[#1] Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC
Hej, moje krótkie story. Scena lata 91-98, prowadziliśmy grupę ZM8 w Poznaniu, robiłem sporo muzy. Ostatnio podczas porządków odnalazłem ok 100 dyskietek - głównie muza i materiały ze sceny lata 90te, chciałem odpalic ale okazało się iż moi rodzice podczas ich porządków lata temu oddali zbieraczą sprzętu Amigę z osprzętem (do dziś nie mogę tego przeżyć...). Chciałbym odzyskać dane z dyskietek - przegrac na PC ale wiem że to nie jest takie proste. Potrzebował bym albo odkupić jakiś adapter (mam stacje od A500 kupiłem na allegro - myślałem że podłacze i już ale 40pin...) do stacji abym mógł zczytać. Lub wypożyczyć Amigę najlepiej z HDD aby zgrac z dyskietki na HDD i potem z HDD na PC? Nie wiem jak się do tego zabrac - prosże o pomoc. Zapłacę za wypożyczenie/adapter. Wydanie dyskietek do przegrania średnio mi podchodzi, poniewaz na dyskietakach są też moje osobiste artykuły, listy, dokumenty itd. nie czuje się komfortowo dzielić sie (sorki, myśle że rozumiecie). Także mieszkam w Poznaniu mogę podjechać gdziekolwiek. Tomek
[#2] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@tomke7, post #1

"poniewaz na dyskietakach są też moje osobiste artykuły, listy, dokumenty itd. nie czuje się komfortowo dzielić sie (sorki, myśle że rozumiecie)"

mowisz, ze 30 letnie dane sa scisle tajne?

ano tak, przeciez to amigowe dane...
[#3] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@tomke7, post #1

Jak masz trochę zdolności to możesz sobie złożyć arduino reader/writter i zgrywać do woli.
[#4] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@tomke7, post #1

Do samego odczytu wystarczy ADFRead lub Disk2Fdi.
Tylko sprawdź czy twój PC to "pociągnie"
[#5] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@selur, post #2

No, ja też bym nie chciał, żeby ktoś czytał moje "wiersze" i miłosne listy do koleżanki z ławki.
Osobiście, mam problem z oddaniem do digitalizacji niektórych moich filmów 8mm, które zrealizowałem mając tak 8-10 lat. Dzisiaj to się "patostreaming" nazywa.
[#6] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@tomke7, post #1

Najlepszy przykład ciemnej strony cyfryzacji - po 30 latach problem z dostępem do własnych danych większy, niż z dostępem do średniowiecznych kodeksów.
Ciekawe, ile za 100 lat zostanie z naszych zdjęć cyfrowych. Bo stuletnie negatywy szklane nie dość, że świetnie się trzymają, to właśnie pokazują pełnię swoich możliwości. ok, racja
[#7] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@tomke7, post #1

Na Twoim miejscu to bym kupił Amigę i po kłopocie
[#8] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@tomke7, post #1

Hej dziekuje za odpowiedzi :) no tak osobiste róznego typu, własnie nie pamiętam co to było - w sumie śmieszne, mogę sięjakoś dogadać co do przegrania. Własnie myślałem o ARDUINO ale jestem za słaby aby to zrobić, jakby ktoś miał pozyczyć / sprzedać to już lepiej. Pozostaje mi chyba kupic Amigę jakoś...
[#9] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@tomke7, post #1

mam stacje od A500 kupiłem na allegro - myślałem że podłacze i już ale 40pin...

Hmm, zawsze wydawało mi się, że stacje dysków to 34 piny.
Tak czy siak - nawet gdybyś znalazł starego peceta z takim złączem na płycie to przegrać plików z tej dyskietki na pececie nie dasz rady... a w każdym razie nie tak łatwo jak myślisz. Tutaj trochę wskazówek jak to zrobić.

...albo możesz znaleźć amigowca z Poznania, do którego zapukasz z kartonem czegoś na rozgrzewkę i załatwić to osobiście. Nakierowałbym Cię chętnie na bazę amigowców z mapą, ale wzięła i zniknęła z PPA przy ostatniej zmianie serwera, prawdopodobnie bezpowrotnie. Może zamieść odpowiednie ogłoszenie w dziale Giełda?

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2021 12:54:54 przez recedent
[#10] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@recedent, post #9

Myślę że ADTWin byłby najlepszym rozwiązaniem.
Stacje już ma. Tylko czy pecet będzie miał LPT ?
[#11] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@tomke7, post #1

Doskonale cię rozumiem z tymi rzeczami, bo dokładnie też tak miałem.
Radziłbym ci kupić jakąś 500 (najlepiej z ppa bo wszędzie są strasznie drogie) no i powrócić do hobby.
[#12] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@Norbert, post #10

Kurcze, to rozwiązanie umożliwia zapis dyskietek, a nie odczyt .
Więc pozostaje ADFRead.
[#13] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@Ralpheeck, post #11

Dzięki za rade, no będę teraz szukal... i dziękuję wam za odpowiedzi
[#14] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@Norbert, post #12

Szkoda że nie ma (chyba że jest a nie wiem) czegoś w rozsądnej cenie na wzór xu1541 dla C64.
Przy Commodorku otworzyło mi to ogromne wrota do zasysania wszystkich obrazów dyskietek i tak samo w drugą stronę, archiwizacji swoich starych.
[#15] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@Norbert, post #10

Widzę, że już napisałeś:
"Kurcze, to rozwiązanie umożliwia zapis dyskietek, a nie odczyt . Więc pozostaje ADFRead."
ADTwin jest ok, ale tylko do zapisu obrazów w formacie Amigowym, niestety odczytywać się nim nie da amigowych dyskietek, wygodne narzędzie. Też szukam czegoś do odczytu danych z Amigi na PC.

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2021 11:42:21 przez Adinfo
[#16] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@Adinfo, post #15

Toż napisałem że do zapisu szeroki uśmiech
W poście #9 podany jest link do kilku rozwiązań umożliwiających odczyt amigowych dyskietek na pc
[#17] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@Norbert, post #16

ANULUJE POST...- nie doczytałem... to jednak nie to rozwiazanie....

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2021 14:38:39 przez mikecios
[#18] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@mikecios, post #17

Jakbym miał już wybierać hardware to pewnie był wybrał
[#19] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@tomke7, post #1

Przecież jest... XCopyStandalone

Płytka do nabycia u rodzinnych sprzedawców link

Features

Software
ADF Support
Amiga file system support for floppy disks and ADF files via ADFlib
Disk copy
Disk to SD Card
SD Card to Disk
Disk to Disk
Disk to Temporary Flash
Temporary Flash to Disk
Test disk
Format disk
Disk flux measurement
Serial command line...
[#20] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@tWINpIX, post #19

Nie słyszałem o tym bo akurat nie miałem najmniejszej potrzeby - no rewelacja !
[#21] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@mikecios, post #14

[#22] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@Norbert, post #21

moim zdaniem to najlepiej znaleźć kogoś ze swojej miejscowości i poprosić o zgranie tego na jakąś kartę CF. Nie ma sensu kupować sprzętu drogiego na 1 raz. Jak bym był z Poznania to bym Ci to zgrał za darmo - tak zwyczajnie bezinteresownie. Najlepiej zrobić z tego ADFy i w domu byś sobie dalej działał pod winuae.
[#23] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@KoFi, post #22

Tyle że :
Wydanie dyskietek do przegrania średnio mi podchodzi, poniewaz na dyskietakach są też moje osobiste artykuły, listy, dokumenty itd. nie czuje się komfortowo dzielić sie (sorki, myśle że rozumiecie)

No chyba że faktycznie wchodzi w grę siedzenie sobie w dwójke z browarkiem i zgrywanie do tych adf-ów.

Ps. Rec - może tak być ? :P

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2021 18:16:43 przez mikecios
[#24] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@mikecios, post #23

No ale w czym to co napisał kolega KoFi zaprzecza temu co tu zacytowałeś? tomke7 znajduje kogoś z Poznania, idzie do niego, przegrywa sobie co tam chce na co chce (nie zostawiając dyskietek i nie spuszczając ich na chwilę z oka) i wraca zadowolony do domu.
[#25] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@Daclaw, post #6

M-Disc Blu-ray? Jeśli się nie mylę to teoretycznie jest liczony na 1000 lat, ale pewnie po pierwszych 500 przydałoby się sprawdzić.
[#26] Re: Amiga Poznań - wypożyczenie / przegranie dyskietek na PC

@tWINpIX, post #19

XCopyStandalone gdzie można nabyć gotowy sprzęt
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem