kategoria: A500
[#1] Tf530 rev.3 pokazuje 10Mhz brak Fast
Tak jak w temacie. Karta tf530 rev.3 poskładana, sprawdzona pod kątem zwarć, układy zaprogramowane, zweryfikowane niby wszyskto ok ( firmware to tf530_2018_01_15_RC2 ). Karta pokazuje w SYSInfo 10 Mhz, wykrywa koprocesor, brak FAST-u. Przy starcie Amigi w System Expansion Board Check wyskakuje Status BAD, Manufacturer 5080, Product 1.
Czy ktoś wcześniej spotkał się z tym problemem? Jak to ugryźć?

Screen Expansion Board Check

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2021 17:56:52 przez PajrotPL
[#2] Re: Tf530 rev.3 pokazuje 10Mhz brak Fast

@PajrotPL, post #1

Na Romie 3.1 też tak jest?
[#3] Re: Tf530 rev.3 pokazuje 10Mhz brak Fast

@MariuszK, post #2

Nie mam jak tego sprawdzić, brak Romu 3.1.
Płyta Amigi to rewizja 6a. przerobiona na 2,5mb pod układ GARY. 1mb chip, 1,5 mb slow
Układ ram dał się zaprogramować. Istnieje możliwość, że jest uszkodzony?
[#4] Re: Tf530 rev.3 pokazuje 10Mhz brak Fast

@PajrotPL, post #3

Oczywiście że jest taka możliwość, ale bardziej mi się wydaje że do tej karty jest wymagany ROM 3.1 bo inaczej nie działa IDE. A i sama karta może mieś jakieś dziwne zachowania.

Ale zobacz jeszcze czy bez przeróbek pamięci (adapter GARY) jest to samo?
[#5] Re: Tf530 rev.3 pokazuje 10Mhz brak Fast

@PajrotPL, post #3

A gdyby tak zmapowac programowo kick3.1.?
Warto spróbować.
[#6] Re: Tf530 rev.3 pokazuje 10Mhz brak Fast

@Norbert, post #5

Kartę wsadziłem do "nie ruszanej" płyty Rev.6a, rom 3.1 bez rozszerzeń. Dalej zachowuje się w identyczny sposób. Zostaje mi wlutować nowy układ RAM, zobaczymy czy ruszy.

Screen 10Mhz
[#7] Re: Tf530 rev.3 pokazuje 10Mhz brak Fast

@PajrotPL, post #6

Witam.
Sprawdź wszystkie luty ponownie.
Drabinki RN jakie dałeś?
Sprawdź wsady Xilinx-ów albo spróbuj z inna wersją.
Masz możliwość sprawdzenia procesora w innej karcie?
Napisz dokładnie jakie dałeś pamięci.
Spróbuj uruchomić kartę z wyjętym koprocesorem.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2021 20:24:19 przez ted
[#8] Re: Tf530 rev.3 pokazuje 10Mhz brak Fast

@PajrotPL, post #6

Odnośnie tych 10 MHz - założyłeś zworkę na piny clocksel od złącza krawędziowego? (patrząc od przodu Amigi jakbyś włożył kartę to zworki 1 i 2 od lewej).

Odnośnie 5080 1 BAD - gdzieś brak kontaktu z którymś układem pamięci.
[#9] Re: Tf530 rev.3 pokazuje 10Mhz brak Fast

@ted, post #7

Problem z taktowaniem procesora udało się rozwiązać poprzez wlutowanie nowego układu Ram, tak jak pisałem wcześniej.
Dalej nie ma Fast-u ponieważ ten układ za chiny nie chce się dać zaprogramować. Programator to Xilinx Platform Cable Usb DLC10. Program ISE Design Suite 14.7
Układ BUS pojedynczo, niepołączony w łańcuch daje się zaprogramować bezproblemowo, natomiast połączony w łańcuch czyli BUS + RAM wywala błąd.
Może spróbować zmodyfikować plik Bsdl? Tylko zastanawiają mnie te same zera przy IDCode.

BUS + RAM

Pamięć
Drabinki Rn

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2021 17:21:16 przez PajrotPL

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2021 17:23:01 przez PajrotPL
[#10] Re: Tf530 rev.3 pokazuje 10Mhz brak Fast

@PajrotPL, post #9

Hm... Może jednak uszkodzony jest XC9572XL odpowiedzialny za obsługę RAM? Też trafiałem na układy co pomimo, że były wykrywane poprawnie - zaprogramować się nie dawały. Wtedy wymiana CPLD pomagała. Też jeszcze odnośnie programowania tej płytki, to była informacja, by nie zasilać jej do programowania ze złącza JTAG z tego co pamiętam, tylko podpiąć 5V pod złącze zasilania (jest takowe na płytce). Tak samo było w TF534, że na czas programowania zasilanie się podpinało osobno, a nie do złącza programatora. Z TF536 już takich problemów nie było.

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2021 19:01:05 przez Mandi
[#11] Re: Tf530 rev.3 pokazuje 10Mhz brak Fast

@PajrotPL, post #9

Witam.
Sprawdź najpierw czy są połączenia po JTAG i czy do Xilinx-ów dochodzą masa i zasilanie.
Najlepiej miernikiem z końcówkami szpilkowymi.
Sprawdź czy ten układ masz wlutowany prawidłowo bo jest kwadratowy i można go wlutować na 4 sposoby a tylko jeden prawidłowy.
Ja tak raz wlutowałem Xlilnxa, ale zorientowałem się przed programowaniem i włączeniem zasilania i trzeba go było wylutować i wlutować ponownie.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2021 20:28:26 przez ted
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem