[#1] Koprocesor na płycie gł i 060 bez koprocesora wewnątrz.
Mam małe pytanko. Chcę kupić apollo 040, w przyszłości wymienic proc na 060,
ale żeby dostać taki procesor trzeba sie nieźle napracować. Jest na efunzine taki procesor(68EC060), ale bez wbudowanego koprocesora, zauważyłem że na płycie gł a1200 obok procesora jest miejsce na "coś", poszperałem w necie i dowiedziałem się że to jest miejsce na koprocesor. Czy po wymianie procesora w apollo na 68EC060, karta turbo będzie korzysta z koprocesora umieszczonego na płycie gł Amigi??

[#2] Re: Koprocesor na płycie gł i 060 bez koprocesora wewnątrz.

@arti4-92, post #1

nie będzie, zarówno procesor jak i koprocesor na płycie są wtedy wyłączone
[#3] Re: Koprocesor na płycie gł i 060 bez koprocesora wewnątrz.

@wali7, post #2

kur.... cze xD, to zgon, czyli zostanę przy 040, potem będę musiał opchnąć 040 i kupić 060 ;/ Słyszłame że 060 działa beznadziejnie bez fpu i mmu ;/

[#4] Re: Koprocesor na płycie gł i 060 bez koprocesora wewnątrz.

@arti4-92, post #3

to zależy co rozumiesz pod pojęciem "beznadziejnie"
po pierwsze wersja 060 bez FPU i MMU może być wyżej taktowana
po drugie MMU wykorzystać można w praktyce tylko przy pamięci wirtualnej (przy obecnych cenach pamięci rzadko używane) i przy emulacji Maka (szybsza grafika na kościach AGA)
po trzecie - FPU - i tu może być problem - jest sporo programików wykorzystujących FPU, trzeba by instalować specjalnie wersje nie wymagające FPU (warto zauważyć, że kompilując pod 060 zazwyczaj zakłada się, że ten procesor ma FPU - więc trzeba wtedy szukać wersji noFPU np. dla 030noFPU, ale taki 030 ma szerszą listę rozkazów od 060 i niektóre rozkazy byłyby emulowane - efekt - te programy działały by sporo wolniej niż np. na 68030).
jednak można tak dobrać programy, aby wszystko zgrabnie chodziło (efekt próby wykonania instrukcji FPU gdy go nie ma jest trudny do przeoczenia - software failure)...
jak wiele rzeczy w Amidze - zacisnąć zęby i da się :)
ale pełny CPU na pewno warto mieć ;)
[#5] Re: Koprocesor na płycie gł i 060 bez koprocesora wewnątrz.

@wali7, post #4

No i (o czym nie wspomniałeś) na procesorze bez MMU można zapomnieć o Linuxie 68k. Oczywiście hobbystycznie, ale muszę powiedzieć, że pobawić się Debianem na moim 030 lubię ;)

[#6] Re: Koprocesor na płycie gł i 060 bez koprocesora wewnątrz.

@Jacques, post #5

no fakt, ale Linuksa 68k nigdy nie używałem... nawet sobie nie wyobrażam jak to chodzi, bo i na Pegowym PPC 7447 1 GHz OpenSuse czasami irytuje mnie swoją powolnością
[#7] Re: Koprocesor na płycie gł i 060 bez koprocesora wewnątrz.

@wali7, post #6

Ja mam kontak z jakims unixopodobnym systemem na 040. Przy starcie pisze tylko ze to 040. Ale pewnie jest to 25 MHz. X11 chodzi tak jak WB na AGA w 256 kolorach. Grafika w tym to jakas VGA. Nie znam sie i nie grzebie. Jakbym cos namieszal to musialby przyjechac chyba serwis z Niemiec. Wiec nie dotykam :)
[#8] Re: Koprocesor na płycie gł i 060 bez koprocesora wewnątrz.

@Andrzej Drozd, post #7

zakladam ze jest to jakas maszynka produkcyjna, lub cos innego z przemyslu.

moglbys mi zdradzic co to jest za sprzecik ( nazwa model i do czego sie przydaje?? )

dzieki

[#9] Re: Koprocesor na płycie gł i 060 bez koprocesora wewnątrz.

@arti4-92, post #3

Słyszłame że 060 działa beznadziejnie bez fpu i mmu

Działa normalnie, jak 060, pod warunkiem, że nie używasz softu korzystającego z FPU. Jak coś się odwoła do FPU, to system najczęściej po prostu wywala się bez żadnego ostrzeżenia.

zostanę przy 040, potem będę musiał opchnąć 040 i kupić 060

Nie bardzo rozumiem po co. W praktyce działanie programów na dobrze taktowanej 040 i na 060 nie różni się w takim stopniu, aby było o co się bić. Lepiej wykombinować kartę GFX.
[#10] Re: Koprocesor na płycie gł i 060 bez koprocesora wewnątrz.

@Daclaw, post #9

Co rozumiesz przez dobze taktowaną 040, przecież max co mozna z niej wyciągnąc to 50 mhz, da się więcej??

P.S. Widziałem że masz 060/85, jak szybki może byc ten proc??

Ostatnia modyfikacja: 24.08.07 11:06
[#11] Re: Koprocesor na płycie gł i 060 bez koprocesora wewnątrz.

@arti4-92, post #10

P.S. Widziałem że masz 060/85, jak szybki może byc ten proc??

Mój egzemplarz chodzi bez problemu na 100MHz, niestety karta Apollo na której siedzi ma problem z taką częstotliwością. Aby uało się puścić EC060 na 100MHz, trzeba znaleść kartę, która akceptuje kwarc 100MHz, słowem: Apollo1240, na ktorym udalo sie puścić 040 na 50MHz. Na moim się nie udało, więc i 060 na 100MHz nie poszła.

Co rozumiesz przez dobze taktowaną 040, przecież max co mozna z niej wyciągnąc to 50 mhz, da się więcej??

Przez dobrze taktowaną 040 rozumiem np. 40MHz. I powiem tak: poprzednio miałem w tej Amidze 040/43. Przejście na EC060/85 oceniam jako ciekawą sztukę dla sztuki, ale nie powiem, żeby jakoś zasadniczo Amiga na tym zyskała. Przede wszystkim AGA skutecznie wszystko zamula. nawet 040/25, ale z BVision to niebo w por. z tą 060/85 + AGA.
[#12] Re: Koprocesor na płycie gł i 060 bez koprocesora wewnątrz.

@Daclaw, post #11

A ja mam pytanie (gdyż nie pamiętam), czy jak podłącze 680EC60 do Blizzarda PPC, to czy będzie można wykorzystać biblioteki matematyczne dla PPC? Nie chodzi mi tutaj o programy pod PPC, bo te to wykorzystują, ale czy PPC może zastąpić brakujący koprocesor w 060?

[#13] Re: Koprocesor na płycie gł i 060 bez koprocesora wewnątrz.

@AS, post #12

AS napisał(a):

> czy PPC może zastąpić brakujący
> koprocesor w 060?

Nie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem