[#1] Problem - obsługa dyskow SCSI na Warp Engine 4040
Witam,
Mam problem z kontrolerem SCSI na Warp Engine 4040 pracującym w A4000:
Zakupiłem większy dysk SCSI (IBM model DDYS-T18350 18GB) i kontroler go nie potrafi obsłużyć.
Tak naprawdę to widzi że jest urządzenie pod danym numerem ale HDtoolbox zgłasza błąd że urządzenie nie może być obsłużone.
Dysk ma interfejs 68 pinowy, ale mam zainstalowane w Amidze 2 dyski 9GB również z interefejsem 68 pin i chodzą bez problemu.
Czyżby BIOS Warp Engine nie wykrywał dużych dysków?
Jako ciekawostkę podam, że mam również starszy dysk z interfejsem 50 pin i HDtoolbox też wyświetla komunikat że nie potrafi obsłużyć tego dysku.
Dysk jest mały (chyba 4GB).

Co jest grane?

Czy jest jakaś łatka systemowa (z tego co wiem to Warp Engine 4040 nie ma BIOS-u żeby go uaktualnić) żeby to naprawić?

Czy po prostu nie wszystkie dyski chodzą pod tym kontrlerem.

Niestety nie mam dostępu do PC z kontrolerem SCSI żeby się sprawdzić dyski.

Dzięki za rady i sugestie.

Pozdrawiam
Sacho
[#2] Re: Problem - obsługa dyskow SCSI na Warp Engine 4040

@stachu100, post #1

A co na to HDInstTool z Aminetu?
[#3] Re: Problem - obsługa dyskow SCSI na Warp Engine 4040

@Norbert, post #2

No niestety, nie poszło.
Mam jeszcze linuxa i linux też nie widzi tego dysku.
Wygląda na problem sprzętowy.
Ciekawe czy na Cyberstorm-ie byłby widoczny.
Albo na kontrolerze A3000.
Spróbuję "podłapać" PC-ta z kontrorelem SCSI i zobaczyć czy kontroler go widzi.

Pozdrawiam,
Stacho
[#4] Re: Problem - obsługa dyskow SCSI na Warp Engine 4040

@stachu100, post #3

kontrolery z CS są wybredne jeśli idzie o pracć z dyskami z gniazdem 68 pin.
Na 3 dyski jakie miałem w łapkach i testowo podłączałem nie ruszyl zaden. A dwa z nich pracowaly z SCSI na karcie z PPC.
Napisz skąd jesteś może znajdzie sić ktoś w okolicy u kogo przetestujesz dysk.

Pozdrawiam
[#5] Re: Problem - obsługa dyskow SCSI na Warp Engine 4040

@RadoslawF, post #4

kontrolery z CS są wybredne jeśli idzie o pracć z dyskami z gniazdem 68 pin.

Chyba nie tyle kontrolery są wybredne co są problemy z ustawieniem wszystkiego (chodzi odokładność ustawień) - m.in w ROMie karty CSPPC jest takie coś że ma nie wykrywać dysków jeżeli nie będzie prawidłowej terminacji a te karty nie mają wbudowanego terminatora więc trzeba dawać oddzielny aktywny terminator z każdej strony (dyski 68pin też ich nie mają).
Mnie z CSPPC działał każdy dysk SCSI (a miałem/testowałem ich sporo) - czasem tylko trzeba było się pomęczyć (sporo czasu) z ustawieniem dysku.

Ostatnia modyfikacja: 29.08.07 23:57
[#6] Re: Problem - obsługa dyskow SCSI na Warp Engine 4040

@stachu100, post #1

Na karcie WarpEngine jest dokładnie ten sam kontroler SCSI co na płycie głównej A4000Tower i karcie SCSI Commodore4091 - a ten kontroler (u mnie w A4000T) bez problemu obsługuje dyski 18GB 68pin
Pod linkiem niżej masz instrukcję i dyskietkę ze sterownikami do tej karty - może to coś pomoże.
http://amiga.resource.cx/exp/warpengine
Spróbuj też użyć innego programu do partycjonowania niż HDToolBox.

Ostatnia modyfikacja: 29.08.07 23:57
[#7] Re: Problem - obsługa dyskow SCSI na Warp Engine 4040

@amigafan, post #6

Witam,
Chyba problem polega na czym innym.
Dysk 18GB ma interfejs Ultra3 SCSI (i oczywiście złącze 68pin).
Dyski 9,1GB które mam są Ultra2 SCSI i też złącze 68pin.
A na Warp Engine 040 jest kontroler Fast SCSI-2
Także jest problem innego interfejsu.
Dyski Ultra2 SCSI potrafią (nie wszytkie) przełączyć się na starszy interfejs i dlatego pracują.

P.S.
na stronce
http://amigahardware.mariomisic.de/cgi-bin/showhardware_en.cgi?HARDID=257
są cały czas zdjęcia mojej karty (2 pierwsze od góry).

Pozdrawiam,
Stacho
[#8] Re: Problem - obsługa dyskow SCSI na Warp Engine 4040

@stachu100, post #7

Jedną z fundamentalnych zalet SCSI jest kompatybilność w dół czyli nowsze dyski potrafią pracować na starszych kontrolerach i odwrotnie - stare dyski pójdą na nowych kontrolerach.
Więc nie sądzę, aby to stanowiło problem.

Ostatnia modyfikacja: 03.09.07 18:34
[#9] Re: Problem - obsługa dyskow SCSI na Warp Engine 4040

@stachu100, post #7

A czy jesteś pewien że masz dobrze ustawioną terminację czyli terminator na końcu taśmy (dyski 68pin zazwyczaj ich nie mają) i że któreś urządzenie (kontroler bądź któryś z dysków) dostarcza napięcie do terminacji (ustawia się to poprzez zworki na karcie JP1 lub na dyskach)?

Próbowałeś formatować dysk na pececie?

Ostatnia modyfikacja: 03.09.07 18:34
[#10] Re: Problem - obsługa dyskow SCSI na Warp Engine 4040

@amigafan, post #9

Niestety dostępu do PC-ta z kontrorelem nie mam to sprawdzić nie mogę.
Kontroler na karcie procesorowej dysk Ultra3 SCSI widzi, w HDToolbox jest producent, numer na magistali ale co ciekawe NIE MA POJEMNOŚCI ale gdy wybieram ten dysk w HDToolbox to program zgłasza że urządzenie nie jest obsługiwane.
Oczywiście terminacja jest ustawiona prawidłowo, w tej chwili na magistai są 2 dyski i CD-rom. Czasami podpinam też 3 dysk 1BG i wszystko jest ok.

Pozdrawiam,
Stacho
[#11] Re: Problem - obsługa dyskow SCSI na Warp Engine 4040

@stachu100, post #10

Kiedyś miałem coś takiego na dysku 68pin 9GB Seagate że po jakichś kombinacjach z parycjami (na dysku jednocześnie były partycje FFS, PFS3, SFS i jeszcze zmieniałem format jednych na drugie) dysk przestał być obsługiwany - było to coś takiego jak u Ciebie - HDToolBox go widział ale stworzyć partycji i sformatować już się nie dało.
Problem rozwiązało przeformatowanie dysku na pececie - wtedy został poprawnie wykryty na Ami i dało się normalnie założyć partycje i formatować.
Przypuszczam że było coś namieszane w RDB i formatowanie w pececie (całego dysku jako jedna duża partycja FAT) założyło MBR i wymazało amigowe śmieci i dysk dało się używać.

Nie napisałeś czy ten dysk był wcześniej używany w innej Ami.
Być może znasz kogoś ze SCSI w pececie kto by Ci przeformatował dysk.
Rozumiem, że masz pewność, że dysk jest w 100% sprawny.

Czasem dyski na SCSI się gryzą - mnie w Ami nie udało się pogodzić naraz dysku IBM i Seagate - każdy z osobna działał bez zarzutu. Więc może spróbujesz odłączyć inne urządzenia SCSI i podłączyć tylko dysk i wystartować system z dyskietki startowej 3.9
Nie podałeś jaką masz wersję AOS. Rozumiem, że co najmniej 3.5 bo jak startujesz z dyskietki 3.1 i próbujesz dysk zainstalować HDToolBoxem to nie poda Ci on prawidłowej wielkości tego dysku i będzie problem z podzieleniem go na partycje.

Sprawdź czy na dysku czasem nie masz zazworkowane "write-protect" wtedy nie da się nic zapisać na takim dysku i zgłasza się on jako read-only (tak jak CD-ROM) i wtedy HDToolBox będzie mówił, że urządzenie nie jest obsługiwane.

Zezworkuj też "Force SE" albo "Force Mode" (nie wiem jak to w tym dysku się nazywa) zwykle jest to zworka obok tych do ustawiania ID.
Wymusza to pracę dysku LVD w trybie SE a wszystkie istniejące kontrolery SCSI do Amigi to SE. Teoretycznie dysk sam powinien rozpoznać czy jest to LVD czy SE i się przełączyć ale może ten ma z tym problem.

Wg dokumentacji tym dysku są też zworki, które proponuję włączyć:
Enable Auto SpinUp (1-2 blok J6) - automatyczne rozkręcenie talerzy po włączeniu.
Enable TI-SDTR (9-10 blok J6) - ta jest odpowiedzialna za oczekiwanie na negocjację kontrolera trybu 8bit/16bit.
Masz kontroler 8bit i być może dysk nie czekając na to chce wymusić 16bit.

Proponuję jeszcze pokombinować ze zworką:
Parity Check (7-8 blok J6)
Unit Attention (11-12 blok J6)

PS:
Napięcie do terminacji daje 3-4 bloku J4

Ostatnia modyfikacja: 03.09.07 22:56
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem