[#1] Pomoc przy naprawie A600
Witam szanownych forumowiczów, po długiej abstynencji od Amigi naszła mnie ostatnio chęć na jej uruchomienie. No i powstał problem, po podłączeniu wszystkiego i włączeniu zasilacza, po chwili zauważyłem delikatny dymek unoszący się nad amiga. Szybko wyłączyłem ja i otworzyłem, okazało się ze dymek wydobywa się z okolic wejścia kabla od zasilacza. Nie znam się kompletnie na tym dlatego załączam zdjęcie na którym widać z czego wydobywał się dym jak i osmoloną blaszkę.

Czy zna ktoś osobę z Warszawy bądź nawet z całej Polski, która pomogłaby mi to naprawić? Ja niestety zupełnie się na tym nie znam, a serce mnie boli, ze „amiszka” nie działa.

Z góry dziekuje za pomoc, Konrad.
[#2] Re: Pomoc przy naprawie A600

@pikkier, post #1

Odezwij się na PM, coś poradzimy. OK
[#3] Re: Pomoc przy naprawie A600

@MariuszK, post #2

Czyżby tantal wyzionął ducha?
[#4] Re: Pomoc przy naprawie A600

@pikkier, post #1

Zaawansowany objaw wylewu kondensatora. Elektrolit mostkuje ścieżki, a że tamtędy idzie zasilanie, to i moce grzewcze mogą się generować konkretne.

A śmiedzi?
[#5] Re: Pomoc przy naprawie A600

@Daclaw, post #4

Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem. Czy śmierdzi ? Tak śmierdzi i to tak dziwnie, trochę spalenizna, trochę plastikiem a jak po czasie wszedłem do pokoju w którym stoi amiga to zapach jest nawet trudny do opisania.

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2021 16:35:37 przez pikkier
[#6] Re: Pomoc przy naprawie A600

@pikkier, post #5

Przecież wyraźnie widać że tanatal C822 jest upalony.

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2021 16:42:44 przez Amigo-A1200-040
[#7] Re: Pomoc przy naprawie A600

@pikkier, post #5

To jest kryterium, nawet gdy Amiga działa jeszcze w najlepsze. Gdy jej charakterystyczny zapach zastępuje ten smród, wiadomo, że czas na recap.

Wbrew modzie, nie robię tego rutynowo - kryterium zapachowe jest niezawodne. Zauważyłem jednakowoż, że: wyjątkowo podatne są A600. Bardziej podatne są Amigi trzymane w kartonie, "żeby tylko były", niż takie normalnie eksploatowane.
[#8] Re: Pomoc przy naprawie A600

@Daclaw, post #7

Akurat w kartonie nie trzymam, ale fakt faktem ostatnio w ogóle jej nie uruchamiałem od dobrych kilku miesięcy. Dziś miałem wolna chwile a ze kupiłem monitor specjalnie do korzystania z amiga, pomyślałem, ze dziś trochę sobie posiedzę przy niej. A tu taki Zonk na dzień dobry.
[#9] Re: Pomoc przy naprawie A600

@pikkier, post #8

Ot po prostu tantal zaniemógł :) w podobny sposób się nauczyłem, że tantale to tak na przynajmniej 2* większe napięcie trzeba montować.
[#10] Re: Pomoc przy naprawie A600

@MariuszK, post #9

Kupiłem tantale 100uf/25V (ciężko trafić takie) - przy 21V wszystkie wybuchły w różnym odstępie czasu (prawidłowa polaryzacja).

Wylutuj tantala i uruchom bez niego. Tantal zrobił zwarcie i dalej je robi - dotąd aż nie upali ścieżki, albo sam się nie przerwie.
[#11] Re: Pomoc przy naprawie A600

@Hubez, post #10

Ja bym wymienił zasilacz na nowy. Zawsze się daje jakiś
zapas napięcia, nawet zwykłe elektrolity go zawsze
mają. Jeżeli zasilacz przy włączeniu dowala za wysokie
napięcie, to tu może leżeć przyczyna.
[#12] Re: Pomoc przy naprawie A600

@pikkier, post #8

Chińskie tantale kiepskiej jakości. Przerobiłem bardzo dużo tantali różnych firm. Te gorsze z reguły nie wytrzymują więcej niż 80 procent napięcia znamionowego. Ja od dawna w torze +12V i - 12V daję albo elektrolity albo polimery i nie mam problemów z upalonymi kondensatorami.
[#13] Re: Pomoc przy naprawie A600

@Marcin74, post #12

Dziekuje wszystkim za udzial w temacie, kolega MariuszK zaoferował mi pomoc w naprawie. Pozdrawiam,Konrad.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem