[#1] Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi
W moich wieloletnich poszukiwaniach monitorow do Amigi natknalem sie na wiele modeli. Teraz mam na uwadze takie cos:

https://displays.agneovo.com/gl/products/sx-series-advanced/16065-sx-17g

Przemyslowy panel LCD 17 cali obslugujacy podobno standardy PAL/NTSC, majacy wiele ciekawych zlacz np. S-Video oraz powloke ze szkla dzieki czemu kolory i ich nasycenie sa zblizone do monitorow CRT.

Czy ktos zna panele Neovo i moze potwierdzic, ze potrafia synchronizowac w 15khz? Cena jego jest dosc zaporowa dlatego pytam najpierw tutaj zanim zdecyduje sie na zakup.

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2021 15:22:26 przez zork
[#2] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@zork, post #1

To jest sprzęt do monitoringu czyli kolory nie muszą być dobre a skalowanie jest nawet napisane że ma tonę filtrów wyostrzających. Do retro komputerów/konsol potrzebujesz kwadratowych ostrych pikseli a nie sztucznego wyostrzania.

Poza tym tam jest panel TN czyli ze swej natury jest słaby.
Kolejna rzecz to posiadanie szkła nie ma nic wspólnego z jakością kolorów.

Tam ono jest aby chronić ekran przed warunkami jakie mogą panować w miejscu jego użytkowania i za to się płaci oraz lepsze komponenty w sensie ich żywotności a nie jakości obrazu.

Monitory dla zastosowań video są znacznie lepszą opcją. Problem jest taki że standard typu 288p nie istnieje a takie 576i też zostanie potraktowane typowym przetwarzaniem, tyle że w trochę lepszej jakości niż na sprzęcie konsumenckim a nie tak jakbyś tego oczekiwał tj. aby mieć ładne kwadratowe piksele. Więc też nie polecam wydawać na nie pieniędzy.

Najlepszą opcją do retro sprzętu to dobrej jakości monitor IPS i upscaler a'la OSSC. On niestety jest dla sygnałów 240p/288p bo nie mając kości RAM nie da się tam zrobić sensownej obsługi trybów interlaced tak aby nie było jakiejś formy migotania. Za to jest sporo różnego rodzaju upscalerów dzisiaj i zapewne można coś sensownego znaleźć. Polecam szukać czegoś oczywiście do Amigi ale też sprzęt polecany do Playstation2 może być ok bo tam prawie wszystko działało z przeplotem. OSSC jest oczywiście polecany, szczególnie jak ktoś ma CRT i chce oryginalny feeling ale może jest coś co ma deinterlacing.

Normalnie poleciłbym XRGB Framemeister Mini bo spełniałby wszystkie wymagania ale niestety obsługa trybów PAL/50Hz na tym urządzeniu jest fatalna wiec do Amigi się to nie nada niestety.

Poza tym perfekcyjne monitory do Amigi to już były od dawna. Microvitek się nazywały czy jakoś tak. Ewentualnie jak nie potrzebujesz obsługi trybów VGA to łap jakiegoś SONY PVM z wejściem RGBS i na tym będziesz miał najlepszą możliwą jakość obrazu 15KHz jaka jest w ogóle możliwa. Sam dwa PVM 14M2E i jestem nimi zachwycony. Łapie wszystko łącznie z composite/s-video PAL/NTSC /SECAM oraz RGB/component 50/60Hz, regulacja geometrii z poziomu OSD, jakichś filtrów dla NTSC, kontrast wgniata w fotel i nawet ma całkiem niezłej jakości głośniczek. No tylko podłączyć Famic... ekhm, podłączyć Amigę i grać jupi!
[#3] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@XoR, post #2

Poza tym perfekcyjne monitory do Amigi to już były od dawna. Microvitek się nazywały czy jakoś tak.

One w żadnym wypadku nie były perfekcyjne. Po prostu, były, co na tamte czasy wystarczało. Trudności z ustawieniem obrazu na całym ekranie w trybach VGA, niespecjalnie ładne tryby 15 kHz... To już C1942 daje ładniejszy obraz (i zakresy regulacji ma większe, choć sporo wewnętrznętrznymi potencjometrami).

Jak już się bawić w CRT, to celować w jakiś porządny SVGA i scandoubler...
[wyróżniony] [#4] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@zork, post #1

Zawsze, gdy pojawia się nowy temat o monitorach, odzywa się XoR i od razu przypomina mi się anegdota o kupnie latarki:

Najśmieszniejsze jest to, że każda, absolutnie każda rzecz, ma gdzieś jakieś forum zrzeszające hobbystów. Szukałem kiedyś latarki. Tzw. czołówki. Na jeden wyjazd z namiotem na 3 dni. Konkretnie to googlałem gdzie jest jakaś marketowa promocja, żeby zamiast 23zł zapłacić coś bliżej 10. Okazuje się, że latarki mają forum. Na forum dowiedziałem się, że najtańsza latarka która świeci, kosztuje 200zł. Ale to i tak badziew, bo w razie jakbym wpadł do jaskini i czekał dwa tygodnie na pomoc, to wodę mogę lizać ze ścian, ale latarka zgaśnie mi po 7 dniach nieustannego świecenia. A to przecież absolutnie nieakceptowalne. Tańsze w ogóle nie wchodzą w grę, bo przecież przy 100 lumenach zgubię się w ciemności. Będę widział tylko na 5 metrów zamiast na kilometr. Na dodatek nie da się tańszych w ogóle używać, bo kąt świecenia w każdym egzemplarzu różni się o parę stopni, czyli to musi być badziew. Całkowicie dyskwalifikujący jest fakt że raz w roku będę musiał zmienić baterię, a w wypadku gdybym wpadł do oceanu to przeciekają po godzinie. Mieli też dział DYI w którym pokazywali np jak użyć sprzętu pomiarowego za 5tys zł żeby ustalić jak zmienić fabryczny rezystorek coby latarka miała pół lumena więcej. I do tego odpowiedzi na kilkanaście stron z gratulacjami i bluzgami na producenta że sam na to nie wpadł. Latarkę kupiłem w końcu za 9zł w pierwszym lepszym markecie. Nie wpadłem do jaskini ani do oceanu a baterie wymieniłem po roku.
[#5] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@t-bone, post #4

Dobre
[#6] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@ingenic, post #5

Nie, to nie jest dobre. Moja teściowa, zanim kupi cokolwiek, zgłębia stan wiedzy na ten temat jak net długi i szeroki. W ten sposób nie jest w stanie samodzielnie kupić absolutnie niczego. Od 5 lat trwa epopeja zakupu RADYJKA. Takiego prostego, za kilkadziesiąt PLN. Samochód i łóżko ma tylko dlatego, że po latach szamotaniny rodzina tupnęła nogą i zdecydowała za nią.

Czasem dochodzę do wniosku, że seniorzy powinni mieć reglamentowanego neta dokładnie tak samo jak dzieci. Ten sam problem - brak umiejętności krytycznej selekcji informacji.
[#7] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@XoR, post #2

Zupelnie nie moge zgodzic sie z kolega XoR'em, ale moze to i fajnie, ze kazdy z nas ma troche inne podejscie do tematu.

Ja osobiscie uwazam monitory typu PVM za przerost formy nad trescia i generalnie nie jestem w ogole zwolennikiem matryc Sony Trinitron do rozdzielczosci ponizej SVGA (640x480x256 colors). Daja one zbyt ostre scanlines i generalnie obraz jest jak dla mnie malo "epokowy". Jestem zwolennikiem matryc typu shadowmask, ktore daja lekko rozmyty obraz, ale jest to zupelnie inne rozmycie niz na LCD :)

Dla mnie perfekcyjnymi monitorami do Amigi sa modele CRT Commodore 1080 (z matryca japonska Toshiba) oraz Commodore 1084S (z matryca Daewoo). Zupelnie tez nie moge zgodzic sie z opinia, ze "posiadanie szkla nie ma nic wspolnego z jakoscia kolorow". Malo tego, po 35 latach obcowania z komputerami i monitorami komputerowymi stwierdzam, ze to wlasnie dzieki szklanym ekranom obraz jest tak "soczysty". Monitory CRT generalnie nadal sa moimi ulubionymi monitorami do komputerow i nie tylko.

Jesli chodzi o LCD to najlepiej roznice w jakosci obrazu widac porownujac monitory LCD matowe i szklane. Na matowych kolory sa niemalze wyblakle i kontrast duzo nizszy i to nie jest kwestia regulacji monitora. Dlatego tez poszukuje szklanych modeli LCD, bo daja one naprawde obraz porownywalny (ale nie lepszy) z technologia CRT. Obecnie oprocz Apple ktore istnieje w swoim wlasnym swiecie praktycznie nikt inny procz AG Neovo nie produkuje juz szklanych monitorow LCD i do tego jeszcze w formatach 4:3 badz 5:4.

Zakupilem ten monitor o ktorym pisalem wyzej i obraz na nim po kalibracji jest bardzo zblizony do moich monitorow CRT. To naprawde duzy komplement. Niestety nie synchronizuje do 15khz na porcie VGA, ale wrecz idealnie nadaje sie do wszystkiego co mozna podlaczyc przez S-Video (czyli takze Amige ;). Obraz po S-Video jest duzo lepszy niz np. na LG M1717. Tutaj wlasnie roznica mat kontra szklo robi ogromna roznice. Szczerze polecam przekonac sie o tym na wlasnej skorze porownujac te monitory obok siebie.
[#8] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@zork, post #7

Sorry za głupie pytanie, ale jak A600/A1200 podłączyć do monitora przez S-Video?
[#9] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@vojo, post #8

Potrzebujesz konwertera rgb2svideo. :)
Kiedys takie wyprodukowal Architekt.
[#10] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@zork, post #9

A faktycznie, dopiero co było o tym na forum :)
[#11] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@zork, post #7

Obecnie oprocz Apple ktore istnieje w swoim wlasnym swiecie praktycznie nikt inny procz AG Neovo nie produkuje juz szklanych monitorow LCD i do tego jeszcze w formatach 4:3 badz 5:4.

Mylisz się, jak najbardziej są produkowane przez wiele firm ale są to głównie monitory dotykowe 15" stosowane jako POS, no ale one mają tylko złącze vga (dsub) ;)
[#12] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@zork, post #9

Potrzebujesz konwertera rgb2svideo. :)
Kiedys takie wyprodukowal Architekt.

Kilka dni temu szukałem tego konwertera,
ale chyba nie jest obecnie dostępny.
A szkoda, ponieważ svideo może dać
bardzo dobry obraz, na niektórych mo-
nitorach lepiej się sprawdzi niż scart.

Konwerter ten jest także nieoceniony
podczas przechwytywania obrazu
z Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2021 23:34:40 przez mmarcin2741
[#13] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@mmarcin2741, post #12

A nie lepiej Indivision mk3 albo jakiś ossc i podłączyć zwykły monitor?
Najlepsza jakość i tak będzie z indi bo tam sygnał cyfrowy prosto
Z chipu leci na cyfrowe hdmi beż konwersji po drodze.
W dodatku masz nakładki scanline które przyjemnie
Redukują pixelizacje.
[#14] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@zork, post #1

Sam się zastanawiałem nad tymi monitorami, są różne serie, zastanawiałem się między właśnie SX-17 a X-17. Według niektórych specyfikacji jest on od 15kHz.
Ale inne pokazują dopiero od 24kHz. W związku z tym jednego ze sprzedawców się zapytałem, a on się zapytał dystrybutora i dostał następującą odpowiedź:
Sygnał VGA jest wyższy niż 20 KHz. Monitor nie zadziała przy 15 KHz.

Do pracy w 15 KHz wymagany jest monitor analogowy. Starsze wersje X-17 posiadały wejście CVBS, ale nowsze wersje już go nie mają.

Nie wdawałem się w zbędne dyskusje ale dla mnie po prostu widać że odpowiedź jest "na odczepne". Mało kto ma sprzęt który z takiego sygnału korzysta, a w dzisiejszych czasach jest to zupełnie przez producentów ignorowane.

Jak dla mnie ktoś by musiał kupić i przetestować. Pamiętaj że w większości przypadków masz 14 dni na odstąpienie od umowy nawet nie podając powodu.
[#15] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@zork, post #9

albo adapter. Ja mam taki adapter zamontowany.
[#16] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@Solo Kazuki, post #14

Nowe monitory AG Neovo nie zadzialaja z sygnalem 15khz na porcie VGA; byc moze jakies modele sprzed 15 lat tak, ale bedziesz mial response time na poziomie 12ms i wiecej co wykluczy je z uzytku do gier.

Neovo jednakze bardzo rozwinelo swoja technologie w ostatnich latach. Ja kupilem model X-17P ze zlaczem S-Video, composite, VGA i DVI. Obok rowniez szklanej Iiyamy PLX486S-B1S jest to obecnie moj ulubiony monitor LCD. Response time na poziomie 3ms, szklo i przepiekny sygnal S-Video (do Atari 8-bit i Amigi). Swietnie sprawdza sie takze jako monitor PC SVGA po DVI do gier z epoki Win98/XP.
[#17] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@Solo Kazuki, post #14

Nie wdawałem się w zbędne dyskusje ale dla mnie po prostu widać że odpowiedź jest "na odczepne".

Raczej nie na odczepne. Po prostu, obsługą klienta zajmuje się jakaś tipsiasta Nikola Sroka, która nie jest przygotowana na takie pytania.

A co do monitora - to, że ma wejście CVBS nie oznacza, że musi łapać 15kHz po VGA. W dzisiejszych czasach może mieć wbudowany jakiś konwerter. Tylko testy organoleptyczne dadzą odpowiedź.
[#18] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@Daclaw, post #17

A co do monitora - to, że ma wejście CVBS nie oznacza, że musi łapać 15kHz po VGA.
Dokładnie. Mam dwunastocalowy monitor produkowany właśnie z myślą o monitoringu i nadzorze. Ma wejścia RCA composite, BNC composite, VGA i HDMI. 15 kHz bierze tylko przez RCA i BNC, przez VGA już nie. Przy okazji, beznadziejna matryca TN i fatalne odwzorowanie kolorów. Nie polecam.
[#19] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@zork, post #16

Nowe monitory AG Neovo nie zadzialaja z sygnalem 15khz na porcie VGA; byc moze jakies modele sprzed 15 lat.

Z tego co się zorientowałem litera na końcu to rewizja modelu, więc wspomniana specyfikacja tyczy się modelu obecnego X-17. Tutaj masz X-17E ze specyfikacją. Tutaj masz specyfikacje modelu SX-17E na sprzedaż.

Ja kupilem model X-17P ze zlaczem S-Video, composite, VGA i DVI.

To masz nie X-17 a SX-17. X-17 nie ma złącza S-Video.

Edit: Ten twój SX-17P łapie 15kHz przez VGA?

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2021 13:14:42 przez Solo Kazuki
[#20] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@Solo Kazuki, post #19

Skończył się czas edycji, więc piszę tutaj.

Wysłałem zapytanie o te monitory, czy mają one na pewno wsparcie 15kHz przez VGA. Zobaczymy co odpowiedzą.
[#21] Re: Szukanie perfekcyjnego monitora do Amigi

@Solo Kazuki, post #19

Przeczytaj jeszcze raz dokladnie wszystkie moje wypowiedzi w tym watku. Na pudelku i na monitorze mam napisane X-17P, ale Ty wiesz lepiej, ze mam SX-17. :)

FYI: X-17E nie ma zlacza S-Video, ale X-17P ma. Jestem w kontakcie z firma zajmujaca sie serwisem tych monitorow. Jak bedziesz chcial cos kupic to daj znac.

Jedyny monitor ktory moze zlapac 15khz na VGA to X-17AV ale on jest z okolicy 2007 roku i tak jak napisalem ma response time 16ms. Modele produkowane w ostatnich latach tego nie zrobia. Lepszym rozwiazaniem jest rgb2svideo albo jakis upscaler.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2021 14:46:46 przez zork

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2021 14:51:58 przez zork
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem