kategorie: A500, Sprzęt
[#1] Gotek
Witam, czy ktoś się spotkał z czymś takim że Gotek jako df0 nie ładuje gier składających się z kilku dysków? Zaczyna pierwszą dyskietkę ładować, i w pewnym momencie stop i koniec. A jedno dyskowe bez problemu. Dodam że na początku nie było takiego problemu, wszystko czytał. Nawet wgrałem oprogramowanie na nowo i dalej to samo. Pozdrawiam.
[#2] Re: Gotek

@Gobo, post #1

Jaka Amiga?
Jaki kickstart?
Jakie firmware w Goteku?
Jaki tryb pracy Gotek?
Czy pliki konfiguracyjny wgrany na pendrive jest odpowiedni dla Amigi?
Na innym pendrive tak samo ?
Czy działają gdy wielodyskowe na tej Amidze ze stacją dyskietek?
[#3] Re: Gotek

@Norbert, post #2

Amiga 500 z rozszerzeniem 1 Mb.
Kickstart 1.3
W Goteku FF GOTEK, HXCSDFE. Jeśli o tryb pracy chodzi to jest jako wewnętrzna stacja. Wszystko działało, kupiłem sanki, zamontowałem, aż w pewnym momencie przestało działać. Zachowuje się tak jakby nie było rozszerzenia, ale z dyskietek działa np. Pinball Dreams. Jest jakaś gra na jednym dysku, która wymaga 1 Mb? Może bym taką spróbował zapodać. Pozdrawiam.
[#4] Re: Gotek

@Gobo, post #3

Dokładnie to masz a500 z rozszerzeniem 512kb, które prawdopodobnie zostało uszkodzone lub wpięte odwrotnie, albo niedociśniete do złącza Amigi podczas montowania sanek.

Tinyus to gra która wymaga 1MB pamięci i jest na jednej dyskietce.
link

Sysinfo pokaże Ci ile masz pamięci.
link
[#5] Re: Gotek

@Norbert, post #4

Witam, trochę mnie nie było, brak czasu... Zgadza się to że a 500 z rozszerzeniem 512kb. Sysinfo po załadowaniu daje alert, natomiast Tinyus załadował się z Goteka bez problemu, po wyjęciu rozszerzenia już nie. Chyba to wina Goteka, bo na dwóch różnych Amigach to samo. Zaczyna ładować pierwszą dyskietkę i przerywa... Co by tu jeszcze zrobić?
Testowałem innym programem i widzi rozszerzenie jako slow chip 0.50MB.
[#6] Re: Gotek

@Gobo, post #5

O jakim rozszerzeniu piszesz bo już się pogubiłem?
Gra która podałem jako przykład działa na min. 1mb pamięci i przy tylko 512 chip nie zadziała.
Będzie odpowiednia informacja na ekranie.

Jak zmieniasz dyskietki przy grach wielodyskowych?

Czy możliwość uruchomienia Workbencha?
Jeśli tak, to po jego uruchomieniu zmieniaj dyskietki w goteku i zobacz czy pokazują się na pulpicie.
To może wykazać czy obsługa stacji dyskietek w Amidze jest poprawna lub nie

Spróbuj przeprowadzić testy z innym pendrive.
[#7] Re: Gotek

@Norbert, post #6

Ta gra działa, chwilę pograłem. Chodzi o rozszerzenie pamięci 512kb. Dyski zmieniałem na przyciskach Goteka, teraz wczytuję desert strike, i ładuje już drugi dysk o dziwo, ale trzeciego nie załadowało. Workbrench muszę spróbować.
A z innym pendrive było to samo.
[#8] Re: Gotek

@Gobo, post #7

Witam.
Goteka masz z wyświetlaczem 7-segmentowym czy oled lub Led?
Może po przypisaniu plików do numerów zmieniłeś lokalizacje plików albo ich nazwy?
Pozdrawiam.
[#9] Re: Gotek

@ted, post #8

Wyświetlacz zwykły, trzy segmentowy. Dziwne, bo teraz mi wczytało grę na trzech dyskach, Desert Strike. A np Cannon Foder niema szans.
A, i na pewno nie pomyliłem dysków czy nazwy.
[#10] Re: Gotek

@Gobo, post #9

A może klasycznie - kondensatory do wymiany?

Masz może inna taśmę FDD ?
Na innym zasilaczy też bym sprawdził czy to nie jego wina.
[#11] Re: Gotek

@Norbert, post #10

Kondensatory wyglądają na dobre, zresztą Gotek nowy.
Wczytałem z Goteka X-COPY, widzi df0(Gotek), i df1(zewnętrzną stację), a przy próbie kopiowania pisze no disc in df0.
Mam inny zasilacz, ale przy wyłączaniu dziwnie piszczy...
[#12] Re: Gotek

@Norbert, post #6

Coś w tym jest, bo na pulpicie Workbrench te dyskietki które chodzą pojawiają się, natomiast te których nie czyta do końca Gotek powodują że pojawia się okno :
error validating disc
Key 880 checksum error,
po naciśnięciu cancel:
Disc structure corrupt,
Use DISCDOCTOR to correct IT.
Po ponownym naciśnięciu Cancel pojawia się ikonka :
DF0:NDOS
Mam inny zasilacz i taśmę. Jeszcze pendrive'a zmienię, ale przez parę dni ten zestaw śmigał bez problemu...

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2021 21:46:13 przez Gobo
[#13] Re: Gotek

@Gobo, post #11

A ty masz zewnętrzną stację DF1, bo wcześniej nic o tym nie pisałeś?
Sprawdzałeś bez niej czy gotek działa prawidłowo?
Możesz sprawdzić pamięć np. tym czy nie ma błędów.
Na rozszerzeniu pamięci nie ma czasem cieknącej baterii?

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2021 22:08:57 przez snifferman
[#14] Re: Gotek

@snifferman, post #13

Mam, wcześniej nie była podłączona, chciałem skopiować na dysk, żeby w ten sposób wczytać i grać, już tak kiedyś robiłem jak Gotek działał.
Mam dwa rozszerzenia, jedno z baterią, nie wylaną, jedno bez.
W tej chwili Gotek tak samo "działa" przy podłączonej jak i nie podłączonej zewnętrznej stacji.
[#15] Re: Gotek

@Gobo, post #14

Przestestuj pamięć Amiga Test Kit`em, którego podlinkowałem, oraz zrób FLOPPY DRIVE-READ TEST dyskietek/ADFów, które nie działają. Jak odczyt jest ok, to powinny być wszędzie "zielone zera"
[#16] Re: Gotek

@snifferman, post #15

A ten floppy drive test też jest w Amiga Test Kit?
[#17] Re: Gotek

@Gobo, post #16

A druga sprawa, to kiedyś działało. Chyba Gotek do wywalenia, normalnie powinien być na gwarancji, ale niestety wyciągnąłem go z obudowy i zamontowałem w komputerze, więc mogą mieć problemy...
[#18] Re: Gotek

@Gobo, post #16

Tak jest w Amiga test kit
[#19] Re: Gotek

@snifferman, post #15

Cześć, zrobiłem test ADFów, same zielone zera. Teraz robię test pamięci, ale to chyba parę godzin trwa, więc zostawię, niech leci.
Dziwne, że nie działają te gry, które wcześniej grałem, a inne kilkudyskowe się wczytują. A nie możliwe że jakoś te ADFy uszkodziłem, bo wgrałem je na pendrive'a od nowa z laptopa.
Mam jeszcze jedną Amigę, ale potrzebuję podstawkę do wlutowania pod DENISE. Gdzie to najlepiej kupić?
[#20] Re: Gotek

@Gobo, post #19

Może bym spróbował z Gotekiem jako df1? Tylko jak te zworki przestawić?
[#21] Re: Gotek

@Gobo, post #19

Teraz robię test pamięci, ale to chyba parę godzin trwa, więc zostawię, niech leci.

test pamięci idzie bez końca, także jak przeleci ze 100 razy to znaczy że pamięć ok

potrzebuję podstawkę do wlutowania pod DENISE. Gdzie to najlepiej kupić?

Na allegro i w sklepach elektronicznych. "Podstawka 48pin","DIL48","DIP48

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2021 14:38:22 przez snifferman
[#22] Re: Gotek

@snifferman, post #21

Właśnie wróciłem do domu a to dalej leci! Czyli ok.
Niby wszystko dobrze a nie działa. Raczej coś z Gotekiem.
[#23] Re: Gotek

@Gobo, post #22

Cześć,a ja dalej o tym samym! Ale nie robiłem nic z braku czasu.... Czy jest ktoś z okolicy Opola kto chciałby sprawdzić tego Goteka na innej Amidze? Bo ja już nie mam pomysłów!
[#24] Re: Gotek

@Gobo, post #23

Możesz wysłac paczkomatem do kogoś z braku okolicznych Amigowców.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem