[#1] Spis plikow
Mam pytanie, byc moze ktos czegos juz takiego uzywa, swego czasu byly takie programy, ale nie wiem jakiego wyszukac, jaki najlepszy?

sciagnalem sobie na karte sd caly aminet (58GB). chcialbym by jakis program mi to zindexowal tak, zebym mogl szybko wyszukiwac w nazwach plikow. idealnie gdyby program ponadto wspieral .readme i wyszukiwanie osobno w nazwach katalogow. moze chociaz jakis trop?
z gory zakladam, ze nie kazdy program sie przyda, bo nie kazdy przewiduje zapewne takie ilosci danych (pamiec...). czy jest jakas alternatywa oprocz wylistowania wszystkiego do pliku? :)
[wyróżniony] [#2] Re: Spis plikow

@juen, post #1

CDCat i SimpleFind3
[#3] Re: Spis plikow

@juen, post #1

Jest do tego jakiś link, żeby zbiorczo ściągnąć??
[#4] Re: Spis plikow

@miki1406, post #3

Dowolny program do FTP. Polecam Filezilla.

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2020 09:08:34 przez Hexmage960
[#5] Re: Spis plikow

@juen, post #1

@Juen

AMINET posiada pliki indeksowe.

http://de.aminet.net/aminet/

Tutaj: http://de.aminet.net/aminet/INDEX masz cały indeks Aminetu. Plik zajmuje 6,7 MB (1,7MB w wersji spakowanej GZ).
[#6] Re: Spis plikow

@Hexmage960, post #5

ale chce uniknac indexu w pliku, ten bym sobie bez problemu zrobil sam :)

dzieki za propozycje, sprawdze wyzej wymienione programy
[#7] Re: Spis plikow

@juen, post #6

Znalazłem na samym Aminecie szereg pomocniczych narzędzi do tego celu, np:

http://aminet.net/package/util/misc/amindex - Program do przeszukiwania Indeksu Aminetu.
http://aminet.net/package/util/misc/ast_102 - Aminet Search Tool
http://aminet.net/package/util/misc/SAminet - Quick Search Aminet Index

Może któryś przypadnie Ci do gustu.

Ponadto każdy Aminet CD zawiera wspaniale przygotowane pliki indeksowe w formacie AmigaGuide podzielone według wielu kryteriów. Może być pomocne, ale chyba też nie o to Ci chodzi - bo chcesz do całego Aminetu.

Sam używam wyszukiwania na stronie Aminetu.

Mam jeden Aminet CD i musiałbym sprawdzić - bo o ile mnie pamięć nie myli - jest tam też wyszukiwarka aktualnego indeksu Aminetu.

Posiadasz jakiś Aminet CD lub Aminet CD Set? - możesz sprawdzić sam.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2020 09:50:24 przez Hexmage960
[#8] Re: Spis plikow

@Hexmage960, post #7

Skończył się czas na edycję postu.

Chciałem dodać, że sprawdziłem posiadany przez siebie Aminet CD 22. Posiada mnóstwo narzędzi do wyszukiwania, polecam serdecznie.

- Find w głównym katalogu,
- FullFind w katalogu Tools,
- AminetFind w katalogu Tools/FindKit.

Służą one głównie do wyszukiwania podzbioru Aminetu zawartego na CD, ale pewnie da się podać im odpowiedni plik indeksowy.

Jest też wyszukiwanie po plikach Readme!
[#9] Re: Spis plikow

@Hexmage960, post #4

Ja wczoraj odpaliłem httrack-a i idzie to ślamazarnie - 900MB na 12 godzin, a łącze mam 300Mbit.
Ale on ciągnie całego site, z dodatkowymi plikami jakie są wskazane w html-ach itp.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2020 11:06:33 przez BigBang
[#10] Re: Spis plikow

@BigBang, post #9

Ale czemu httrack? Nie wystarczy zalogować się na ftp.aminet.net w programie do FTP i przekopiować wybrane pliki i katalogi na swój dysk?

P.S. Szybkość może też zależeć od mirrora. Sam jakiś czas temu ściągnąłem wybrane katalogi i przygotowałem sobie dedykowane płyty CD (np. Game, Dev itp.). Z tego co pamiętam transfer był OK.

A co do tematu wątku, to dodam że istnieją świetne programy katalogujące do dysków Freda Fisha, jak np. KingFisher. Z przyjemnością ich używam.

Być może da się zrobić z nich użytek w przypadku Aminetu.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2020 12:47:12 przez Hexmage960
[#11] Re: Spis plikow

@juen, post #1

Podepnę się pod wątek z pytaniem - a w jaki sposób ściągnąć os4depot.net? Kiedyś już na forum był poruszany ten temat, wspomniano tam że linuksowe polecenie wget nie daje sobie z tamtą stroną rady. Podobnie ma się rzecz z HTTrack.
[#12] Re: Spis plikow

@BigBang, post #9

na laczu 900mbit pociagnalem ftepm w moment, teraz juz nie pamietam dokladnie ale z 15min?:>
[#13] Re: Spis plikow

@juen, post #12

OK, ale to masz wtedy po prostu gołe katalogi z plikami, a ja sobie zapragnąłem zrobić lokalnego mirrora...
[#14] Re: Spis plikow

@BigBang, post #13

jakie gole? kopiuje caly aminet - 58gb, co Ty gadasz?:>
[#15] Re: Spis plikow

@juen, post #14

Znaczy że możesz odpalić sobie index.html w przeglądarce i masz cały aminet lokalnie?
A kto pozmienia linki do plików ze zdalnych urli na lokalne?
httrack to właśnie robi - masz po prostu kopię site'a na dysku i łazisz sobie po niej przeglądarką jak po oryginalnej.
[#16] Re: Spis plikow

@BigBang, post #15

jej, ale po co mi strona aminetu? skoro mam cale archiwum lokalnie aminetu to juz strona (ktora jako tako strona w ogole ciezko nazwac) jest mi niepotrzebna. stad caly ten temat o dobry program do zarzadzania plikami na dysku przez schachowany spis (do szybkiego wyszukiwania)
[#17] Re: Spis plikow

@juen, post #16

Cóż przy tej ilości katalog (w sensie spis plików) jest w zasadzie nieużyteczny - oprócz nazwy pliku wypadałoby też dorzucić readme.
Mając to w jakimś katalogu (w sensie filesystemu), mogę wyszukiwać za pomocą "grep -r" w opisach albo nazwach. Teraz takie operacje są już wystarczająco szybkie.
[#18] Re: Spis plikow

@BigBang, post #17

na Amidze sa szybkie?:)

wszystko co potrzebuje robia programy indexujace, padly juz fajne propozycje nawet wspierajace readme wiec temat zasadniczo zamkniety :)
[#19] Re: Spis plikow

@juen, post #18

Aaa... na Amidze to co innego. Lekki masochizm z tą ilością plików, ale co kto lubi.
Ja troszkę zboczyłem do tematu samego ściągnięcia aminetu w całości na dysk.
[#20] Re: Spis plikow

@BigBang, post #19

No na tej amidze mam nie tylko całe aminet ale także web archive i tosec i wiele wiele innych
[#21] Re: Spis plikow

@BigBang, post #15

Tak z ciekawości próbowałem zrobić httrackiem mirror aminetu i ściągło mi tylko 6 GB mimo że wyskoczył komunikat że ukończono pomyślnie. Ale faktycznie można odpalić stronę offline. Tyle że ściągnęło się tylko 6 GB i trwało to 3 doby. Robię coś źle ?
[#22] Re: Spis plikow

@Vader_CH, post #21

Bo jak się przyjrzysz co naściągał, to okazuje się że pliki pochodzą z różnych serwerów.
httrack ściąga to co widzi w html-u głównym i podlinkowanych.
Być może nie pościągało ci podstron w kategoriach (to ciągnie z urla "search").
Ale jak się przyjrzałem to mi też wszystkiego nie ściągnął (13GB) - pewnie jakies opcje są nie włączone.
Na razie nie chce mi się z tym walczyć, a najbardziej nie podoba mi się rozrzucenie plików tak:

aminet.net/
biz comm demo dev disk docs driver game gfx mags misc mods mus package pics pix text util
de3.aminet.net/
comm demo dev docs driver game gfx mags misc mods mus pix
de4.aminet.net/
comm demo dev docs game gfx info mags misc mods pix text util
de6.aminet.net/
comm demo dev docs game gfx mags misc mods pix util
nl.aminet.net/
comm demo dev docs game gfx mags misc mods mus pix util
se.aminet.net/
comm demo dev docs driver game gfx mags misc mods pix text util
us3.aminet.net/
comm demo dev disk docs driver game gfx info mags misc mods pix text
us4.aminet.net/
aminet

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2020 11:56:20 przez BigBang
[#23] Re: Spis plikow

@BigBang, post #22

Wszystkie pliki są na FTP: de.aminet.net
Pobierz stamtąd i skorzystaj z programu do katalogowania plików i tyle :) wystarczy by wspierał pliki readme. Ja na dniach będę to ogarniał na Amidze. Jak tylko zapchany całe 50gb dysku stuffem :) jestem w polowie

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2020 12:48:47 przez juen
[#24] Re: Spis plikow

@juen, post #23

Pobrałem ftp-em, porównałem, stąd wiem ile brakuje.
Generalnie jestem zabezpieczony jak wyłączą internety ;)
[#25] Re: Spis plikow

@BigBang, post #24

Pisałem wcześniej by użyć FTP, by pobierać zbiorczo. Przydaje się też, gdy coś wrzucamy na Aminet.

@Juen
W plikach ReadMe brakuje jednak Contents (zawartości archiwów). Są one na stronach HTML w Packages. Nie wiem, czy nie będziesz potrzebował zindeksować sobie i tych informacji.

Czasami Contents się przydają, gdy szukam określonego pliku.

Ogólnie ja wolę sobie pobierać tylko to, co akurat potrzebuję. I tak na raz nie skorzystam z tylu pobranych plików.

Jak Internet wyłączą, to pozostają jeszcze Aminet CD i Aminet CD Set (z dodatkowymi materiałami typu Exclusive).

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2020 13:20:47 przez Hexmage960
[#26] Re: Spis plikow

@juen, post #23

skorzystaj z programu do katalogowania plików

Czyli np jakiego ?
[#27] Re: Spis plikow

@Vader_CH, post #26

no o tym jest caly watek, zobacz odpowiedzi na post nr 1 :)
[#28] Re: Spis plikow

@BigBang, post #24

Jak ustawić httrack aby pobarł caly aminet? Mi pobrał 10GBi twierdzi, ze to wszystko.
[#29] Re: Spis plikow

@Orintroper, post #28

nie pobierac. sciagnac ftpem... ponadto sa plik index, wiec nic w porownaniu do pobrania bezposrednio przez http/www nie tracisz
[#30] Re: Spis plikow

@juen, post #29

Wolała bym sobie takie loklany mirror zrobić. Wrzucić aminet na dysk sieciowy i pod ibrowse sobie przeglądać co potrzeba.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem