[#1] A600 nie czyta dyskietek
Witam,

Mam taki oto problem z A600. Amiga się normalnie uruchamia do ekranu startowego. Po włożeniu dyskietki, nawet nie podejmuje próby czytania. Zero reakcji na dyskietkę. Po resecie (dyskietka w środku w czasie reset), zapala się pomarańczowa dioda od stacji, słychać 3 krótkie dźwięki ze stacji i wracamy do ekranu startowego. Jakby dyskietka była pusta. Problem polega na tym, że zarówno dyskietka jak i stacja dysków są sprawne, sprawdzane na drugiej Amidze. Amiga ma wymienione kondensatory. Ma ktoś jakiś typ co może się dziać?

Pozdrawiam
[#2] Re: A600 nie czyta dyskietek

@MaciejW, post #1

"dyskietka jak i stacja dysków są sprawne, sprawdzane na drugiej Amidze", sprawdzane też na a600? jaka stacja, jaki kick i jaka dyskietka ndos, dos?
[#3] Re: A600 nie czyta dyskietek

@MaciejW, post #1

A taśma łącząca stację z płytą główną też sprawdzona?
[#4] Re: A600 nie czyta dyskietek

@thomek, post #2

Tak, też na a600. Dyskietka zwykła z grą. Nie pamiętam modelu stacji, tym nie mniej nie ma to znaczenia jeśli na drugiej a600 działa. Zarówno stacja jak i dyskietka.
[#5] Re: A600 nie czyta dyskietek

@ak47, post #3

No tego powiem szczerze nie sprawdzałem. To może być przyczyna? To muszę skądś nową wytrzasnąć:)
[#6] Re: A600 nie czyta dyskietek

@MaciejW, post #5

Z tej drugiej Amigi.
Wtedy będziesz wiedział czy Amiga, czy taśma jest uszkodzona.
[#7] Re: A600 nie czyta dyskietek

@Norbert, post #6

Ja stawiam na czujnik wlozenia dyskietki...
Wlacz amige i wcisnij czujnik w stacji np wykalaczka jak dioda zaswieci i stacja zakreci
Czujnik do naprawy/wymiany

Ps.doczytalem ze stacja w innej a600 dziala
Problem moze byc tasma lub gniazdo FDD na plycie
Lub uklady CIA

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2020 23:42:58 przez HOŁDYS
[#8] Re: A600 nie czyta dyskietek

@HOŁDYS, post #7

A dokładnie z tym mialem problem. Czujnik wyczyscilem spirytusem, ale problem też był ze źle skręconą obudową stacji. Po czyszczeniu i ponownym złożeniu działa.
[#9] Re: A600 nie czyta dyskietek

@twardy, post #8

W 600-tce też to miałem, trzeba zerknąć na obudowę i na czujnik też warto zwrócić uwagę. Ale jak kolega pisze, że na innej a600 działa stacja i dyskietka, to jeśli to nie kabel, to trzeba szukać gdzie indziej.

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2020 09:00:07 przez thomek
[#10] Re: A600 nie czyta dyskietek

@thomek, post #9

Sprawdzę taśmę, tylko obecnie nie mam tej drugiej Ami pod ręką. Jeśli nie taśma, to będzie gorzej:)
Dzięki za wszystkie odpowiedzi Panowie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem