[#1] Amiga 600 hdmi
Witam. Jak podłączyć Amigę do nowego tv? Zrobiłem sam prosty konwerter z wyjścia 21 pin amigi + audio na hdmi, ale szukam czegoś oryginalnego.
Pozd
[#2] Re: Amiga 600 hdmi

@ihnata, post #1

możesz podłączyć za pośrednictwem konwertera sygnału SCART->HDMI. Np. ten się nada, sam takiego używam.

poza tym na fejzboku Nicola Redmond przedstawiał(a) połączenie chinch->hdmi przez inny konwerterek: https://www.facebook.com/nicola.redmond.167/videos/769959453843597

/edit a, nie doczytałem, że ma być z audio. To nie wiem czy to pójdzie z audiem. Ten drugi możliwe że tak, bo ma też wejścia audiowe.

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2020 18:20:12 przez snajper
[#3] Re: Amiga 600 hdmi

@snajper, post #2

O pięknie. Dzięki. Temat zakończony.
[#4] Re: Amiga 600 hdmi

@ihnata, post #1

Trochę to dziwne.
Chcesz podłączyć Amigę do TV przez HDMI i robisz "sam prosty konwerter z wyjścia 21 pin amigi + audio
Ciekawy pomysł tym bardziej że na pinie 21 jest napięcie 5V. A gdzie sygnał RGB poldaczyles?
Teraz szukasz oryginalnego rozwiązania.
Ty stworzyłeś coś ORYGINALNEGO. Zacznij to sprzedawać.

Nie przeszukiwałeś sieci pod kątem urządzenia które umożliwi wyświetlenie obrazy analogowego na cyfrowym odbiorniku ?
Trochę to dziwne.
[#5] Re: Amiga 600 hdmi

@Norbert, post #4

Chyba się ilość pinów pomyliła :)
[#6] Re: Amiga 600 hdmi

@snajper, post #2

Tak w tym link audio działa :) ( a pomyśleć że jeszcze w tym roku był tańszy o ponad 100 zł :) )
[#7] Re: Amiga 600 hdmi

@Norbert, post #4

Nic dziwnego. Chodzi o złącze dwudziesto jedno pinowe - nie o 21 pin !!!
[#8] Re: Amiga 600 hdmi

@RokiS, post #6

Dzięki. Już zamówiłem go.
[wyróżniony] [#9] Re: Amiga 600 hdmi

@ihnata, post #7

Amiga ma takie ?
Piszesz bardzo niedokładnie.
Jaki to sam zrobiłeś konwerter SCART do HDMI ?
[#10] Re: Amiga 600 hdmi

@RokiS, post #6

Ło, niezła przebitka. Na ali z dostawą z Polski 25 USD konwerter
[#11] Re: Amiga 600 hdmi

@ihnata, post #7

Ale takiego nie ma w Amidze. Jest DB25, DB23, DB9, DIN5 (DS-215), RCA i w niektórych modelach PCMCIA.
Ale o 21 pinowym to mi nie wiadomo.
[#12] Re: Amiga 600 hdmi

@MariuszK, post #11

Tłumacząc z ihnatańskiego - chodziło zapewne o wtyk scart (21 pin)

A ja korzystam z d520, ale to opcja droga w porównaniu z indi/ossc.

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2020 11:49:55 przez Pry-mas
[#13] Re: Amiga 600 hdmi

@Pry-mas, post #12

Aaaa to faktycznie, jest.... Na drugim końcu kabla db23 - o tym nie pomyślałem.
[#14] Re: Amiga 600 hdmi

@snajper, post #2

Konwerter (właściwie upscaller) z linku snajpera jest genialny. Brałem z Ali za ok 100zł. Fenomenalnie współpracuje z Amigą, Atari ST, Amstradem CPC, Spectrum 128+2, a także sprzętem, który komunikuje się po composite. Zadziałał nawet z TVG-10 po AVmod :)

Pod znakiem zapytania stoją tylko sprzęty z SVideo (działa, ale nie mam pewności, czy nie robi z nich Composite). Nie działają bezpośrednio sprzęty z Component... Nie mam adaptera...

Miksuje także dzwięk z Scart i puszcza go na HDMI...
[#15] Re: Amiga 600 hdmi

@miki1406, post #14

Zagraj w Pinball Dreams i oceń lag.
[#16] Re: Amiga 600 hdmi

@ihnata, post #1

Najlepszy obraz uzyskasz ze scandoublera albo OSSC, na pewno dużo lepszy od tych konwerterów.

Indivision ECS:
https://icomp.de/shop-icomp/en/shop/product/Flickerfixer_Scandoubler.html
OSSC:
https://videogameperfection.com/products/open-source-scan-converter/
lub na Ali:
https://pl.aliexpress.com/item/1005001607764430.html

Niestety w wypadku tych urządzeń trzeba się liczyć z trochę większym wydatkiem, ale nie będziesz żałował. Ja osobiście używam Indivision AGA i nie ma porównania z obrazem przez Scarta w telewizorze, nie mówiąc już o konwerterach w granicach 100PLn, które testowałem.
[#17] Re: Amiga 600 hdmi

@miki1406, post #14

W moim speaka konwerter jest sygnał s-video odbierany że złącza scart w konwerterze. Jak ci konwerter go wykryje to pojawi się napis "S-VIDEO" na ekranie. Podłączasz lume i chrome.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem