[#1] przeróbka stacji dyskietek + A600
Witam.

Padła mi stacja dyskietek w A600.

Mam zamiar kupić tą : http://allegro.pl/item224783915_stacja_dyskietek_kabelek_do_amigi_wyprzedaz_.html

ale...

"Stacja pasuje do amigi 600 desktop niemalże identycznie . Wystarczy tylko pilnikiem nieco poszerzyć otwór w którym mieści się przycisk wysuwania stacji dyskietek (rozstaw srób pasuje idealnie) Stacja działa bardzo dobrze i pewnie".

Czy to zadziała? Wie ktoś może jak wygląda obudowa po pilnikowaniu? Korzysta ktoś może z czegoś takiego? (poprosze o foto...)

Pozdrawiam.
[#2] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@inco, post #1

Nie zadziała. To stacja 1.44MB do PeCetów:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=fd1231h&btnG=Szukaj+w+Google&lr=

Musisz mieć kabelek przerobiony, ale w działanie N-DOS'owych dyskietek jakoś nie wierzę :/ . No i drogo facet chce, bo jak stacja nie nazywa się że "do Amigi", to kosztuje już 9,99zł :D

http://www.allegro.pl/item224140365_naped_fdd_nec_fd1231h_bcm_.html

No... ale Amiga to taki komputer, do którego "trzeba" dopłacać, o czym bardzo dobrze wiedzą wszelkiej maści cwaniacy :D

Ostatnia modyfikacja: 22.08.07 19:16
[#3] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@AlaN, post #2

Aukcja Benedykta, ale podejrzewam że ta stacja jest przerobiona tak że czyta dyskietki, a zresztą poco ktoś miałby kłamać na 15 zł ;)

[#4] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@AlaN, post #2

Wszystko działa bezstresowo na tej stacji . Zarówno dyskietki amigowe 880kb jak i pc 720kb .

Widać na screnach ,że jest odpalone mortal kombat i nort&sounth . Przecież tego nie zmontowałem :)

Drogo?? zobacz sobie po ile takie stacje chodzą w efunzine :)

Co do pasowania w amidze desktop tak jak napisałem . trochę zabawy z pilnikiem,papierem ściernym aby przytemperować przycisk wysuwania dyskietek . Rozstaw śrub pasuje idealnie dzięki czemu nie trzeba kombinować z zamontowaniem stacji w środku .

Benedykt

[#5] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Co to jest 15 zł..., gdyby nie to że chcę miec w 100% oryginalny sprzęt to bym brał ;]

Ostatnia modyfikacja: 22.08.07 19:40
[#6] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

A to przepraszam, teraz wiem kto to sprzedaje - a to inaczej stawia sprawę. Wiadomo z kim ma się doczy neinia. Wiesz... na Allegro jest masa cwaniaczków - także w dziale dot. Amigi, stąd moje podejrzenie.
E-funzine? Wiesz.... do tanich to oni nie należą, więc cena stacji u nich wcale mnie nie dziwi :D
[#7] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@AlaN, post #6

Niema sprawy :)

A co do tych neców to dawno ich już nie przerabiam . Aktualnie to co wyprzedaje to stacje mitsumi . niema z nimi problemów i jakoś takos mi spasowały :) Jeszcze mi się nie zdążyła reklamacja

Benedykt

[#8] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

Fajny bajer jak ma się towera OK

[#9] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@arti4-92, post #8

ehhhhhhhhh Arrti Tę stacje da się upchnąć bez jakiego sadomasohizmu w amidze desktop!!!

Benedykt

[#10] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

Przekonałeś mnie, w pilnikowaniu jestem "niezły". Kupie tą stacje dyskietek jak
ktoś ode mnie kupi moją stacje od a500. Jeżeli ktoś chce kupic tanio stacje do a500 to na gg:3336925, lub na maila: arti4-92(at)o2.pl, stacja jest w 100% sprawna, nagrywa jak i odtwarza dyskietki, dla chętnych daje foto OK

Ostatnia modyfikacja: 22.08.07 22:51
[#11] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

A sprawdzales gierki TEAM17 ? np. SuperFrog
Ta gierka jest dobrym testerem.

Ostatnia modyfikacja: 22.08.07 23:30
[#12] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@Norbert, post #11

Jutro sprawdzę i zdam stosowny raport .

Benedykt

[#13] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

Mógłby ktoś powiedzieć krótko,czy różni się ta przeróbka od orginalnej stacji dyskietek?

Bo z tego,co rozumiem,to przeróbka czyta 880kb (które amiga i tak nie obsluguje) i 720kb. Jeśli się myle to mnie poprawcie...

Ps. Czy jest możliwość wrzucenia plików na dyskietke na pc (np. gry,bo za duzo dyskietek to nie posiadam) i odpalenie jej bez problemu na tej przeróbce?

Pozdrawiam.
[#14] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@inco, post #13

W "pecetowych" stacjach dyskietek brakuje pewnych sygnalow, ktore wymaga Amiga do poprawnego dzialania i do tego sluzy ta prosta przerobka.
Na pc mozesz nagrac pliki na dyskietke 720kb i amiga ja odczyta po zastosowaniu dodatkowego oprogramowania (Crossdos, FAT95).
Ta modyfikacja w zaden sposob nie umozliwia na pc nagranie dyskietki i bezposrednie odpalenie jej na "poprawionej" stacji dysków w Amidze
[#15] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@Norbert, post #11

super frog działa , Alien Breed: Tower Assault też .

benedykt

[#16] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@Norbert, post #14

a moge... wrzucic gre na amige (nie nagrywać...), odpalic jakos na amidze,przerzucic do ramu i nagrać normalnie...
[#17] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@inco, post #16

te stacje czytają dyskietki pc 720kb bezproblemowo możesz sobie nagrać na taka dyskietkę z poziomu pc dowolne dane i przenieść je an Amigę .

Benedykt

[#18] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@Benedykt Dziubałtowski, post #17

czyli co,włoze dyskietke do stacji w pc,zrobie system plików,przerzuce ROM,czy jak to sie tam nazywa i gra będzie od razu działała pod Amigą?!
[#19] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@inco, post #18

Inco czytaj odpowiedzi ze zrozumieniem, bo wszystko juz zostalo opisane.
Bo cos mi sie wydaje ze specjalnie tak formulujesz pytanie ("system plikow, przerzuce ROM") zeby ciagnac ten wątek w nieskonczonosc i nabijac posty.
[#20] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@Norbert, post #19

sork. amigą zajmowałem się 10 lat temu...zapomniało się troche.

ps. stacja z A500 zadziała bez problemu na A600?
[#21] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@inco, post #20

inco napisał(a):

> ps. stacja z A500 zadziała bez problemu na A600?

TAK
[#22] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@inco, post #20

będzie działać ale nijak jej nie upchniesz w środku Amigi .

Benedykt

[#23] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@Benedykt Dziubałtowski, post #22

jest większa od tej z A600? :/

pozostaje korzystanie jako z zew.? (cholera,nie mam takiej dlugiej taśmy :/ )
[#24] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@inco, post #23

Inco czytaj odpowiedzi ze zrozumieniem, bo wszystko juz zostalo opisane.
Bo cos mi sie wydaje ze specjalnie tak formulujesz pytanie ("system plikow, przerzuce ROM") zeby ciagnac ten wątek w nieskonczonosc i nabijac posty.

Nie podepniesz jej jako df1 nie pytaj czemu poszukaj w googlach

Benedykt

[#25] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@Benedykt Dziubałtowski, post #24

Eee...df1 to "kolejna stacja" ,a ona nie będzie kolejną.

Nie chce jej podpinać jako kolejną ... chce poprostu stacje z A500 umieścić w A600, to będzie jedna jedyna stacja dyskietek w tej Amidze.

Nie zmieści się? Trudno,gdzieś czytałem,że powinna działać bezproblemów,ale pewnie Wy macie racje.

Koniec OT z mojej strony.
[#26] Re: przeróbka stacji dyskietek + A600

@inco, post #25

Heh bo dzialac bedzie, jak wyczytales bez problemow. Tylko ze nie zmiescisz jej do malutkiej obudowy a600 bo jest za duza.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem