[#1] OSSC vs OSSC-X Pro konwerter - jaki wybrać?
Hej,
ponieważ mój TV nie posiada wejścia VGA jak i EURO postanowiłem zainteresować się tematem konwertera/skalera.
Potrzebuję coś takiego, aby móc podłączyć Amigę 1200 po EURO, jak i stare PC pod VGA.
Mam już 2 adaptery, niestety oba nietrafione (a nie kosztowały mało - jeden 100zł a drugi 70zł).
Na adapterze EURO obraz z Amigi jest szary i ledwo widoczny, wręcz nieczytelny ( link ).
Na adapterze VGA obraz jest dobry, ale brak wsparcia dla rozdzielczości dosowej ( link ).
Do trzech razy sztuka.
Tym razem chcę zakupić coś porządnego i sprawdzonego - zastanawiam się nad OSSC.
Zobaczyłem, że są dwie wersje - OSSC i OSSC-X PRO.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał styczność i czy ten sprzęt będzie się nadawał do moich potrzeb? Który wybrać? Czy pro wart jest dopłaty (około 150zł).
Typ 1
link
Typ 2 (PRO)
link
Bardzo dziękuję za porady.

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2020 13:03:53 przez cj grass
[#2] Re: OSSC vs OSSC-X Pro konwerter - jaki wybrać?

@cj grass, post #1

PRO to nowość, bardzo udoskonalona wersja oparta na nowszym FPGA, dopiero 2 tygodnie temu rozesłali ludziom prototypy, wersji finalnej chyba jeszcze nie ma. Jestem zaskoczony, że już ktoś je sprzedaje - to może być scam, albo ktoś sklonował prototyp.

Więcej informacji o wersji PRO znajdziesz tutaj:

link

[edit] sprostowanie pomyłki

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2020 13:29:08 przez Cedrat
[#3] Re: OSSC vs OSSC-X Pro konwerter - jaki wybrać?

@Cedrat, post #2

A na aliexpresie widnieje coś takiego jak OSSC-X PRO i wygląda tak:

Więc, nie jest to OSSC PRO a ulepszona wersja OSSC.
Co w niej ulepszonego? I czy w dobrą stronę zmierzam? Czy takie urządzenie będzie wreszcie wyświetlapo po hdmi retro PC pod dosem i Amigę?
[#4] Re: OSSC vs OSSC-X Pro konwerter - jaki wybrać?

@cj grass, post #3

Ja bym jednak wolał kupić bezpośrednio u producenta: link
Drożej, ale masz oryginał.
[#5] Re: OSSC vs OSSC-X Pro konwerter - jaki wybrać?

@AmiClassic, post #4

A czy konwerter ze standardu JP21 na SCART brać dodatkowo czy wystarczy komplet multi-region PSU, remote & overlay?
[#6] Re: OSSC vs OSSC-X Pro konwerter - jaki wybrać?

@cj grass, post #5

Ja kupiłem tutaj Wygląda identycznie jak z oficjalnej strony, instrukcja kolorowa na sztywnym i gładkim papierze. Cały komplet z zasilaczem, pilotem itd. tak jak na aukcji. Na razie przetestowałem tylko z Amigą i obraz jest super, ze scanlines jeszcze lepiej. Opcji konfiguracyjnych jest trochę.
[#7] Re: OSSC vs OSSC-X Pro konwerter - jaki wybrać?

@superbonio, post #6

Opcji konfiguracyjnych jest trochę.

Mnie właśnie to, poza ceną, odstrasza.

Ktoś zna/posiada coś z tej stajni?
[#8] Re: OSSC vs OSSC-X Pro konwerter - jaki wybrać?

@movin, post #7

Retrotink to w zasadzie wypełnienie luki, którą posiada OSSC, a mianowicie brak obsługi composite/s-video więc będzie dzielił to samo miejsce w rankingu konwerterów co OSSC, szala bedzie się przechylać w zależności od tego, czego potrzebujesz.
[#9] Re: OSSC vs OSSC-X Pro konwerter - jaki wybrać?

@WyciorX, post #8

Dzięki!
Brałbym Retrotink 2X-Mini tylko straszą, że przesyłka może iść do 12tyg
Szybsza opcja jest droższa od samego urządzenia wariat?
[#10] Re: OSSC vs OSSC-X Pro konwerter - jaki wybrać?

@superbonio, post #6

Ja, jeśli można Superbonio, poproszę o zdjęcia (również w zbliżeniu) jak to wygląda w praktyce bo od dawna zastanawiam się nad jakimś rozsądnym rozwiązaniem. Ech, gdyby ktoś tak zrobił coś podobnego jak Sophia2 do małego Atari to byłoby super ;)

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2020 01:33:43 przez Madman
[#11] Re: OSSC vs OSSC-X Pro konwerter - jaki wybrać?

@Madman, post #10

A że co to jest ta Sophia?
Taka Amigowa Indivision??
[#12] Re: OSSC vs OSSC-X Pro konwerter - jaki wybrać?

@Madman, post #10

Nowy80 zrecenzował OSSC na portalu RetroNaGazie: link
Jest tam również film pokazujący OSSC w działaniu.
[#13] Re: OSSC vs OSSC-X Pro konwerter - jaki wybrać?

@RokiS, post #11

Mniej więcej tak.
[#14] Re: OSSC vs OSSC-X Pro konwerter - jaki wybrać?

@RokiS, post #11

A że co to jest ta Sophia?
Taka Amigowa Indivision??

Taka Atarowa Indivision ;) To taki zamiennik GTIA z wyprowadzeniem na DVI, obraz żyleta ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem