[#1] Dysk HDD Windows VS AmigaOS
Przychodzę do mojego PeCeta, dawno mnie nie było w pokoju i słyszę jak HDD napierdziela ostro a komputer nieużywany od pół godziny stoi... nie kumam tego, a przecież mam wyłączone aktualizacje i automatyczną defragmentację w Windows 10. Wolę je robić sam ręcznie kiedy chcę, a nie kiedy mi karzą.

Amigę za to jak się miało pewność że się nic na niej nie robi, można było wyłączyć klawiszem POWER ot tak po prostu bez zamykania systemu, bo kochana Amisia bez ingerencji użytkownika nigdy nie używała dysku twardego OK
[#2] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@Xantor, post #1

Telemetria MS. Telemetria NV. Software tool reporter Google... i można by tak wymieniać. Powtarzaj za mną "JESTEŚ WOLNY!"

Teraz inna sprawa ;) Kopiujesz sobie spokojnie film fhd zajmujący 10gb z pendrive usb 3.1gen2 czy jak to się teraz nazywa na ssd m.2, leci jakieś 300MB/s więc skopiowałeś w kilka chwil. Na amidze raz, że nie odpalisz tego filmu, a dwa - nawet jakbyś kopiował to parę godzin :) Coś za coś...

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2021 20:08:46 przez abcdef
[#3] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@Xantor, post #1

Windows stale robi operację na dysk, Workbench nie.

Proponuję przenieść wątek.
[#4] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@abcdef, post #2

Do tego można dorzucić indeksowanie, niemal ciągłe zmiany w rejestrze, pliki z różnymi dziennikami.

Można to szybko podejrzeć w monitorze zasobów.

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2021 20:23:33 przez radekcz
[#5] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@Xantor, post #1

Pamiętam jak miałem kiedyś Vistę na laptopie Della, która przy zupełnej bezczynności i tak odwoływała się do dysku co ok. 3 sekundy.

Poświęciłem wtedy mnóstwo czasu na próbę dojścia, co odwołuje się do dysku, łącznie z zapuszczaniem windowsowych odpowiedników lsof, analizowaniem diffów plików, analizowaniem wszystkich procesów.

Nigdy nie doszedłem, co ta Vista robiła na tym dysku co 3 sekundy, a to ciągłe migotanie lampki doprowadziło mnie do wymiany i laptopa, i systemu. Windows 7 już tego nie miał.

Vista to tak w ogóle był koszmar.
[#6] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@Xantor, post #1

bo kochana Amisia bez ingerencji użytkownika nigdy nie używała dysku twardego

Jak ten dysk był "not validated" to użytkownik też nie poużywał.
[#7] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@Daclaw, post #6

Jak ten dysk był "not validated" to użytkownik też nie poużywał.

Pod SFS to raczej niemożliwe. szeroki uśmiech
[#8] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@Xantor, post #1

Serio w 2020 roku przy Windows (czy macOS albo Linux - to już zależy kto co woli) masz HDD, a nie SSD? To trochę jak Amiga bez dysku twardego w 1995 albo Atari/C64 bez stacji dysków w 1987. No niby działa... ale co to za działanie...

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2021 21:22:09 przez MDW
[#9] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@podstawek, post #5

Nigdy nie doszedłem, co ta Vista robiła na tym dysku co 3 sekundy, a to ciągłe migotanie lampki doprowadziło mnie do wymiany i laptopa, i systemu

A wystarczyło zakleić albo wylutować diodę LED...
[#10] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@Xantor, post #1

A kondensatory wymienione?
[#11] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@recedent, post #9

W dzisiejszych laptopach dlatego nie montuje się już takiej diody. Użytkownik nie powinien sobie zawracać głowy tym czy aktualnie są przeprowadzane jakieś operacje na dysku. Zresztą dzisiaj dysk SSD i pamięć RAM to właściwie to samo (z logicznego punktu widzenia). Teraz człowiek nie zastanawia się czy coś jest w RAMie czy na dysku tylko czy jest lokalnie czy w chmurze.

Z tego powodu od pewnego czasu postuluję zlikwidowanie w MorphOS podziału na ENV: i ENVARC:. No bo jaka jest różnica między USE (zapis do ENV), a SAVE (zapis do ENVARC) jeżeli np. nie robimy restartu systemu przez pół roku?

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2021 21:59:55 przez MDW
[#12] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@Xantor, post #1

Wysyła dane do Chin albo do Gatesa.
[#13] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@Krzysiek2, post #10

OK
[#14] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@Xantor, post #1

Ee tam... może dysk umiera i firmware dysku realokuje sektory. A tak w ogóle to DOS nie rzęził dyskiem wcale, a ze smartdrv to już była poezja. A Linux i Windows NT jak pamiętam ze studiów to chrobotały aż miło. Na laborkach z 20 kompami to mi aż uszy puchły. Całkiem też niedawno na Linuksie męczył mnie proces mlocate.db, który pożerał zasoby tak straszliwie, że na SSD się muliło wszystko. Zresztą dysk to nic. Odpalcie sobie jakieś współczesne distro z dvd-rom. Tam to dopiero głowica piłuje jak stary drwal w Bieszczadach. A na poważnie, to pewnie aktualizacje instalował. Głupi nie jest, zorientował się, że jego pan go olał, to zajął się inną robotą. A, że aktualizacje obecne to gigabajty to fakt, patologia i inny temat
[#15] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@infboras, post #14

Ee tam... może dysk umiera i firmware dysku realokuje sektory. A tak w ogóle to DOS nie rzęził dyskiem wcale, a ze smartdrv to już była poezja. A Linux i Windows NT jak pamiętam ze studiów to chrobotały aż miło.

pewnie dlatego nie rzęził, że DOS nie jest systemem wielozadaniowym.
[#16] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@infboras, post #14

Witam.
Ten śmieć systemo-podobny (10) to dopiero potrafi.
Kolega ma coś takiego w laptopie i jakiś czas temu zauważył, że to dziadostwo samo się włącza i coś liczy czy "optymalizuje" system albo dysk.
Po skończonej pracy jak wyłączał laptopa to miał naładowaną a na drugi dzień była rozładowana.
Długo z tym walczył aby powyłączać to "samo-uruchamianie".
Co ciekawe Intel wbudował sprzętowego "szpiega" w chipsety.
Poczytajcie o "Intel Management Engine".
Jak masz dysk twardy talerzowy to do diagnostyki polecam MHDD 4.6 w formie botowalnej płyty CD albo dyskietki 1.44. Sam z tego programu często korzystam.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2021 02:31:13 przez ted
[#17] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@abcdef, post #2

Ale te telemetrie itp można wyłączyć. Tak samo jak cortanę, automatyczne aktualizacje, wbudowane g*wnoaplikacje i parę innych rzeczy.

Właśnie szperam w necie za rpi zero do odpalenia pi-hole do ochrony przed reklamowym syfilisem.

Wojna trwa.

Jak chcecie yt bez reklam na telefonie bez roota to polecam Youtube Vanced. Instaluje się z apk z ich strony.
[#18] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@mccnex, post #17

Z poziomu bezpośrednich ustawień systemowych nie, nie można. Wraca przy każdej aktualizacji i jest iirc w harmonogramie czy zasadach grupy. I właśnie przez zasady można ją de facto zablokować. Zwyczajne chamstwo i wciskanie swojego widzimisię ponad dobro użytkownika. Ale co z tego, społeczeństwo zmienia się ze świadomego i odpowiedzialnego w barany, którym nic nie przeszkadza, a nawet jak przeszkadza to ostatecznie nic z tym nie robią. A jak są jednostki co coś robią to zaraz są przedstawione jako ktoś zacofany albo przeciw dobru ogółu. Hmm...
[#19] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@ted, post #16

Ten śmieć systemo-podobny (10) to dopiero potrafi.
Kolega ma coś takiego w laptopie i jakiś czas temu zauważył, że to dziadostwo samo się włącza i coś liczy czy "optymalizuje" system albo dysk.

Od niedawna używam 10 po przesiadce z XP i pierwsze co to po instalacji 10 powyłączałem to i owo w rejestrach. Aktualizacji nie pobiera i wielu rzeczy nie wysyła. Przynajmniej teoretycznie hihi.

A z tym Intel Management Engine to ciekawe. Trzeba się zagłębić.
[#20] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@amikoksu, post #19

Trzeba całkowicie odciąć kompa od netu. Po jakimś czasie się uspokoi i tyle.
A obok mieć drugiego, taniego tylko do netu.
[#21] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@Daclaw, post #20

Podobno to jest niezłe: https://getblackbird.net/
Osobiście nie używałem, wolę Debiana ;)

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2021 09:07:16 przez zyga64
[#22] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@Daclaw, post #20

Przeszło mi to przez myśl kiedyś dwa komputery jeden z netem drugi bez ale już nie będę się tak wygłupiał. Pewne rzeczy da się przypilnować. Zasadniczo to mam Amigi bez internetu hihi.
[#23] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@Daclaw, post #6

.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2021 11:09:00 przez BULI
[#24] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@BULI, post #23

To amisia to chyba o system chodziło.
[#25] Re: Dysk HDD Windows VS AmigaOS

@amikoksu, post #24

Chyba masz racje
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem