[#1]
A4000 i AmigaOS 3.1.4 - problem z CD-ROMem
Witam,
zwracam się po raz kolejny do amigowskich ami-braci i ami-sióstr o poradę, gdyż prawdę mówiąc kończą się mi pomysły. Problem jest z pozoru bardzo błachy i dotyczy obsługi CD-ROMu na AmigaOS 3.1.4. Po kolei jednak...
Setup: A4000 64 MB + Big RAM Plus oraz karta ZZ9000. Podłączone mam 2 stacje dyskietek (prawdziwa stacja dyskietek + gotek). Do złącza IDE mam podłączony interfejs
A4000 4-Device IDE Interface z AmiKitu. Na osobnym kablu mam podłączony (Port 0) adapter na CF na śledziu (
ten model) (Primary Master). Na drugim osobnym kablu mam podpięty CD-ROM (Secondary Master). Płyta po recapie, na PSU zrobiłem
ten mod. Kick: 3.1.4.
Na takim setupie chciałem uruchomić CD-ROM i niestety mam z tym problem. Jak wiecie, AOS 3.1.4 obsługuje CD (CDFileSystem obsługiwany przez scsi.device). Wchodzę do Storage/DOSDrivers/CD0 i upewniam się czy aby na pewno w ToolTypach mam scsi.device i Unit=2). Odpalam... i nic. Przez cały dzień żonglowałem 4 różnymi CD-ROMami (SATA + przelotka na IDE, zwykłe napędy IDE, te z epoki.. x6), 6 różnymi adapterami SD/CF (od taniego badzewia z Aliexpress po TrueIDE od Individual Computers) - jako iż we
wcześniejszych wątkach na PPA znalazłem informację, że CD-ROM lubi być niewykryty kiedy nie używamy prawdziwych dysków, tylko adapterów SD/CF. Zmieniałem również taśmy na wszelkie możliwe sposoby - podpinałem CF i CDROMa na jednej taśmie (CDROM jako Slave ma się rozumieć), zmieniałem również długości samych taśm - oczywiście bez rezultatu. Za każdym razem po zmianie setupu odpalałem FindDevice z pakietu IDEFix'97 i sprawdzałem czy wykryje CD-ROMa. W końcu, w akcie desperacji, zainstalowałem IDEFix'97, który władował mi trialowy atapi.device, po przeskanowaniu którego w FindDevice od razu znalazł mój napęd CD. Szybka zmiana ToolType'ów, a potem mount CD0: załatwiło sprawę. Okazało się, że jestem w stanie wykryć wszystkie 4 napędy i wszystkie 4 działają poprawnie, przynajmniej z albumem XTD'a i starymi cover CD ACSowymi. Sprawdziłem więc też inne kable i kilka losowych adapterów CF/SD, działały również bez problemów. Moje pytanie jest więc takie - jak zmusić scsi.device do poprawnego wykrycia napędów bez konieczności uciekanie się do wyższej szkoły ami-druciarstwa 23-letnim softem? Wszelkie porady mile widziane.
Ostatnia aktualizacja: 22.12.2020 00:14:06 przez Tomarkus