[#11]
Re: Problem - obsługa dyskow SCSI na Warp Engine 4040
@stachu100,
post #10
Kiedyś miałem coś takiego na dysku 68pin 9GB Seagate że po jakichś kombinacjach z parycjami (na dysku jednocześnie były partycje FFS, PFS3, SFS i jeszcze zmieniałem format jednych na drugie) dysk przestał być obsługiwany - było to coś takiego jak u Ciebie - HDToolBox go widział ale stworzyć partycji i sformatować już się nie dało.
Problem rozwiązało przeformatowanie dysku na pececie - wtedy został poprawnie wykryty na Ami i dało się normalnie założyć partycje i formatować.
Przypuszczam że było coś namieszane w RDB i formatowanie w pececie (całego dysku jako jedna duża partycja FAT) założyło MBR i wymazało amigowe śmieci i dysk dało się używać.
Nie napisałeś czy ten dysk był wcześniej używany w innej Ami.
Być może znasz kogoś ze SCSI w pececie kto by Ci przeformatował dysk.
Rozumiem, że masz pewność, że dysk jest w 100% sprawny.
Czasem dyski na SCSI się gryzą - mnie w Ami nie udało się pogodzić naraz dysku IBM i Seagate - każdy z osobna działał bez zarzutu. Więc może spróbujesz odłączyć inne urządzenia SCSI i podłączyć tylko dysk i wystartować system z dyskietki startowej 3.9
Nie podałeś jaką masz wersję AOS. Rozumiem, że co najmniej 3.5 bo jak startujesz z dyskietki 3.1 i próbujesz dysk zainstalować HDToolBoxem to nie poda Ci on prawidłowej wielkości tego dysku i będzie problem z podzieleniem go na partycje.
Sprawdź czy na dysku czasem nie masz zazworkowane "write-protect" wtedy nie da się nic zapisać na takim dysku i zgłasza się on jako read-only (tak jak CD-ROM) i wtedy HDToolBox będzie mówił, że urządzenie nie jest obsługiwane.
Zezworkuj też "Force SE" albo "Force Mode" (nie wiem jak to w tym dysku się nazywa) zwykle jest to zworka obok tych do ustawiania ID.
Wymusza to pracę dysku LVD w trybie SE a wszystkie istniejące kontrolery SCSI do Amigi to SE. Teoretycznie dysk sam powinien rozpoznać czy jest to LVD czy SE i się przełączyć ale może ten ma z tym problem.
Wg dokumentacji tym dysku są też zworki, które proponuję włączyć:
Enable Auto SpinUp (1-2 blok J6) - automatyczne rozkręcenie talerzy po włączeniu.
Enable TI-SDTR (9-10 blok J6) - ta jest odpowiedzialna za oczekiwanie na negocjację kontrolera trybu 8bit/16bit.
Masz kontroler 8bit i być może dysk nie czekając na to chce wymusić 16bit.
Proponuję jeszcze pokombinować ze zworką:
Parity Check (7-8 blok J6)
Unit Attention (11-12 blok J6)
PS:
Napięcie do terminacji daje 3-4 bloku J4
Ostatnia modyfikacja: 03.09.07 22:56