[#1] klopoty z PPC
posiadam 2 karty turbo ;
1) 240 (oryginal) Phase5
2) 160 DCE przetaktowana na 210
tâ drugâ uzywam teraz , a ta pierwsza przy
prubie uruchomienia nie botuje , dopiero
gdy zrobie bardzo szybki reset na klawiaturze
przynajmiej parë razy uda sië jej zaskoczyę.
Czy jest jakos na to rada czy mam jâ wyrzucię
do ômieci , proszë o informacjë na mojego
majla . Nie bardzo wiem gdzie sië udaę .
[#2] Re: klopoty z PPC

@Piotr Myszkowski, post #1

Jako admin forum muszę zwrócić uwagę na dwie rzeczy:
- nie ten dział forum wybrałeś (HypePark... zmienilem na "Amiga"),
- użyłeś kodowania AmigaPL (na sieci i co za tym idzie także na forum obowiązuje ISO-8859-2).

Jeśli chcesz używać AmigaPL i pisać na forum używając tego charsetu proponuję zarejestrować się na forum i w profilu wybrać kodowanie AmigaPL. Dzięki temu w postach nie będzie krzaczków. Nie polecam używania czcionek i zestawów McGuyvera w postaci łączonych zestawów amigapl&iso (bo zwykle będzie to taka sytuacja, że sam nie będziesz widział krzaczków tylko normalne znaki, a wszyscy będą widzieli krzaczki i nie będą mogli się rozczytać w tym co napisałeś).

ps. Czasami niewdzięczna to rola być adminem forum, ale proszę mnie zrozumieć, że będę zwracał uwagę na m.in. używany charset.

[#3] Re: klopoty z PPC

Po pierwsze nie wyrzucaj (przyślij mi ją za jakąś drobną opłatą (płacę za przesyłkę). Po drugie to sprawdzałeś wszystkie połączenia? Ja jak miałem taki problem to była wina tego że odłączył się kwarc od powerki. Gdy innym razem miałem podobny problem tyle tylko że nie mogłem wogóle Ami wystartować okazało się że lekko zaśniedziały styki na złączu.
Pozdrawiam

Acha jakbyś chciał naprawdę wywalić tą kartę do śmieci to pisz na priva.

[#4] Re: klopoty z PPC

@Arbuz, post #3

ubiegł mnie! :) ja też się chciałem zadeklarować, że tego typu śmieć przyjmę! :)
[#5] Re: klopoty z PPC

@Arbuz, post #3

również z chęcią bym zaakceptował tą kartę :D

[#6] Re: klopoty z PPC

@baderman, post #5

Piotrze moja oferta jest chyba najlepsza

[#7] Re: klopoty z PPC

@KAM_, post #4

Piotrze - napiszę dla Ciebie piękną odę i zaśpiewam do własnej muzyki. "Pochwalna Oda do Piotra" :) Kto da więcej? :)
[#8] Re: klopoty z PPC

@KAM_, post #7

wynajmę Ci laskę z okolicznego lokalu :)
no , kto da więcej ;)

[#9] Re: klopoty z PPC

@baderman, post #8

to ja Ci zro... yyy też wynajmę laskę :) a nawet dwie!

kurde, to wyjdzie drożej niż miałbym sobie kupić nowego pepieca :)
[#10] Re: klopoty z PPC

@KAM_, post #9

Hehe, to moze lepiej kupic nowa karte w eFFUNZINe, laske zabrac na dobra kolacje i jeszcze zostanie na BVision :)
[#11] Re: klopoty z PPC

Chlopie to narobiles. Jakby co to mam siostre rocznik 1981 o malym przebiegu. blad lakier i zderzaki 99c )

[#12] Re: klopoty z PPC

@Arbuz, post #11

no dobra, wygrałeś :D
[#13] Re: klopoty z PPC

@baderman, post #12

He, he. Wiedzialem ze kiedys siostra mi sie przyda jak nie dzis to za dziesiec lat )) Teraz wystarczy aby Piotr M. odpowiedzial. Mam nadzieje ze za ta lisytacje nie naloza podatku.

[#14] Re: klopoty z PPC

Do Administra;
W Awebie teraz zmieniîem czsionki na
ISO HelveticaPl, ISO TimesPL, ISO CourierPl
űadnych innych pierdóî nie ustawiaîem,
moűe trzeba ustawię ale ja nic niewiem.
Jak bëdâ jakieô kîopoty jeszcze z czcionkami
to proszë o kilka sîów, a postaram sië zrobię
co domnie naleűy - dziëki czeôę

Dalsza polemika bëdzie jusz na temacie AMIGA
[#15] Re: klopoty z PPC

karta miaîa faktycznie uszkodzony oscylator.
Wysîaîem do Elboxu, po 4 miechach przyszîa,
oscylator przylutowany jak oryginaî.
Goôciu z Elboxu mówiî űe unich karta chodzi
i jest dobra, u mnie dupa, muszë znaleôę
jakiegoô elektronika co by sprawdziî czy
oscylator ma wszystkie przejôcia do karty ,
tym czasem dziëki za pomoc, jak sië wku_ _ _ë
to wystawië na gieîdë za 1-go zeta, a teraz
chcë podziëkowaę za szybki odzew wszystkim,
Tak swojâ drogâ to moűesz mnie umówię z
Twojâ siostrâ. Kart nieumiaîem pobudzię do
dziaîania ale siostrë moűe mi sië uda.

Bëdë miaî jeszcze parë pytaď ale to puúniej.
[#16] Re: klopoty z PPC

@Piotr Myszkowski, post #15

Nie wystawiaj karty pochopnie tutaj ludzie moga ci dac wiecej niz 1zl. Nie ma karty nie ma siostry )

[#17] Kodowanie znaków

@Piotr Myszkowski, post #14

Nie chodzi tu tylko o zmianę czcionek, a przede wszystkim o zmianę mapy klawiatury na ISO. Nie zalecam korzystania z czcionek z mieszanym AmigaPL i ISO (zwłaszcza ISOnazwa_czcionkiPL). Najlepiej jest ustawić w przeglądarce czcionki truetype przygotowane pakietem ttf lub skorzystać z czcionek, które są wyłącznie w ISO. Podobny problem miał Seeker i długo się sprzeczaliśmy aż w końcu musiał przyznać mi rację, że źródłem krzaczków zamiast polskich znaków były nieodpowiednie czcionki oraz zła mapa klawiatury.

Taką mapę klawiatury oraz kilka czcionek bitmapowych (jeśli nie chcesz używać truetype) znajdziesz na przykład w pakiecie z lokalizacją do AmigaOS3.9. Jest ona dostępna pod tym linkiem.

Co do TTF to odsyłam tutaj:
http://www.ppa.ltd.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=355&t=354#reply_355

Najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z wyboru kodowania w profilu. Wybierzesz AmigaPL i możesz pisać w AmigaPL, a inni nie będą mieli problemów z rozszyfrowaniem krzaków bo takich nie będzie.
Post, na który odpowiadam wygląda w przeglądarkach tak:

http://daminet.pl/~grxmrx/pics/krzaczki.png

Korzystając z czcionek ISO_nazwa-czcionki_PL nie widzisz tych krzaczków, ale "reszta świata" takie krzaczki widzi i tym trudniej jest im się rozczytać w tym co jest napisane. Dlatego nie polecam używania takich czcionek, które są "mieszane".

Polskie strony na sieci obowiązuje standard iso-8859-2, dotyczy to także tej strony.

[#18] Re: Kodowanie znaków

@grxmrx, post #17

Ja tylko dodam, ze takim fontom TrueType warto zapodac tablice ISO8859-2+CP1250. Wtedy ma sie polskie znaki zarowno na stronach z kodowaniem ISO jak i na tych nielicznych z kodowaniem CP1250.
[#19] Re: klopoty z PPC

@Piotr Myszkowski, post #15

Skoro po kilku resetach Ami bootuje tzn., ze karta jest dobra. Posprawdzaj styki i zasilanie. Po co sprzedawac sprawna karte za 1 zl? Rozumiem gdyby w ogole nie dzialala, ale skoro dziala, to raczej nie wina karty, tylko "srodowiska zewnetrznego";). Rozbierz Ami na czesci, przeczysc styki, podociskaj kable. U siebie musialem w Infinitiv wywalic przelotke i zrobic zasilanie kablem, bo mialem podobnie jak Ty, tylko musialem wlaczac az do skutku.
[#20] Re: klopoty z PPC

Nieczesto zdaza sie spotkac kogos ze Slupska.I dlatego zanim sprzedasz lub zamienisz karte na jakas laske daj znac -zgadamy sie i sprawdzimy te karte u mnie-tez mialem rozne boje z roznymi kartami.Moze cos we dwoch poradzimy.
[#21] Re: klopoty z PPC

@Arbuz, post #13

Do Marcina - jak sie z toba zkontaktowac daj znac na moj email
( papamysz@tlen.pl ) czekam , z checia bym pogadal , znam jusz
troche chlopakow ze slupska .

Okazalo sie ze karta jest luzno osadzona na grzebieniu ( porcie expansion )
czy jakos tak , i latala na wszystkie strony jak stara kur____a, poprawilem
i przeczyscilem styki i jest jusz dobrze , startuje odrazu , ale mam teraz
inny problem , gdy jusz sie pokaze blat workbencha albo zawiesza mi
system albo resetuje , nic nie pomaga przestawianie ustawien w boot menu
karty , jeden gosciu mowil ze moge miec za slabe zasilanie czyli brak mocy

Karta jest jedna z pierwszych kart Phase5 i faktycznie moze potrzebowac wiecej
pradu , u mojego kolegi z wieza e/box z fast ata i z plyta glowna 1d4 ,gdy
podlaczylem u niego to twarty dysk rozpedzal sie bardzo wolno i az diody przygasaly
ze ledwie bylo widac ze cos mrygaja . Teraz bede kombinowal cos z pradem ,
teraz faktycznie moze byc albo pujdzie mi na moim sprzecie albo sie cos stanie .
Teraz dzieki za odzew i chce sie zapytac gdzie mozna sciagnac FLASZKE doPPC
obecnie flaszke mam 46.31 a biblioteke mam 46.35 , czekam na jakies jnfo
Pisze te info z kawiarenki NETARENA w Slupsku na jednym z komputerow
gdzie nie ma polskich czcionek , i trzeba troche sie domyslec o co chodzi .
[#22] Re: klopoty z PPC

@Piotr Myszkowski, post #21

Flaszke można sciągnąc ze strony http://www.dcecom.de/
[#23] Re: klopoty z PPC

@Brodek, post #22

Mam jedno pytanko dotyczace flaszki.Jak poznac dowiedziec sie jaki numer (lub inne oznaczenie) posiada karta jaka mam?
Bede wdzieczny za jakakolwiek podpowiedz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem