[#1] Dyskietka DOS i NDOS - różnice
Witajcie :)

Jestem nowy na forum to się przedstawię :) Jestem Krzysiek, mam 25 lat. Za dzieciaka miałem A600 z 1MB RAM. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Amigi A500.

Moje pytanie jest takie:
Czy właściwie różni się dyskietka DOSowa i nie DOSowa? Różnice niby rozumiem, dyskietek nie DOSowych np nie otworzę w Workbenchu czy XCopy. Ale do końca nie rozumiem. Może ktoś mi wyjaśnić? :)
[wyróżniony] [#2] Re: Dyskietka DOS i NDOS - różnice

@krzysiek95, post #1

Dosowa jest sformatowana z konkretnym filesystemem, czyli systemowo masz dostep do jej plikow, mozesz je dodawac i usuwac.

Dyskietka NDOS tego nie ma, programista umieszcza swoj kod w bootblocku i uzywajac bezposrednio trackdisk.device odczytuje sobie odpowiednie fragmenty dyskietki i robi z tymi danymi co chce...

Czy jest tego jakikolwiek sens? obecnie nie :)

ps: mozna to porownac tak,
dyskietka DOS - szafa z polkami i szufladami - prosty, szybki i wygodny dostep
dyskietka NDOS - pudło wielkosci tej szafy, ale wszystko lezy na kupie (co moze nawet dac troche wiecej miejsca w tej samej powierzchni, bo same polki i szuflady tez cos zajmuja) - ciezki dostep, brak organizacji, a zeby cos wyjac musisz dokladnie wiedziec gdzie to polozyles (i ile miejsca zajmuje...)

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2021 10:22:39 przez juen
[#3] Re: Dyskietka DOS i NDOS - różnice

@juen, post #2

Dzięki za wyjaśnienie :D
Już rozumiem :)
Temat do zamknięcia :)
[#4] Re: Dyskietka DOS i NDOS - różnice

@juen, post #2

To moja i mojej baby garderoba jest połączeniem dos i ndos - są półki ale żeby coś znaleźć.....
[#5] Re: Dyskietka DOS i NDOS - różnice

@juen, post #2

Fajne to porownanie. Mozna dodac, ze systemy plikow ewoluowaly. Ten z najstarszych amig (OFS), jest na tyle kiepski, ze jak cos wsadzisz i za szybko zamkniesz szuflade to cala szafa moze sie rozsypac.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2021 10:36:27 przez kempy
[#6] Re: Dyskietka DOS i NDOS - różnice

@kempy, post #5

No tak, bo jak wsadzisz coś do połowy i zamkniesz szafę... pecety też miały z tym problem. Może i nawet mają do dzisiaj? Gdyby tak "z kopa" kilka razy pod rząd wyłączyć kompa to kto wie
[#7] Re: Dyskietka DOS i NDOS - różnice

@juen, post #2

Dodałbym jeszcze, że wszystkie prokuratury świata powinny zostać zobligowane do bezwzględnego ścigania twórców oprogramowania na dyskietkach NDOS. A wyroki nie powinny podlegać powtórnemu rozpatrywaniu czy anulowaniu. szeroki uśmiech
[#8] Re: Dyskietka DOS i NDOS - różnice

@krzysiek95, post #1

Jeszcze dyskietki NOS można kupić :D

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2021 18:00:18 przez Cedrat
[#9] Re: Dyskietka DOS i NDOS - różnice

@MDW, post #7

Jakby co to nawet Microsoft i pewnie nie tylko, stosował zapis gier, z Xbox 360, niedosowy na płytach DVD. Gdy wkładam taką płytę do komputera, to widzę że płyta zawiera 50 MB danych, w tym jakiś filmik informujący, że płyta jest przeznaczona tylko do konsoli Xbox 360.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem