kategoria: Sprzęt
[#1] Amiga stacja 5.25"
Amiga A1020

dostałem od Kolegi sporo dyskietek 5,25" DD/DS do Amigi. Mam zrobiony FluxEngine i dyskietki 3,5" czytają sie poprawnie (format : s=0-1 oraz t=0-79, czyli sektory 0,1 oraz ścieżki 0-79).

Ale za nic nie mogę dojść jaki powinien być format dyskietek (sektory, ściezki) dla tych 5,25" DD/DS dyskietek amigowych ... Ktoś / Coś ?

Pozdrawiam
Paweł
[#2] Re: Amiga stacja 5.25"

@ch0mik, post #1

Szukałeś w necie informacji na temat tego urządzenia ?
Znalezienie tego nie jest trudne.
Jak mi się udało to Tobie też się uda
Są tam podane parametry i mountlista

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2021 08:59:09 przez Norbert
[#3] Re: Amiga stacja 5.25"

@Norbert, post #2

Szukalem, ze były 40 i 80 sciezkowe, ale ten format nie zcxytuje mi poprawnie dyskietek. WinUAE widzę że tylko takie sa dostępne do wyboru przy montowaniu ADF. Mi chodzi bardziej o to jak je zczytac i jakie parametry pracy podać (sektory, sciezki i czy dwustronnie czytac)
[#4] Re: Amiga stacja 5.25"

@ch0mik, post #3

na 100% dwustronnie
[#5] Re: Amiga stacja 5.25"

@michal_zukowski, post #4

chyba znalazłem : amigawiki
[#6] Re: Amiga stacja 5.25"

@ch0mik, post #5

40-ścieżkowa? Buuu :(
[#7] Re: Amiga stacja 5.25"

@ch0mik, post #5

Jeżeli 40 ścieżek, to rzeczywiście kiepsko. W dawnych czasach - początek lat 90, wszyscy sprzedawcy pirackich kopii gier na krakowskiej giełdzie byli wyposażeni w zewnętrzną stację 5 1/4 cala. Dyskietki 5 1/4 były dużo tańsze od 3,5 calowych, a że czas CDRów jeszcze nie nastał, to mieli po kilka walizek wypchanych tysiącami dyskietek.... więc dzięki temu optymalizowali koszty. Zawsze byłem przekonany więc, że każda stacja do Amigi 5 1/4 cala po prostu formatuje je dokładnie tak samo, jak 3,5 cala... widać myliłem się. Nie każda.
[#8] Re: Amiga stacja 5.25"

@wali7, post #7

na mojej jest przełącznik 40/80
1
[#9] Re: Amiga stacja 5.25"

@wali7, post #7

Widocznie to bardzo stara stacja, służyła do korzystania z dyskietek PC zanim upowszechnił się w nich zapis 720K.
[#10] Re: Amiga stacja 5.25"

@wali7, post #7

Zawsze byłem przekonany więc, że każda stacja do Amigi 5 1/4 cala po prostu formatuje je dokładnie tak samo, jak 3,5 cala...
No właśnie nie. To, co opisujesz to jest w pewnym sensie hack, który się upowszechnił po tym, jak w PC popularne stały się napędy 5.25" 80-ścieżkowe zapisujące 1,2 MB i kręcące dyskietką z prędkością 300 rpm (a nie 360, jak wcześniejsze). Wtedy taki napęd podłącza się do Amigi tak, aby się zgłaszał jako stacja 3.5" i Amiga „myśli”, że pracuje z taką właśnie stacją.
[#11] Re: Amiga stacja 5.25"

@Krashan, post #10

A co, kiedy taka stacja zgłasza się jako 5.25", zmienia się w tedy jej pojemność?
[#12] Re: Amiga stacja 5.25"

@san_u, post #11

Amiga domyślnie obsługuje dwustronne 80-sciezkowe stacje dyskietek.
Inne wymagają mountlisty i drivera.
[#13] Re: Amiga stacja 5.25"

@san_u, post #11

Nie wiem, jednak po coś oddzielne tryby zgłaszania się zostały ustalone. Może chodzi o rozróżnienie 40/80 ścieżek, tylko po prostu nie ma napędów 3.5" 40-ścieżkowych.
[#14] Re: Amiga stacja 5.25"

@ch0mik, post #1

Stacja fajna jako ciekawostka ale bez praktycznego zastosowania. Mam kilka stacji 5,25" do Amigi i sporo dyskietek z czasów młodości. Wszystkie moje stacje zrobione są tak, że Amiga widzi je jako 3,5" 80 cylindrów dzięki czemu można kopiować dyskietki 3,5" i 5,25" 1 do 1. Kiedyś wszystkie moje gry i programy nagrywałem na dyskietki 5,25" jako archiwum i po latach okazało się, że dobrze zrobiłem bo ponad 90% tych dyskietek do dzisiaj odczytuje się bez problemów. Czas pokazał, że dyskietki 5,25" są o wiele trwalsze niż 3,5". Dlatego nadal będę ich używał jako archiwum i ostatnio nawet zrobiłem sobie stację 5,25" do Amstrada CPC i zgrałem moje gry z dyskietek 3".
[#15] Re: Amiga stacja 5.25"

@Marcin74, post #14

A ta stacja do CPC to 40 czy 80 ścieżek? :)
[#16] Re: Amiga stacja 5.25"

@Marcin74, post #14

Stacja fajna jako ciekawostka ale bez praktycznego zastosowania.

Powstała prawdopodobnie w celu wymiany danych z komputerami PC.

Czas pokazał, że dyskietki 5,25" są o wiele trwalsze niż 3,5".

To prawda, moje dyskietki do C64 po 25 latach wczytują się praktycznie bez błędów.
Przeżyły kilka przeprowadzek i ostatnich 7 lat na strychu. Jakbym wczoraj wyłączył C64 :)
1
[#17] Re: Amiga stacja 5.25"

@zyga64, post #16

Powstała prawdopodobnie w celu wymiany danych z komputerami PC.

Albo - jak to w C= bywało - ktoś stwierdził, że można zagospodarować obudowy od 1571 :) Heh, a ja A1010 i CD-1411 kupowałem, żeby mieć mechanizmy do 1581 (do tych, z których C= je wyciągało, żeby do Amig ładować) :)

OK, chyba jednak rzeczywiście zamysłem była wymiana danych:
http://www.zimmers.net/cbmpics/damigas2.html

/ Witamy ponownie w świecie C64 ! ;) /
[#18] Re: Amiga stacja 5.25"

@ZbyniuR, post #15

Stacja to standardowy napęd 5,25" od PC - 80 ścieżek ale w zależności w jakim trybie pracuje CPC ( ParaDOS) może działać 40 lub 80 ścieżek.
[#19] Re: Amiga stacja 5.25"

@Marcin74, post #14

Mam tylko takie pytanie: dyskietki DD 5.25" wystarczają do używania jako amigowy odpowiednik 3.5", tzn. 880KB?

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2021 10:36:04 przez Jacques
[#20] Re: Amiga stacja 5.25"

@Jacques, post #19

Tak, wystarczaja.
[#21] Re: Amiga stacja 5.25"

@Jacques, post #19

Jeśli masz stację 5 1/4 cala która przedstawia je Amidze jak 3,5 calowe, to wystarczają. Amiga traktuje je wtedy jak zwykłego flopa 3,5 cala.
[#22] Re: Amiga stacja 5.25"

@wali7, post #21

Zamierzam podłączyć stację 5.25 HD z PC poprzez allegrowy interfejs dla PC-towych stacji/Goteka.
[#23] Re: Amiga stacja 5.25"

@Jacques, post #22

Jeżeli jest to interface który stację Amidze przedstawia jako standardową 3,5 cala, to nie powinno być problemów. Amiga w trakcie inicjalizacji sprzętu sprawdza jakie ma stacje podpięte za pomocą bodajże sygnału SELx (i być może dodatkowo MOTORON, nie pamiętam), na który stacja odpowiada w odpowiedniej sekwencji sygnałem RDY, zależnie od tego czy jest 3.5DD, 3.5HD, czy 5 1/4 cala. W przypadku jakiegokolwiek urządzenia wpiętego do zewnętrznego złącza sygnały te generuje interfejs (np. Sakura), w przypadku stacji wewnętrznej generuje je Amiga, dlatego mimo odpięcia wewnętrznej stacji Amiga nadal ją pokazuje. To tak tytułem dodatkowego wyjaśnienia.
Moim zdaniem powinno być OK.
[#24] Re: Amiga stacja 5.25"

@wali7, post #23

Dziękuję, postaram się przetestować to w weekend i dam znać, może też nagram jakieś krótkie video OK
[#25] Re: Amiga stacja 5.25"

@Jacques, post #24

Tu masz stary, ale bardzo dobry dokument z Aminetu wyczerpujący temat podpinania jakiejkolwiek stacji do Amigi.
http://aminet.net/package/docs/hard/PCFloppy2Amiga

Polecam.
[#26] Re: Amiga stacja 5.25"

@wali7, post #25

W sumie taki inferfejs działał mi zarówno z Gotekiem, jak i nieprzerabianą stacją PC 3.5" HD, więc 5.25" HD powinno pójść z marszu
[#27] Re: Amiga stacja 5.25"

@Marcin74, post #14

ale podałeś praktyczne zastosowanie :)
[#28] Re: Amiga stacja 5.25"

@wali7, post #7

o mieli po kilka walizek wypchanych tysiącami dyskietek

Ten hardkorowiec (nie pamiętam ksywy) co stacjonował między wyjściami z Elbudu miał kilkanaście pudeł po pomarańczach czy bananach, chodziły słuchy że miał tego kilkanaście tyś "placków".

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2021 20:54:41 przez waldiamiga
[#29] Re: Amiga stacja 5.25"

@Jacques, post #22

Jaką masz tą stację? Praktycznie każdą 5,25" trzeba nieco zmodyfikować nawet do współpracy z interfejsem. A i tak niektóre nie zadziałają z Amigą.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2021 21:18:50 przez Marcin74
[#30] Re: Amiga stacja 5.25"

@waldiamiga, post #28

Ja pamiętam gości z takimi wielkimi walizami jak u jakichś emigrantów.
Potem już chłopaki miały zgrabne etui z pięcioma CDRami. Postęp :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem