[#1] Błąd przy skanowaniu pamięci AmiTestKit
Cześć,
Ostatnio po kilku losowych zwiechach mojej A4000 puściłem test pamięci programem AmiTestKit. Niedługo po uruchomieniu testu pokazał się taki błąd:

Co ten błąd oznacza? Dotyczy pamięci FAST czy CHIP? Jeżeli fast to można wywnioskować której kości dotyczy?
Co ciekawe puściłem jeszcze raz test od początku na całą noc i żadnych błędów. Dzisiaj też idzie kilka godzin i też bez błędu, a zwiechy też minęły. Ale męczy mnie ten błąd, bo w końcu z jakiegoś powodu się pojawił..Może ktoś z Was też tak miał z A4000?
[#2] Re: Błąd przy skanowaniu pamięci AmiTestKit

@jargo, post #1

Może Ci któryś socket modułu simm nie trzyma... Albo trzyma słabo.
[#3] Re: Błąd przy skanowaniu pamięci AmiTestKit

@jargo, post #1

A jak wygląda okolica baterii??
[#4] Re: Błąd przy skanowaniu pamięci AmiTestKit

@_Skiba, post #3

To jest nowa płyta ACILL, dlatego stawiałem na RAM, bo ten nie jest nowy. Jestem posiadaczem od niedawna i nie miałem wcześniej żadnej "dużej" Amigi więc temat A400 jest dla mnie nowy i cały czas jeszcze testuje nowy nabytek..
[#5] Re: Błąd przy skanowaniu pamięci AmiTestKit

@MariuszK, post #2

Testuje RAM AmiTestKitem po kilka godzin od trzech dni i żadnych błędów, więc może rzeczywiście rozłożę wszystko, przeczyszczę styki i błąd skieruje do ArchiwumX.
Przyczyną tych zwiechów była najprawdopodobniej karta SD, którą miałem wsadzoną do przejściówki na CF, a następnie do adaptera CF->IDE. To wszystko podpięte do FastATA MKVI.
Zwiechy były przy kopiowaniu plików, więc na 99% to, od czasu jak wyciągnąłem kartę wszystko działa stabilnie.
[#6] Re: Błąd przy skanowaniu pamięci AmiTestKit

@jargo, post #5

Może miałeś za wysokie PIO ustawione w FastAta?

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2021 12:52:08 przez Norbert
[#7] Re: Błąd przy skanowaniu pamięci AmiTestKit

@Norbert, post #6

Z tym PIO właśnie nie wiem do końca jak ustawić... Dysk twardy mam na PIO 5 i wszystko działa ok. Adapter miałem na PIO 4 i PIO 3 i w obu przypadkach były problemy. Jednak jakiś czas temu robiłem inną kartę do A500 i skopiowałem na nią 7GB plików WHDLoad bez żadnych problemów i była na PIO 4.
[#8] Re: Błąd przy skanowaniu pamięci AmiTestKit

@jargo, post #7

PIO ustawia się w programie w ATA3prefs.
A max transfer ustawiony jak miałeś ?
[#9] Re: Błąd przy skanowaniu pamięci AmiTestKit

@Norbert, post #8

Tak, wiem, że W FastATAPrefs, chodziło mi o wartości. Dysk mam na PIO 5, jest ok, CD-ROM na PIO4, ale testuje właśnie i na PIO5 też nie ma problemu. Wychodzi na to, że problemy sprawiają kart SD i CF, ale nie wszystkie.
Max transfer ustawiam wszędzie na 0x1FE00, ale sprawdzę jeszcze jak mam na tamtej karcie.
Zastanawia mnie też dlaczego efektem jest zwiech systemu, a nie np. jakiś błąd zapisu?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem