Tak używam wbudowany w miami bulit-in serial(PPP/CSlip) i jest tak samo 28800 (

[#4] Re: Miami i prćdkość

@Arbuz, post #3

a probowales 8n1.device?
Patrz Aminet

Jesli to ne pomoze to ide o zakîad ze masz cos zle ustawione w miami.
[#5] Re: Miami i prćdkość

@Arbuz, post #3

28800 masz pomiędzy centralą a modemem i na to raczej nic nie poradzisz. Widocznie linia jest słaba. Natomiast pomiędzy modemem a Amigą masz tyle ile ustawiłeś w Miami.
[#6] Re: Miami i prćdkość

@Jacek Rzeuski, post #5

Tia wszystko ok tyle że tepsa się chwali że mamy najnowocześniejszą centralę na rynku (

[#7] Re: Miami i prćdkość

@Dariusz Krzempek, post #4

8n1.device na aminecie wyszukiwarka nie znajduje (

[#8] Re: Miami i prćdkość

@Arbuz, post #7

Znajduje jak wpiszesz: 8n1

http://www.aminet.net/aminet.cgi?string=8n1

[#9] Re: Miami i prćdkość

@grxmrx, post #8

Dobra THX znalazłem. Przy najbliższym połączeniu z netem wypróbuję.

[#10] Re: Miami i prćdkość

@grxmrx, post #8

Acha jeszcze jedno: lepiej ustawić RTS/CTS czy Xon/Xoff?

[#11] Re: Miami i prćdkość

@Arbuz, post #6

A kable pomiędzy Twoim domem a centralą? Bo to wyznacza prędkość a nie typ centrali.
[#12] Re: Miami i prćdkość

@Arbuz, post #10

RST/CTS !!! Koniecznie!
[#13] Re: Miami i prćdkość

@Dariusz Krzempek, post #12

To dlaczego ja mam od lat ustawione na Xon/Xoff i dzialam na modemie z maksymalna predkoscia? Musze przelaczyc na RST/CTS i sprawdzic co sie stanie.
[#14] Re: Miami i prćdkość

@Jacek Rzeuski, post #11

Podobno wszystko na swiatlowodzie. I nadal jest 28800. Ale wczoraj o godz 3.00 mialem raz 36 ale 10 minut pozniej juz standard 28800

[#15] Re: Miami i prćdkość

@Arbuz, post #14

Czyli lobuzy celowo ograniczaja do 28 po to abys dluzej siedzial na impulsach, i mogli wyciagnac wiecej kasy :(
[#16] Re: Miami i prćdkość

@Andrzej Drozd, post #15

To Ci dopiero lobuzy. Chyba dam sobie z tym spokoj. A tak wogole to zakladajac ISDN to cos trzeba zmieniac w miami (bo chyba jest szybciej)?

[#17] Re: Miami i prćdkość

@Arbuz, post #1

A tak wogole to musze miec jakis inny modem do ISDN? Mam ASMAX1456VQE?

[#18] Re: Miami i prćdkość

@Krzysztof, post #13

No i sprawdzilem. Po zmianie Xon/Xoff na RST/CTS, nie moglem sië placzyc sie z internetem. Czyli musi byc Xon/Xoff.
[#19] Re: Miami i prćdkość

@Krzysztof, post #18

Nie uzywaj bulit in serial w miami tylko serial. device i w prefsach seriala ustaw rts/cts i sie polaczysz ale to i tak nie zmienia u mnie predkosci polaczenia

[#20] Re: Miami i prćdkość

@Arbuz, post #17

Cyfrowy, którego do ami raczej nie podłączysz, chyba że masz USB

[#21] Re: Miami i prćdkość

@Arbuz, post #14

A moze transfer spada bo jakis sasiad ostro ciagnie z sieci , u mnie , na wiosce tez transfery skacza jak opetane , czasem idzie bardzo szybko , a w piatki i soboty wieczorem to mozna dac sobie spokoj , nawet poczty nie idzie sciagnac .

[#22] Re: Miami i prćdkość

@Arbuz, post #19

Ja wîasnie uzywam serial.device z AmigaOS3.9, a nie wbudowanego. Moze to jest u mnie spowodowane jakas sprawa techniczna u tepsy?
[#23] Re: Miami i prćdkość

@Ghost, post #20

Bez obaw. Sa cyfrowe modemy podlaczane pod serial.
[#24] Re: Miami i prćdkość

@Krzysztof, post #23

Napisz coś wićcej na ten temat. Są jakieś problemy z konfigiem?

[#25] Re: Miami i prćdkość

@Arbuz, post #24

Sam nie mam takiego modemu. Ale jesli nie jest to "winmodem", to konfiguracja bedzie taka jak przy analogowych.
[#26] Re: Miami i prćdkość

@Arbuz, post #14

masz koncowke swiatlowodu w domu?
[#27] Re: Miami i prćdkość

@v., post #26

Swiatlowodd to jest ale tylko do centrali od najblizszej Tepsy a do mnie dochodzi zwykly druciak. Ale watpie aby to mialo najwiekszy wplyw na predkosc.

[#28] Re: Miami i prćdkość

@Arbuz, post #27

A tymczasem tak właśnie jest.
[#29] Re: Miami i prćdkość

@Jacek Rzeuski, post #28

Niby tak ale czemu inni na standard linii maja wieksze predkosci?

[#30] Re: Miami i prćdkość

@Arbuz, post #29

Powodów mogą być dziesiątki. Nie da się tego stwierdzić bez szczegółowych badań i pomiarów linii i sprzętu do niej podłączonego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem