[#1] A4000 i AmigaOS 3.1.4 - problem z CD-ROMem
Witam,

zwracam się po raz kolejny do amigowskich ami-braci i ami-sióstr o poradę, gdyż prawdę mówiąc kończą się mi pomysły. Problem jest z pozoru bardzo błachy i dotyczy obsługi CD-ROMu na AmigaOS 3.1.4. Po kolei jednak...

Setup: A4000 64 MB + Big RAM Plus oraz karta ZZ9000. Podłączone mam 2 stacje dyskietek (prawdziwa stacja dyskietek + gotek). Do złącza IDE mam podłączony interfejs A4000 4-Device IDE Interface z AmiKitu. Na osobnym kablu mam podłączony (Port 0) adapter na CF na śledziu (ten model) (Primary Master). Na drugim osobnym kablu mam podpięty CD-ROM (Secondary Master). Płyta po recapie, na PSU zrobiłem ten mod. Kick: 3.1.4.

Na takim setupie chciałem uruchomić CD-ROM i niestety mam z tym problem. Jak wiecie, AOS 3.1.4 obsługuje CD (CDFileSystem obsługiwany przez scsi.device). Wchodzę do Storage/DOSDrivers/CD0 i upewniam się czy aby na pewno w ToolTypach mam scsi.device i Unit=2). Odpalam... i nic. Przez cały dzień żonglowałem 4 różnymi CD-ROMami (SATA + przelotka na IDE, zwykłe napędy IDE, te z epoki.. x6), 6 różnymi adapterami SD/CF (od taniego badzewia z Aliexpress po TrueIDE od Individual Computers) - jako iż we wcześniejszych wątkach na PPA znalazłem informację, że CD-ROM lubi być niewykryty kiedy nie używamy prawdziwych dysków, tylko adapterów SD/CF. Zmieniałem również taśmy na wszelkie możliwe sposoby - podpinałem CF i CDROMa na jednej taśmie (CDROM jako Slave ma się rozumieć), zmieniałem również długości samych taśm - oczywiście bez rezultatu. Za każdym razem po zmianie setupu odpalałem FindDevice z pakietu IDEFix'97 i sprawdzałem czy wykryje CD-ROMa. W końcu, w akcie desperacji, zainstalowałem IDEFix'97, który władował mi trialowy atapi.device, po przeskanowaniu którego w FindDevice od razu znalazł mój napęd CD. Szybka zmiana ToolType'ów, a potem mount CD0: załatwiło sprawę. Okazało się, że jestem w stanie wykryć wszystkie 4 napędy i wszystkie 4 działają poprawnie, przynajmniej z albumem XTD'a i starymi cover CD ACSowymi. Sprawdziłem więc też inne kable i kilka losowych adapterów CF/SD, działały również bez problemów. Moje pytanie jest więc takie - jak zmusić scsi.device do poprawnego wykrycia napędów bez konieczności uciekanie się do wyższej szkoły ami-druciarstwa 23-letnim softem? Wszelkie porady mile widziane.

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2020 00:14:06 przez Tomarkus
[#2] Re: A4000 i AmigaOS 3.1.4 - problem z CD-ROMem

@Tomarkus, post #1

Cześć,

Po tym co napisałeś zakładam, że masz podłączony CD do portu 2 interfejsu 4-Device IDE jako master i masz odpowiednio skonfigurowaną mout-listę dla tego CD w devs/dosdrivers. W takim razie wypróbuj to oryginalne rozwiązanie Hyperionu.
U mnie nigdy nie udało mi się zmusić do działania CD z SATA na jednej taśmie, podobnie jak i zestawu CD - CF.

pozdr.
[#3] Re: A4000 i AmigaOS 3.1.4 - problem z CD-ROMem

@Tomarkus, post #1

Czy 3.1.4 obsługuje 4 urządzenia IDE na standardowym kontrolerze?
Jeśli tak, to czy dysk jest rozpoznawany jako SECONDARY MASTER.
Bo jak napisałeś wyżej, CD-ROM nie jest.

Jest jeszcze polskie eide.device, które widzi 4 IDE .
[#4] Re: A4000 i AmigaOS 3.1.4 - problem z CD-ROMem

@Norbert, post #3

Niestety jak się okazuje - nie, nie obsługuje. W teorii właśnie AtapiMagic, o którym wyżej wspomniał Dolek miało umożliwić podpięcie 4 urządzeń IDE bez instalowania żadnego dodatkowego oprogramowania. Niestety również i w moim przypadku to nie zadziałało.

Finalnie użyłem ostatniej wersji atapi.device pobranej stąd.
Poczekam w spokoju na AmigaOS 3.2, może tam coś zostanie zrobione w tej kwestii.

Coś więcej na ten temat.

Dzięki za pomoc i za zainteresowanie.

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2020 16:07:29 przez Tomarkus
[#5] Re: A4000 i AmigaOS 3.1.4 - problem z CD-ROMem

@Tomarkus, post #1

Z CD-ROM nie podpowiem, ale sam mam pytanie o zasilacz którego użyłeś. Ja taki sam wstawiłem do swojej obudowy, ale na lini 5V mam tylko 4.8-4.85V niezależnie czy jest rezystor ( próbowałem 1 ohm i 2.2 ohm) na lini 3.3V, czy w ogóle nie ma . Mierzyłeś napieci?
[#6] Re: A4000 i AmigaOS 3.1.4 - problem z CD-ROMem

@SimonGK, post #5

Tak, oczywiście mierzyłem napięcie w spoczynku i pod obciążeniem. Pod obciążeniem mam 4.95 w tym momencie. W spoczynku miałem ponad 5V, ale już nie pamiętam dokładnie ile. Żadnych dodatkowych rezystorów nie lutowałem.
[#7] Re: A4000 i AmigaOS 3.1.4 - problem z CD-ROMem

@Tomarkus, post #6

Dzięki za odpowiedź.
[#8] Re: A4000 i AmigaOS 3.1.4 - problem z CD-ROMem

@Tomarkus, post #6

Wymieniłem zasilacz na nówkę Be quiet! SFX Power 2 300W i mam podobnie. Pod obciążeniem nawet spada poniżej 4.9, ale nie wiąże się to z żadna niestabilnością. Natomiast poniżej 4,85 nie wstaje płyta (power good).
Ciekawi mnie gdzie można by było wlutować np na daughterboardzie a4k dodatkową linie 5v, żeby odciążyć złącze zasilania płyty i czy w ogóle to ma sens.

Wracając do tematu. Walczę właśnie z cdrom+przelotka na 1 taśmie. Działa mi połowicznie. Tzn cdrom jako master działa zawsze poprawnie. Przelotke z kartą CF chcę mieć do wymiany z pc w fat 95. I tu się coś kaszani. Niby monutuje, niby widać pliki ale są błędy przy odczycie. Karta formatowana z amigowym RDB i np PFSdziała poprawnie. Używam os 3.9 ze spatchowanym scsi.device .45 . Na oryginalnym os 3.9 z włożoną kartą CF jest zawiesina przy bootowaniu.

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2020 00:51:41 przez pawelini
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem