[#1] Apollo 1240 - nie wykrywa FPU ?
Cześć, naprawiam kartę jak w temacie, karta ruszyła pamięć wykrywa ok, testuje się ok ale advanced amiga analyzer pokazuje FPU: NONE

Z tego co wiem ta karta powinna mieć FPU zintegrowane, czy możliwe jest że advanced amiga analyzer nie widzi FPU ? ewentualnie może ktoś mógłby naprowadzić mnie na właściwy kierunek w poszukiwaniu problemu ? Niestety słabo znam te karty.

Z góry dzięki :)
[#2] Re: Apollo 1240 - nie wykrywa FPU ?

@kataklysm, post #1

A masz 68040.library? Bo powinna być.
Druga możliwość - procesor bez FPU.
[#3] Re: Apollo 1240 - nie wykrywa FPU ?

@wali7, post #2

Procesor jaki masz?
[#4] Re: Apollo 1240 - nie wykrywa FPU ?

@wali7, post #2

odpalone z kicka 3.1 cloanto i dyskietki z advanced amiga analyzer jeszcze nie patrzyłem czy tam jest 68040.library

właściciel jest pewien że procesor ma FPU, soft podaje 68040 ale dokładnego oznaczenia nie znam, ma przyklejony wielki radiator nie chcę go ruszać bez potrzeby.

Oprócz tej sztuki naprawiałem jeszcze jedną ale już jakiś czas temu i nie pamiętam jak się identyfikowała pod tym softem...

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2020 11:08:20 przez kataklysm
[#5] Re: Apollo 1240 - nie wykrywa FPU ?

@kataklysm, post #4

68040 występował także w wersji bez FPU, ale skoro właściciel twierdzi że FPU jest, to pewnie jest :)
Jedną z funkcji 68040.library jest prawidłowe rozpoznanie FPU w tym procesorze. Bez niej FPU nie jest widziany. W przypadku Apolla ważne jest znalezienie odpowiedniej biblioteki, zdaje mi się ta z pakietu MMU z Aminetu są OK.
[#6] Re: Apollo 1240 - nie wykrywa FPU ?

@kataklysm, post #1

[#7] Re: Apollo 1240 - nie wykrywa FPU ?

@wali7, post #5

Dziękuję wszystkim po instalacji pakietu mmu z aminetu wszystko jest wykrywane poprawnie :)
[#8] Re: Apollo 1240 - nie wykrywa FPU ?

@kataklysm, post #7

Ogólnie to wystarczy 68040.library z dyskietki instalacyjnej do karty Apollo.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem