[#1] Usterki gfx/msx w Amidze
Od niedawna moje programy doznają jakichś anomalii graficznych przedstawiajcych się np.
- że na całym podwójnie buforowanym ekranie widoczne są śmieci. Poza tym w moim edytorze map, ucina pół grafiki mapy w poziomie.
- Oprócz tego od bardzo dawna czasem zamiast dźwięku słyszę trzaski.
Wnioskuję, że obie te usterki wynikają z uszkodzenia płyty głównej, ponieważ ten sam program na innej Amidze działa bez zarzutu. Wyjęcie karty graficznej lub karty turbo nic nie daje. Jedynym wyjściem jest jak mniemam zamiana płyty głównej. Tak się składa, że mam jedną płytę główną Amigi, a poza tym mam wieżę Infinitiv, a tam płytę główną łatwo wymienić za pomocą szuflady.

[#2] Re: Usterki gfx/msx w Amidze

@Minniat, post #1

A może chlodzenie dla AGA-tki coś pomoże , patrz artykuł Benedykta, mówił że miał pasy na ekranie itd, chyba że kożystaż z innej grafiki ;)

P.S. Sorry za moje lenistwo, ale to wina Avanta(znaczy sie przerobionego IE)

[#3] Re: Usterki gfx/msx w Amidze

@arti4-92, post #2

A może chlodzenie dla AGA-tki coś pomoże , patrz artykuł Benedykta, mówił że miał pasy na ekranie itd, chyba że korzystasz z innej grafiki

Jeśli chodzi o pasy to na szczęście na mojej Amidze z wewnętrznym scan-doublerem obraz jest 100% jakości. Wiem coś o pasach bo mam drugą Amigę ze scan-doublerem zewnętrznym a tam te denerwujące pasy się pojawiają. Rozwiązeniem dla ludzi bez scandoublera jest monitor Amiga lub telewizor.
Ale moje anomalie graficzne to coś zupełnie innego. Alokuję bitmapę z flagą BMF_CLEAR - czyść bitmapę, a ekran jest wypełniony śmieciami.

[#4] Re: Usterki gfx/msx w Amidze

@Minniat, post #1

a wykonales standardowa procedure czyli przeczysczenie wszystkuch stykow/zlacz itp?

arti przeciez tam pisze ze uzywa karty graficznej

[#5] Re: Usterki gfx/msx w Amidze

@Minniat, post #1

Brak napiecia -12V powoduje uszkodzenie dzwieku oraz niedzialanie portu szeregowego.
Spawdz to u siebie
[#6] Re: Usterki gfx/msx w Amidze

@Norbert, post #5

Dźwięk nie jest permanentnie uszkodzony - czasami następuje i utrzymuje się przez pewien czas objaw uzewnętrzający się trzaskami zamiast dźwięku. Jednak graficzne anomalie są poważniejsze (nie mogę np. projektować map do Benefactora). Planuję wymianę płyty głównej w InfoSerwisie
P.S. Póki co mam zapasową Amigę w obudowie desktop kupioną nie tak dawno. :D Jedyne czego nie lubię to zewn. scandoubler. Wewnętrzny jest o niebo lepszy.

[#7] Re: Usterki gfx/msx w Amidze

@Minniat, post #6

A na jakiej karczie graficznej robią ci się takie szopki? Próbowałeś wyjąć simy z karty turbo?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem